Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Boeren rond Schokland strijden tegen hoge waterstand

Het beleid om de grond rondom het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder te vernatten, maakt het voor akkerbouwers en veehouders niet eenvoudiger om het water van het land te krijgen. Akkerbouwers konden geen tarwe zaaien en veehouders kunnen voorlopig de mest niet kwijt.

Foto

 • Akkerbouwer Marit van Boheemen uit Nagele is een van de akkerbouwers die duidelijk te kampen heeft met de nattigheid. De overlast op haar kavel, waar deels wintertarwe is gezaaid, is goed zichtbaar. Ook de 'bonte' plekken op de kavels die onder de bouwvoor een heel dikke veenlaag verbergen, vallen op.

  Akkerbouwer Marit van Boheemen uit Nagele is een van de akkerbouwers die duidelijk te kampen heeft met de nattigheid. De overlast op haar kavel, waar deels wintertarwe is gezaaid, is goed zichtbaar. Ook de 'bonte' plekken op de kavels die onder de bouwvoor een heel dikke veenlaag verbergen, vallen op.

 • Door het beleid rond Schokland om de waterstand te verhogen, ontstaan er mede daardoor bij de omliggende akkers problemen om water af te voeren.  De waterstand wordt verhoogd om inklinken van het veen tegen te gaan en om bodemschatten te bewaren.

  Door het beleid rond Schokland om de waterstand te verhogen, ontstaan er mede daardoor bij de omliggende akkers problemen om water af te voeren.  De waterstand wordt verhoogd om inklinken van het veen tegen te gaan en om bodemschatten te bewaren.

 • Gepensioneerde buurman Kees Goldhoorn maakt bijna elke dag een rondje, om water van het perceel te laten. Links op de foto: Marit van Boheemen. Eigenlijk is dit wel een leuke bezigheid vindt Goldhoorn. "Vroeger speelden we ook graag met water."

  Gepensioneerde buurman Kees Goldhoorn maakt bijna elke dag een rondje, om water van het perceel te laten. Links op de foto: Marit van Boheemen. Eigenlijk is dit wel een leuke bezigheid vindt Goldhoorn. "Vroeger speelden we ook graag met water."

 • De drains die hoog genoeg liggen lopen goed. De capaciteit is echter niet groot genoeg om al het water op tijd weg te krijgen.

  De drains die hoog genoeg liggen lopen goed. De capaciteit is echter niet groot genoeg om al het water op tijd weg te krijgen.

 • Verderop staat nog meer water op de landerijen. Zo ook bij veehouder Bert Kappers, die veel overlast ondervindt van de hoge waterstand op Schokland. Waarschijnlijk speelt de kweldruk van Schokland op dit gebied een grote rol.

  Verderop staat nog meer water op de landerijen. Zo ook bij veehouder Bert Kappers, die veel overlast ondervindt van de hoge waterstand op Schokland. Waarschijnlijk speelt de kweldruk van Schokland op dit gebied een grote rol.

 • Dit perceel stond als eerste gepland om mest uit te rijden, maar voorlopig is het hier onmogelijk. De grote vraag is: hoe het water zo snel mogelijk weg te krijgen?

  Dit perceel stond als eerste gepland om mest uit te rijden, maar voorlopig is het hier onmogelijk. De grote vraag is: hoe het water zo snel mogelijk weg te krijgen?

 • Vanaf dit punt lijkt het of het richting Schokland helemaal blank staat. Tot frustratie van de boeren wordt het waterpeil rondom Schokland kunstmatig hoog gehouden.

  Vanaf dit punt lijkt het of het richting Schokland helemaal blank staat. Tot frustratie van de boeren wordt het waterpeil rondom Schokland kunstmatig hoog gehouden.

 • De mestkelders zitten bijna allemaal overvol en in de stal staat de mest volgens Kappers al tot aan de roosters.

  De mestkelders zitten bijna allemaal overvol en in de stal staat de mest volgens Kappers al tot aan de roosters.

 • Kappers is nu mest aan het overpompen naar een kelder met nog wat ruimte. Vanwege de afstand tussen de kelders wordt een mesttank ingezet om de mest te verplaatsen.

  Kappers is nu mest aan het overpompen naar een kelder met nog wat ruimte. Vanwege de afstand tussen de kelders wordt een mesttank ingezet om de mest te verplaatsen.

Laatste reacties

 • ed12345

  Extra kosten of inkomenderving !! Het zal er wel op neer komen :Boer trek je plan!

 • Nick1983

  Ik denk da het er gewoon op uit draait dat er permanente greppels int land gelegen moeten worden. Elke 15 of 20 meter ofzo. Net hoe het het beste uitkomt met de machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.