Akkerbouw

Foto & video laatste update:4 mrt 2016

Een dag de kans om uien te planten

Het laatste weekend van februari was het even droog. Uientelers maakten daar gebruik van door de eerste plantuien te poten.

Foto

 • Uienteler Bram Bevelander in Kerkwerve (Zld.) profiteert van een paar droge dagen om de eerste plantuien van dit seizoen te poten. Hij heeft één dag om te planten, de volgende dag is weer regen voorspeld. De planning is om deze dag 10 hectare Jetset te planten.</p>
<p> 

  Uienteler Bram Bevelander in Kerkwerve (Zld.) profiteert van een paar droge dagen om de eerste plantuien van dit seizoen te poten. Hij heeft één dag om te planten, de volgende dag is weer regen voorspeld. De planning is om deze dag 10 hectare Jetset te planten.

   

 • De teelt van uien doet Bevelander samen met maatschap Den Boer in Zonnemaire (Zld.). Den Boer brengt de grond in en Bevelander het uitgangsmateriaal. De teeltverzorging wordt gezamenlijk gedaan.

  De teelt van uien doet Bevelander samen met maatschap Den Boer in Zonnemaire (Zld.). Den Boer brengt de grond in en Bevelander het uitgangsmateriaal. De teeltverzorging wordt gezamenlijk gedaan.

 • Twee dagen voor het planten werden de percelen geploegd. Hier wordt door Den Boer een ander perceel van ongeveer 12 hectare geploegd voor bietenland. De voorvrucht was gerst met gras als groenbemester.

  Twee dagen voor het planten werden de percelen geploegd. Hier wordt door Den Boer een ander perceel van ongeveer 12 hectare geploegd voor bietenland. De voorvrucht was gerst met gras als groenbemester.

 • Een dag voor het uienland werd geploegd was het nog maar de vraag of er al iets gedaan kon worden. Drie dagen later staat er nog steeds water op de kopakker.

  Een dag voor het uienland werd geploegd was het nog maar de vraag of er al iets gedaan kon worden. Drie dagen later staat er nog steeds water op de kopakker.

 • Uiteindelijk blijkt de niet al te zware zavelgrond een prima structuur voor het planten te hebben.

  Uiteindelijk blijkt de niet al te zware zavelgrond een prima structuur voor het planten te hebben.

 • Voor er wordt geplant, wordt de ploegsnede door Den Boer met de rotoreg bewerkt. De bewerking levert een goed plantbed op.

  Voor er wordt geplant, wordt de ploegsnede door Den Boer met de rotoreg bewerkt. De bewerking levert een goed plantbed op.

 • Nog een indruk van de bewerkingen. Rechts de onbewerkte grond met loofresten. In het midden een overblijvende ploegvoor en links de grond klaar voor het planten.

  Nog een indruk van de bewerkingen. Rechts de onbewerkte grond met loofresten. In het midden een overblijvende ploegvoor en links de grond klaar voor het planten.

 • Omdat Bevelander en Den Boer graag vroeg planten wordt alleen 1e kwaliteit plantgoed gebruikt. Vorig jaar werd de Jetset op 13 februari geplant, toen zat de Jagro al in de grond. Dat is dit jaar niet gelukt, maar wel stond het plantgoed al meer dan een week klaar in de schuur.

  Omdat Bevelander en Den Boer graag vroeg planten wordt alleen 1e kwaliteit plantgoed gebruikt. Vorig jaar werd de Jetset op 13 februari geplant, toen zat de Jagro al in de grond. Dat is dit jaar niet gelukt, maar wel stond het plantgoed al meer dan een week klaar in de schuur.

 • Van tijd tot tijd controleert Bevelander of het aantal plantuitjes per meter niet te veel afwijkt van de gewenste 20 per meter. Er liggen er 40 op twee meter. Het planten kan zonder correctie doorgaan.

  Van tijd tot tijd controleert Bevelander of het aantal plantuitjes per meter niet te veel afwijkt van de gewenste 20 per meter. Er liggen er 40 op twee meter. Het planten kan zonder correctie doorgaan.

 • De voorraadbak wordt weer gevuld voor een volgende omgang. 's Avonds laat zat de Jetset erin. Er was nog overwogen om dinsdagmorgen de laatste hectares te planten, maar de beslissing om het hele areaal maandag af te maken bleek juist. Dinsdag ging het in de loop van de ochtend alweer regenen.

  De voorraadbak wordt weer gevuld voor een volgende omgang. 's Avonds laat zat de Jetset erin. Er was nog overwogen om dinsdagmorgen de laatste hectares te planten, maar de beslissing om het hele areaal maandag af te maken bleek juist. Dinsdag ging het in de loop van de ochtend alweer regenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.