Akkerbouw

Foto & video laatste update:5 feb 2016

Pootgoed startklaar zetten

In het primeuraardappelteeltgebied op Tholen zijn telers volop bezig hun aardappelen voor te laten kiemen.

Foto

 • Al enige maanden wordt in St-Annaland op Tholen gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe aardappelseizoen. Om vroeg te kunnen oogsten moet het pootgoed met mooie kiemen de grond in. Foto's: Anton Dingemanse

  Al enige maanden wordt in St-Annaland op Tholen gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe aardappelseizoen. Om vroeg te kunnen oogsten moet het pootgoed met mooie kiemen de grond in. Foto's: Anton Dingemanse

 • Een klassieke manier van voorkiemen wordt nog toegepast door Jan Goedegebuure in St-Annaland. Omdat de kiemen zich bij voorkeur aan de kopkant ontwikkelen wordt de poter overlangs doorgesneden. De helften worden dan tegen elkaar rechtop in een kistje geplaatst en in het licht gezet om donkere en stevige kiemen te laten ontwikkelen.

  Een klassieke manier van voorkiemen wordt nog toegepast door Jan Goedegebuure in St-Annaland. Omdat de kiemen zich bij voorkeur aan de kopkant ontwikkelen wordt de poter overlangs doorgesneden. De helften worden dan tegen elkaar rechtop in een kistje geplaatst en in het licht gezet om donkere en stevige kiemen te laten ontwikkelen.

 • De helften gaan aan elkaar plakken en worden daarom na enkele weken losgemaakt zodat het snijvlak een huidje kan vormen. Dit is winterwerk, dan is er wel tijd voor vrij te maken.

  De helften gaan aan elkaar plakken en worden daarom na enkele weken losgemaakt zodat het snijvlak een huidje kan vormen. Dit is winterwerk, dan is er wel tijd voor vrij te maken.

 • Goedegebure en zijn vrouw bezig met het scheiden van de Dore poterhelften voor de primeurteelt onder plastic. Omdat Goedegebuure  met een halfautomaat plant is deze bewerkelijke methode nog zinvol. De teelt onder plastic is verhoudingsgewijs een kleine teelt.

  Goedegebure en zijn vrouw bezig met het scheiden van de Dore poterhelften voor de primeurteelt onder plastic. Omdat Goedegebuure  met een halfautomaat plant is deze bewerkelijke methode nog zinvol. De teelt onder plastic is verhoudingsgewijs een kleine teelt.

 • De Frieslanders voor de teelt in de koude grond beginnen ook al te kiemen. Deze worden veel later geplant. De aardappelen voor de reguliere teelt plant de teler met een snarenplanter.

  De Frieslanders voor de teelt in de koude grond beginnen ook al te kiemen. Deze worden veel later geplant. De aardappelen voor de reguliere teelt plant de teler met een snarenplanter.

 • Gunter  VOF  in St-Annaland  legt zich ook toe op de primeurteelt onder plastic. Daarnaast kiemt de VOF ook voor voor derden. In de kiemschuur staan de kistjes met pootgoed per ras en afnemer voor te kiemen.

  Gunter  VOF  in St-Annaland  legt zich ook toe op de primeurteelt onder plastic. Daarnaast kiemt de VOF ook voor voor derden. In de kiemschuur staan de kistjes met pootgoed per ras en afnemer voor te kiemen.

 • Om het pootgoed gelijkmatig te laten kiemen moeten de kistjes 1 a 2 keer tijdens het kiemproces worden over gestort om de onderliggende poters bovenop en in het licht te krijgen. Ook komt zo het bovenste kistje onder en het onderste kistje boven, dat bevordert gelijkmatig kiemen. In deze zachte winter moet een keer extra omgestort worden.

  Om het pootgoed gelijkmatig te laten kiemen moeten de kistjes 1 a 2 keer tijdens het kiemproces worden over gestort om de onderliggende poters bovenop en in het licht te krijgen. Ook komt zo het bovenste kistje onder en het onderste kistje boven, dat bevordert gelijkmatig kiemen. In deze zachte winter moet een keer extra omgestort worden.

