Akkerbouw

Foto & video 4072 x bekeken

Eerste percelen uien gezaaid in Flevoland

Het was vorige week nog rustig op het land, maar hier en daar is begonnen met het strooien van kunstmest, het zaaien van zomergraan en op de lichte gronden zijn de eerste uien gezaaid. Op de klei is het nog rustig; bovenop wordt de grond al mooi grijs, maar onderin is het nog nat.

Foto

 • Op het gemengde bedrijf van Hendrik en zoon Henryo Nijdam in Marknesse (Flevoland) is loonbedrijf Cintégro uit Ens 4 hectare zaaiuien aan het zaaien. Nijdam en zijn zoon telen de uien samen met akkerbouwer Kees de Vries, eveneens uit Marknesse. <br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Op het gemengde bedrijf van Hendrik en zoon Henryo Nijdam in Marknesse (Flevoland) is loonbedrijf Cintégro uit Ens 4 hectare zaaiuien aan het zaaien. Nijdam en zijn zoon telen de uien samen met akkerbouwer Kees de Vries, eveneens uit Marknesse.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Jan de Gorter van Cintégro (l.) bekijkt samen met vader (r.) en zoon Nijdam naar de zaaidiepte. Er worden per hectare 3,9 eenheden van het ras Summit gezaaid.

  Jan de Gorter van Cintégro (l.) bekijkt samen met vader (r.) en zoon Nijdam naar de zaaidiepte. Er worden per hectare 3,9 eenheden van het ras Summit gezaaid.

 • Nijdam wilde het zaad niet te diep zaaien. Tegen het stuiven is er voor het land klaarleggen gerst gezaaid met de kunstmeststrooier (inzet). De gerst kan er binnen een week boven staan.

  Nijdam wilde het zaad niet te diep zaaien. Tegen het stuiven is er voor het land klaarleggen gerst gezaaid met de kunstmeststrooier (inzet). De gerst kan er binnen een week boven staan.

 • Vanwege de toenemende vraag, schafte Loonbedrijf Cintégro een nieuwe Monosem 3 x 2,25 m zaaimachine aan. Uientelers schakelen steeds meer over op bedden van 2,25 meter.

  Vanwege de toenemende vraag, schafte Loonbedrijf Cintégro een nieuwe Monosem 3 x 2,25 m zaaimachine aan. Uientelers schakelen steeds meer over op bedden van 2,25 meter.

 • Jacco Rook van Cintégro houdt hier de zaaielementen in de gaten, te meer omdat het een nieuwe machine betreft. Maar het gaat naar wens.

  Jacco Rook van Cintégro houdt hier de zaaielementen in de gaten, te meer omdat het een nieuwe machine betreft. Maar het gaat naar wens.

 • De tandwielkast voor de afstelling van de zaaimachine is op een goed toegankelijke plaats gemaakt. De tandwielen kunnen zo arbovriendelijk worden verwisseld. Om goed uit te komen met de hoeveelheid zaad, wordt er een ander tandwiel ingezet.

  De tandwielkast voor de afstelling van de zaaimachine is op een goed toegankelijke plaats gemaakt. De tandwielen kunnen zo arbovriendelijk worden verwisseld. Om goed uit te komen met de hoeveelheid zaad, wordt er een ander tandwiel ingezet.

 • Jacco Rook verdeelt hierna een zak zaad over de zaaielementen. Bij een brede machine is dat een precies werkje.

  Jacco Rook verdeelt hierna een zak zaad over de zaaielementen. Bij een brede machine is dat een precies werkje.

 • De MF 6616 heeft Trimble GPS aan boord. Maar er wordt ook een GPS Assistant gebruikt die, gekoppeld aan de Trimble, de zaaimachine op de juiste plaats neerzet. De totale speling is 30 centimeter.

  De MF 6616 heeft Trimble GPS aan boord. Maar er wordt ook een GPS Assistant gebruikt die, gekoppeld aan de Trimble, de zaaimachine op de juiste plaats neerzet. De totale speling is 30 centimeter.

 • Vader en zoon Nijdam kijken nog even hoe het zaad ligt.

  Vader en zoon Nijdam kijken nog even hoe het zaad ligt.

 • Nijdam toont hier het zo genoemde Blokzijlzand, wat volgens hem onder de noemer klei valt. Dit zand is met een korrelgrootte van 300 mu erg fijn. Dat het onder de noemer klei valt is gunstiger voor de mestwetgeving.

  Nijdam toont hier het zo genoemde Blokzijlzand, wat volgens hem onder de noemer klei valt. Dit zand is met een korrelgrootte van 300 mu erg fijn. Dat het onder de noemer klei valt is gunstiger voor de mestwetgeving.

 • De markeur is hier net halverwege het perceel ingezet, maar is alleen ter controle. Het perceel zit er bijna in en als het weer het toelaat, zal volgende week wel meer worden gezaaid.

  De markeur is hier net halverwege het perceel ingezet, maar is alleen ter controle. Het perceel zit er bijna in en als het weer het toelaat, zal volgende week wel meer worden gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.