Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Onderhoud drainage draait mee in bouwplan

Voor een goede waterafvoer van percelen is het belangrijk drainage goed te onderhouden. Anders raken de buizen verstopt. Akkerbouwer Jan te Selle in Ens (Fl.) laat voor een aardappelteelt de drainage doorspuiten.

Foto

 • Drainage Reinigings Bedrijf Herman Schulte reinigt ieder jaar de drains voor de pootaardappelteelt van akkerbouwer Jan te Zelle in Ens (Fl.). <br /><em>Foto's Sytze Bakker</em>

  Drainage Reinigings Bedrijf Herman Schulte reinigt ieder jaar de drains voor de pootaardappelteelt van akkerbouwer Jan te Zelle in Ens (Fl.).
  Foto's Sytze Bakker

 • Herman Schulte heeft zich gespecialiseerd in dit werk en doet dit al 40 jaar. Het seizoen van doorspuiten begint meestal de eerste week van september en loopt door tot eind april.</p>
<p> 

  Herman Schulte heeft zich gespecialiseerd in dit werk en doet dit al 40 jaar. Het seizoen van doorspuiten begint meestal de eerste week van september en loopt door tot eind april.

   

 • Schulte voert de reiniging uit met twee reinigers, waarvan de tweede word bedient door zijn Poolse medewerker David Mocon. Beide reinigers draaien met een Zetor 6441, waarvan één Farmer- en één Special-uitvoering.</p>
<p> 

  Schulte voert de reiniging uit met twee reinigers, waarvan de tweede word bedient door zijn Poolse medewerker David Mocon. Beide reinigers draaien met een Zetor 6441, waarvan één Farmer- en één Special-uitvoering.

   

 • Bijna altijd werkt Schulte met beide reinigers op één perceel. Dat is vooral handig bij het verhelpen van storingen.</p>
<p> 

  Bijna altijd werkt Schulte met beide reinigers op één perceel. Dat is vooral handig bij het verhelpen van storingen.

   

 • Belangrijk voor het reinigen is dat er voldoende water in de sloot staat om mee te kunnen werken.</p>
<p> 

  Belangrijk voor het reinigen is dat er voldoende water in de sloot staat om mee te kunnen werken.

   

 • Deze spuitkop spuit met één straaltje naar voren en 10 sterke stralen naar achter. De waterdruk is bijna 40 bar.

  Deze spuitkop spuit met één straaltje naar voren en 10 sterke stralen naar achter. De waterdruk is bijna 40 bar.

 • Meestal werkt Schulte vanuit de trekker. Daarvoor is een camera geplaatst om via een monitor de spuitmond recht voor de drainagebuis te krijgen en deze er vanaf de trekker in te sturen.

  Meestal werkt Schulte vanuit de trekker. Daarvoor is een camera geplaatst om via een monitor de spuitmond recht voor de drainagebuis te krijgen en deze er vanaf de trekker in te sturen.

 • Het moment van invoeren gaat gepaard met een sterke waterstroom uit de eindbuis. De grote stroom centreert de spuitmond in de drainbuis.

  Het moment van invoeren gaat gepaard met een sterke waterstroom uit de eindbuis. De grote stroom centreert de spuitmond in de drainbuis.

 • Een 'mooi' plaatje van een behoorlijk verontreinigde drain. Er komt veel drab uit, afkomstig van een oxidatielaag aan de binnenkant van de drain.

  Een 'mooi' plaatje van een behoorlijk verontreinigde drain. Er komt veel drab uit, afkomstig van een oxidatielaag aan de binnenkant van de drain.

 • Dat het water veel ijzer bevat is te zien aan de roestkleur van het reinigingswater.

  Dat het water veel ijzer bevat is te zien aan de roestkleur van het reinigingswater.

 • Schulte heeft de Homburg-reinigers naar eigen wens laten bouwen. De bediening zit aan de voorkant, op korte afstand van de trekkerdeur.

  Schulte heeft de Homburg-reinigers naar eigen wens laten bouwen. De bediening zit aan de voorkant, op korte afstand van de trekkerdeur.

 • De meters voor de water- en oliedruk. Met de druk kan de snelheid van de in- en uitvoer van de spuitmond in de drain ingesteld worden. Op de machine zit ook een display die de afgelegde meters aangeeft, handig bij het opsporen van een verstopping.

  De meters voor de water- en oliedruk. Met de druk kan de snelheid van de in- en uitvoer van de spuitmond in de drain ingesteld worden. Op de machine zit ook een display die de afgelegde meters aangeeft, handig bij het opsporen van een verstopping.

 • Deze rollen drijven de slang aan.

  Deze rollen drijven de slang aan.

 • Schulte maakt gebruik van verschillende spuitstukken voor diverse typen drains. Links een zo genoemde snijkop die met 1 straal naar voren en meerder stralen in 45 graden naar achter werkt. De rechter kop is er een met 5 stralen recht vooruit en meerdere stralen in een hoek van 90 graden rondom naar buiten. Deze is speciaal voor kunststof ribbelbuizen om de ribbel goed te kunnen reinigen.

  Schulte maakt gebruik van verschillende spuitstukken voor diverse typen drains. Links een zo genoemde snijkop die met 1 straal naar voren en meerder stralen in 45 graden naar achter werkt. De rechter kop is er een met 5 stralen recht vooruit en meerdere stralen in een hoek van 90 graden rondom naar buiten. Deze is speciaal voor kunststof ribbelbuizen om de ribbel goed te kunnen reinigen.

 • Dit jaar staat er 10 hectare op het programma voor Jan te Selle. Met drains op 4 meter zijn dat er heel wat. Schulte heeft ook twee drainagebedrijven als klant. Bergsma drain en Combi drain laten hun onlangs gelegde drainage door hem steekproefsgewijs controleren op constante diepte en breuk.

  Dit jaar staat er 10 hectare op het programma voor Jan te Selle. Met drains op 4 meter zijn dat er heel wat. Schulte heeft ook twee drainagebedrijven als klant. Bergsma drain en Combi drain laten hun onlangs gelegde drainage door hem steekproefsgewijs controleren op constante diepte en breuk.

Laatste reacties

 • wbrooymans

  40 bar waterdruk?? Doe zelf nooit meer dan 15.

 • Videofarmer

  De druk is bij de pomp tot 40 bar mogelijk maar uiteindelijk in de drain tot 35 bar. Afhankelijk van het type drain en de vervuiling zou het tot 35 bar kunnen gaan had ik begrepen.

 • wbrooymans

  das heel behoorlijk. moet je wel goed opletten anders spuit je alles rond de buis kapot.

 • Jan-Zonderland

  40 bar is veel te hoog. Spuit dwars door alle gaatjes heen en verstoort zo de filteromhulling.

 • pinkeltje

  Zit er glasvlies omheen dan spuit je die bij deze druk kapot, zit dat er niet omheen dan verniel je de structuur van de grond er omheen. Althans, zo waren de inzichten 20-25 jaar geleden. Anderzijds, om de verstopping door roest in de gaatjes weg te werken zul je inderdaad druk nodig hebben.

 • Videofarmer

  De werkdruk van de pomp gaat zo als ik al zei tot 40 bar. Er word gewerkt met een slang van 400 meter lengte wat dan uiteindelijk afhankelijk van het type spuitkop (spoelkoppen) neerkomt op 20 -25 bar. Een hogere druk (30 bar) word gerealiseerd met een z.g. snijkop die met stralen onder de hoek van 45 gr werkt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.