 • Deze Frieslander is net over gestort en laat een lichte en betrekkelijk zwakke kiem zien onderuit het kistje. Deze kiem zal paarszwart worden, wat inkrimpen en vaster aan de poter komen te zitten zodat bij het planten kiemverlies meevalt.

  Deze Frieslander is net over gestort en laat een lichte en betrekkelijk zwakke kiem zien onderuit het kistje. Deze kiem zal paarszwart worden, wat inkrimpen en vaster aan de poter komen te zitten zodat bij het planten kiemverlies meevalt.

 • Op dit Doré pootgoed zitten goede kiemen. Zo is kans op beschadiging tijdens het planten minimaal. Toch zal het nog wel en maand duren voor ze grond in gaan en dan is het zaak om deze kwaliteit te houden. Kiemen tot enkele centimeters zijn acceptabel als ze maar donker en stevig zijn.

  Op dit Doré pootgoed zitten goede kiemen. Zo is kans op beschadiging tijdens het planten minimaal. Toch zal het nog wel en maand duren voor ze grond in gaan en dan is het zaak om deze kwaliteit te houden. Kiemen tot enkele centimeters zijn acceptabel als ze maar donker en stevig zijn.

 • Voorwaarden voor een goede en niet te snelle kieming zijn licht, lucht en een temperatuur niet boven de 10 graden. Met deze zachte winter draaien de ventilatoren dan ook volop, ook om de warmte af te voeren die het pootgoed zelf produceert.

  Voorwaarden voor een goede en niet te snelle kieming zijn licht, lucht en een temperatuur niet boven de 10 graden. Met deze zachte winter draaien de ventilatoren dan ook volop, ook om de warmte af te voeren die het pootgoed zelf produceert.

 • De ventilatieluiken onder de ramen van de kiemschuur staan nu wagenwijd open om bij te dragen aan een goede doorluchting. Achter de ramen zijn de kistjes met pootgoed te zien.

  De ventilatieluiken onder de ramen van de kiemschuur staan nu wagenwijd open om bij te dragen aan een goede doorluchting. Achter de ramen zijn de kistjes met pootgoed te zien.

 • Pootgoed buiten zetten is andere jaren ook een optie. Dit jaar met veel regen is daar niet voor gekozen. Alleen wat snel naar binnen kan, zoals hier op een wagen, wordt buitengezet.

  Pootgoed buiten zetten is andere jaren ook een optie. Dit jaar met veel regen is daar niet voor gekozen. Alleen wat snel naar binnen kan, zoals hier op een wagen, wordt buitengezet.

 • In november is al begonnen met het voorkiemen. Eerst het pootgoed voor de primeurteelt onder plastic gevolgd door het pootgoed voor in de koude grond. Een kipper met pootgoed staat klaar om in kiemkistjes gedaan te worden voor de latere teelt.

  In november is al begonnen met het voorkiemen. Eerst het pootgoed voor de primeurteelt onder plastic gevolgd door het pootgoed voor in de koude grond. Een kipper met pootgoed staat klaar om in kiemkistjes gedaan te worden voor de latere teelt.

 • De kiemkistjes gaan al decennia lang mee zoals de jaartallen laten zien. De plaatsnamen op de kistjes geven een indruk hoe wijd verspreid voorkiemen ruw weg een halve eeuw  geleden nog plaats vond. Er zijn inmiddels kiemkistjes van kunststof maar Gunter geeft toch de voorkeur aan de klassieke houten kistjes omdat er meer in kan en hout vocht absorbeert.

  De kiemkistjes gaan al decennia lang mee zoals de jaartallen laten zien. De plaatsnamen op de kistjes geven een indruk hoe wijd verspreid voorkiemen ruw weg een halve eeuw  geleden nog plaats vond. Er zijn inmiddels kiemkistjes van kunststof maar Gunter geeft toch de voorkeur aan de klassieke houten kistjes omdat er meer in kan en hout vocht absorbeert.

