Akkerbouw

Foto & video

1.400 ton aardappelen gassen in 1 kwartier

Lange bewaring van consumptieaardappelen vraagt om regelmatige behandeling met kiemremmer.

Foto

 • Goed bewaren van aardappelen vraagt dit seizoen met hoge buitentemperaturen extra aandacht. Voorkomen van kiemvorming is daarbij cruciaal. Leon Wisse van LPA Wisse in Kamperland (Zeeland) zorgt ervoor dat deze partij Lady Olympia kiemvrij blijft. <br /><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Goed bewaren van aardappelen vraagt dit seizoen met hoge buitentemperaturen extra aandacht. Voorkomen van kiemvorming is daarbij cruciaal. Leon Wisse van LPA Wisse in Kamperland (Zeeland) zorgt ervoor dat deze partij Lady Olympia kiemvrij blijft.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • Voor het toedienen van de kiemremmer wordt de cel goed afgesloten en het ventilatiesysteem op intern ventileren gezet.

  Voor het toedienen van de kiemremmer wordt de cel goed afgesloten en het ventilatiesysteem op intern ventileren gezet.

 • Het meest toegepast is een heet vernevelbaar middel met chloorprofam als werkzame stof. Dit kan alleen ingezet worden in bewaringen waar later geen landbouwproducten in komen waarbij sporen van chloor niet worden geaccepteerd, bijvoorbeeld granen of uien. Leon Wisse voert het gaswerk uit. Hij vult hier de tanks van de gasapparaten met het middel GoStop-Fog.

  Het meest toegepast is een heet vernevelbaar middel met chloorprofam als werkzame stof. Dit kan alleen ingezet worden in bewaringen waar later geen landbouwproducten in komen waarbij sporen van chloor niet worden geaccepteerd, bijvoorbeeld granen of uien. Leon Wisse voert het gaswerk uit. Hij vult hier de tanks van de gasapparaten met het middel GoStop-Fog.

 • Na het vullen worden de tanks in de apparaten geplaatst en de toevoerleiding met filter in de tank gedaan. Het gasapparaat bouwt een druk in de tank op, waardoor de vloeistof in de leiding naar de nevelmond wordt geperst. Daar vindt de verneveling met hete lucht plaats. Die zorgt ervoor dat de fijne nevel langer blijft zweven en zodoende langer in de ventilatielucht circuleert.

  Na het vullen worden de tanks in de apparaten geplaatst en de toevoerleiding met filter in de tank gedaan. Het gasapparaat bouwt een druk in de tank op, waardoor de vloeistof in de leiding naar de nevelmond wordt geperst. Daar vindt de verneveling met hete lucht plaats. Die zorgt ervoor dat de fijne nevel langer blijft zweven en zodoende langer in de ventilatielucht circuleert.

 • Deze bewaring heeft 8 inlaten. Wisse maakt daarom 8 gasapparaten gereed om gelijktijdig te kunnen gassen. Het gassen zelf duurt ongeveer een kwartier.

  Deze bewaring heeft 8 inlaten. Wisse maakt daarom 8 gasapparaten gereed om gelijktijdig te kunnen gassen. Het gassen zelf duurt ongeveer een kwartier.

 • De gasapparaten staan in de inlaten. Tijdens het gassen loopt Wisse de apparaten na en corrigeert zo nodig. Deze bewaring van 1.400 ton wordt iedere 4 weken behandelt met 12,5 cc per ton GoStop-Fog.

  De gasapparaten staan in de inlaten. Tijdens het gassen loopt Wisse de apparaten na en corrigeert zo nodig. Deze bewaring van 1.400 ton wordt iedere 4 weken behandelt met 12,5 cc per ton GoStop-Fog.

 • Na het gassen vult Wisse de benzinetankjes van de gasapparaten bij.

  Na het gassen vult Wisse de benzinetankjes van de gasapparaten bij.

 • De opdrachtbon wordt door Wisse en klant ondertekend waarbij de klant het origineel behoudt.

  De opdrachtbon wordt door Wisse en klant ondertekend waarbij de klant het origineel behoudt.

 • Wisse investeerde in een nieuw gasapparaat om ook chloorvrije middelen toe te kunnen passen. Sommige van deze middelen zijn brandbaar en kunnen daarom niet met Puls/Swing-Fog toegediend worden. Deze Crop-Fog heeft een andere werking, waardoor wel met brandbare middelen kan worden gegast. Hier demonstreert Wisse de machine in een proefopstelling.

  Wisse investeerde in een nieuw gasapparaat om ook chloorvrije middelen toe te kunnen passen. Sommige van deze middelen zijn brandbaar en kunnen daarom niet met Puls/Swing-Fog toegediend worden. Deze Crop-Fog heeft een andere werking, waardoor wel met brandbare middelen kan worden gegast. Hier demonstreert Wisse de machine in een proefopstelling.

 • Wisse koppelt de stalen slang aan de Crop-Fog. Het gas wordt aan de voorkant in de ruimte geblazen, zodat deze geheel gevuld wordt. De ventilatoren zorgen voor circulatie van het gas door de hoop.

  Wisse koppelt de stalen slang aan de Crop-Fog. Het gas wordt aan de voorkant in de ruimte geblazen, zodat deze geheel gevuld wordt. De ventilatoren zorgen voor circulatie van het gas door de hoop.

 • Via het robuuste bedieningspaneel wordt de temperatuur en de verdunning van het toe te passen middel geregeld bij dit gasapparaat.

  Via het robuuste bedieningspaneel wordt de temperatuur en de verdunning van het toe te passen middel geregeld bij dit gasapparaat.

 • Het interieur van de Crop-Fog. Rechtsonder de compressor die de lucht door de kachel blaast.

  Het interieur van de Crop-Fog. Rechtsonder de compressor die de lucht door de kachel blaast.

 • Naast deze beide systemen beschikt Wisse ook nog over een Electro-Fog.

  Naast deze beide systemen beschikt Wisse ook nog over een Electro-Fog.

 • Het middel dat in de Electro-Fog gebruikt kan worden is Biox-m: een heet vernevelbaar middel op basis van groenemuntolie.

  Het middel dat in de Electro-Fog gebruikt kan worden is Biox-m: een heet vernevelbaar middel op basis van groenemuntolie.

 • De opslag van de middelen bij Wisse en de lege verpakkingen. Linksvoor de middelen die gebruikt worden in België en rechts achterin de lege verpakkingen. Deze kunnen niet gereinigd worden en gaan daarom ter vernietiging naar een afvaldienstverlener.

  De opslag van de middelen bij Wisse en de lege verpakkingen. Linksvoor de middelen die gebruikt worden in België en rechts achterin de lege verpakkingen. Deze kunnen niet gereinigd worden en gaan daarom ter vernietiging naar een afvaldienstverlener.

Of registreer je om te kunnen reageren.