Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Nieuwe bemester vroeg op het land

René Vermue laat als een van de eerste akkerbouwers mest uitrijden. Loonwerker Rien de Korte ontwierp zelf een bodemvriendelijke bemestercombinatie.

Foto

 • Vanaf 1 februari mag op bouwland mest worden uitgereden. Tussen de buien door bemestte loonwerker Rien de Koster uit het Zeeuwse Kruiningen met splinternieuwe sleepslangbemester een perceel graszaad voor René Vermue in 's-Heer Arendskerke. Foto's: Anton Dingemanse

  Vanaf 1 februari mag op bouwland mest worden uitgereden. Tussen de buien door bemestte loonwerker Rien de Koster uit het Zeeuwse Kruiningen met splinternieuwe sleepslangbemester een perceel graszaad voor René Vermue in 's-Heer Arendskerke. Foto's: Anton Dingemanse

 • Bij het ontwikkelen van deze bemester is gestreefd naar een goede verdeling en zo laag mogelijk gewicht. De basis is een Claas Arion 550 en een Roelama-zodebemester.

  Bij het ontwikkelen van deze bemester is gestreefd naar een goede verdeling en zo laag mogelijk gewicht. De basis is een Claas Arion 550 en een Roelama-zodebemester.

 • Om de druk in de banden snel te kunnen aanpassen wilde De Koster een compressor met ruime capaciteit op de trekker en zodanig geplaatst dat de gewichtstoename geen noemenswaardige extra bodemdruk zou veroorzaken. De vooras werd naar voren verplaatst en daarboven werd de compressor gemonteerd.

  Om de druk in de banden snel te kunnen aanpassen wilde De Koster een compressor met ruime capaciteit op de trekker en zodanig geplaatst dat de gewichtstoename geen noemenswaardige extra bodemdruk zou veroorzaken. De vooras werd naar voren verplaatst en daarboven werd de compressor gemonteerd.

 • Afwijkend van de gebruikelijke montage heeft Landbouw Mechanisatie Bedrijf De Koster in het Zeeuwse Kapelle de zijarmen van de bemester nu gemonteerd op de plek waar oorspronkelijk de voorwielen zaten. Dat geeft een betere gewichtsverdeling. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de gehele aanpassing. Bij het naar voren plaatsen van de vooras is gekozen om alle oorspronkelijke functies zoals vering en beremming te behouden.

  Afwijkend van de gebruikelijke montage heeft Landbouw Mechanisatie Bedrijf De Koster in het Zeeuwse Kapelle de zijarmen van de bemester nu gemonteerd op de plek waar oorspronkelijk de voorwielen zaten. Dat geeft een betere gewichtsverdeling. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de gehele aanpassing. Bij het naar voren plaatsen van de vooras is gekozen om alle oorspronkelijke functies zoals vering en beremming te behouden.

 • Vanuit de cabine heeft de chauffeur goed zicht op de zijarmen. Elke arm heeft 4 afsluitbare segmenten om overlap te voorkomen. In totaal heeft de machine samen met het middendeel achter de trekker zo 9 segmenten.

  Vanuit de cabine heeft de chauffeur goed zicht op de zijarmen. Elke arm heeft 4 afsluitbare segmenten om overlap te voorkomen. In totaal heeft de machine samen met het middendeel achter de trekker zo 9 segmenten.

 • Deze Roelama-sleepslangbemester is gebouwd naar een bestaand concept maar met aanpassingen volgens specificaties van De Koster. Roelama heeft bijvoorbeeld haspelsteunen aangebracht boven het middendeel achter de trekker.

  Deze Roelama-sleepslangbemester is gebouwd naar een bestaand concept maar met aanpassingen volgens specificaties van De Koster. Roelama heeft bijvoorbeeld haspelsteunen aangebracht boven het middendeel achter de trekker.

 • Op dit perceel graszaad laat de machine een mooi strak bemestingsbeeld zien.

  Op dit perceel graszaad laat de machine een mooi strak bemestingsbeeld zien.

 • De sleepslangbemester tijdens het manoeuvreren voor de volgende gang. Dergelijke bemestercombinaties wegen meestal tussen de 15 en 20 ton. Deze machine weegt 12 ton en heeft een betere gewichtsverdeling. De banden staan op 0,5 bar.

  De sleepslangbemester tijdens het manoeuvreren voor de volgende gang. Dergelijke bemestercombinaties wegen meestal tussen de 15 en 20 ton. Deze machine weegt 12 ton en heeft een betere gewichtsverdeling. De banden staan op 0,5 bar.

 • Tijdens de maidentrip met deze machine laat een relaxte Rien de Koster weten dat een tweede in aanbouw is, onderwijl houdt hij het GPS-scherm in de gaten om zo nodig te corrigeren.

  Tijdens de maidentrip met deze machine laat een relaxte Rien de Koster weten dat een tweede in aanbouw is, onderwijl houdt hij het GPS-scherm in de gaten om zo nodig te corrigeren.

 • Het perceel graszaad ligt nu voor het tweede jaar en heeft een stevige zode gevormd. Desondanks is de bodem wel nat en dat is niet van de uitgereden mest. De profielafdruk van de banden  in de bodem laat nog niet eens het volledige profiel zien. De kouters kunnen pneumatisch afgesloten worden.

  Het perceel graszaad ligt nu voor het tweede jaar en heeft een stevige zode gevormd. Desondanks is de bodem wel nat en dat is niet van de uitgereden mest. De profielafdruk van de banden  in de bodem laat nog niet eens het volledige profiel zien. De kouters kunnen pneumatisch afgesloten worden.

 • Alleen bij het draaien op de kopakker is sprake van duidelijke spoorvorming, maar niet zo erg dat de zode veel schade oploopt.

  Alleen bij het draaien op de kopakker is sprake van duidelijke spoorvorming, maar niet zo erg dat de zode veel schade oploopt.

 • Vermue teelt op 9 hectare Festulolium graszaad, een kruising tussen Engels-, Italiaans raaigras en rietzwenk. De akkerbouwer laat zo vroeg mogelijk mest uitrijden om nog een snede te kunnen maaien. Daarna blijft het gras staan voor het zaad.

  Vermue teelt op 9 hectare Festulolium graszaad, een kruising tussen Engels-, Italiaans raaigras en rietzwenk. De akkerbouwer laat zo vroeg mogelijk mest uitrijden om nog een snede te kunnen maaien. Daarna blijft het gras staan voor het zaad.

 • De varkensdrijfmest wordt per vrachtwagen aangevoerd. Omdat Vermue als een van de weinigen mest kan uitrijden vanwege het natte we, krijgt hij €8 per ton mest toe.

  De varkensdrijfmest wordt per vrachtwagen aangevoerd. Omdat Vermue als een van de weinigen mest kan uitrijden vanwege het natte we, krijgt hij €8 per ton mest toe.

Laatste reacties

 • wisserhof

  Hij krijgt 8 euro toe?? En wij 24 betalen?? Waar gaat de marge weer heen? Juist, de mesthandel!

 • wisserhof

  Mooie machine trouwens!!!

 • vinnetrad

  Ik snap niet dat meneer Wisserhof niet een tankauto een
  tussenopslag en een zon mooie sleepslangbemester koopt
  kun je hartstikke rijk worden meneer Wisserhof.

 • Rebbie

  hier in schalkwijk rijdt sinds vorig jaar al zo'n combinatie met fendt als basis . Dus niet echt eigen ontwerp.

Of registreer je om te kunnen reageren.