 • Ook Gunter heeft een deel van zijn pootgoed doorgesneden omdat  hij anders voor zijn eigen teelt tekort komt. Deze poters zijn middendoor gesneden omdat ze worden geplant met lepelplanter. De kontkant zal nu toch kiemen gaan ontwikkelen, wel wat minder dan de kopkant maar voldoende voor een goede opbrengst. Omdat de helften nu niet tegen elkaar zitten zijn de poters gepoederd om het snijvlak niet uit te laten drogen voor een huidje is gevormd.

  Ook Gunter heeft een deel van zijn pootgoed doorgesneden omdat  hij anders voor zijn eigen teelt tekort komt. Deze poters zijn middendoor gesneden omdat ze worden geplant met lepelplanter. De kontkant zal nu toch kiemen gaan ontwikkelen, wel wat minder dan de kopkant maar voldoende voor een goede opbrengst. Omdat de helften nu niet tegen elkaar zitten zijn de poters gepoederd om het snijvlak niet uit te laten drogen voor een huidje is gevormd.

 • Een vroege variant van de primeurteelt is de teelt in de kas. Meestal  wordt door aardappeltelers die over een kassencomplex beschikken in december geplant.</p>
<p>In de kas van de gebroeders Moerland in St-Annaland werd deze Doré  op 24 december geplant.  Om een gedeelte nog iets te vervroegen werden enkele stroken folie gelegd.

  Een vroege variant van de primeurteelt is de teelt in de kas. Meestal  wordt door aardappeltelers die over een kassencomplex beschikken in december geplant.

  In de kas van de gebroeders Moerland in St-Annaland werd deze Doré  op 24 december geplant.  Om een gedeelte nog iets te vervroegen werden enkele stroken folie gelegd.

 • Moerland zal dit jaar toch wel aan een vroege vraag kunnen voldoen. Als proef werd nu rond 10 november ongeveer 1500 m2 Doré en Frieslander geplant. Het loof is al aan het stoelen, dat houdt in dat de knolontwikkeling op gang komt.

  Moerland zal dit jaar toch wel aan een vroege vraag kunnen voldoen. Als proef werd nu rond 10 november ongeveer 1500 m2 Doré en Frieslander geplant. Het loof is al aan het stoelen, dat houdt in dat de knolontwikkeling op gang komt.

 • Bij het openen van een rug op ongeveer 10 meter van het pad blijkt dat dit inderdaad het geval te zijn. Ondanks de korte dagen is de indruk dat deze bos een goede opbrengst aan knollen zal geven.

  Bij het openen van een rug op ongeveer 10 meter van het pad blijkt dat dit inderdaad het geval te zijn. Ondanks de korte dagen is de indruk dat deze bos een goede opbrengst aan knollen zal geven.

 • Johan Moerland kijkt naast het pad ook nog even naar de knolontwikkeling.

  Johan Moerland kijkt naast het pad ook nog even naar de knolontwikkeling.

 • Hier is de knolontwikkeling nog iets verder. Liefhebbers beschouwen de eerste nieuwe aardappelen van het seizoen als een delicatesse en zijn bereid daarvoor te betalen.

  Hier is de knolontwikkeling nog iets verder. Liefhebbers beschouwen de eerste nieuwe aardappelen van het seizoen als een delicatesse en zijn bereid daarvoor te betalen.

 • De laatst geplante aardappelen komen al boven. Achter het pad groeien aardappelen die rond 10 november geplant. De kilo opbrengsten halen bij lange na niet de kilo's uit de koude grond. Mede hierdoor is het een kostbare teelt. Half maart moet de prijs boven de €4 uit kunnen komen.

  De laatst geplante aardappelen komen al boven. Achter het pad groeien aardappelen die rond 10 november geplant. De kilo opbrengsten halen bij lange na niet de kilo's uit de koude grond. Mede hierdoor is het een kostbare teelt. Half maart moet de prijs boven de €4 uit kunnen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.