Akkerbouw

Foto & video

Uien van boer tot schip

Franje Onions in Waarde (Zeeland) breidde hun opslagcapaciteit uit tot 2.000 ton. Ter gelegenheid daarvan hield Franje een open dag.

Foto

 • Ter gelegenheid van de opslaguitbreiding van 1.000 naar 2.000 ton en de aanpassing van de verwerkingslijnen, hield Franje Onions in Waarde bij Krabbendijke in Zeeland een open dag om relaties kennis te laten maken met het bedrijf. Ongeveer 200 mensen gaven gehoor aan de uitnodiging om het bereiken van deze mijlpaal mee te vieren. - Foto's: Anton Dingemanse

  Ter gelegenheid van de opslaguitbreiding van 1.000 naar 2.000 ton en de aanpassing van de verwerkingslijnen, hield Franje Onions in Waarde bij Krabbendijke in Zeeland een open dag om relaties kennis te laten maken met het bedrijf. Ongeveer 200 mensen gaven gehoor aan de uitnodiging om het bereiken van deze mijlpaal mee te vieren. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Enkele sprekers waren uitgenodigd om de verschillende facetten van de uienhandel toe te lichten. Gijsbrecht Gunter, rechts, deed de presentatie. Hier is hij in gesprek met Jan, links, en Andre Franje. Door de verschillende sprekers werd ingegaan op de ontwikkeling van het bedrijf en zijn plaats in de maatschappij, door bijvoorbeeld sponsoring.

  Enkele sprekers waren uitgenodigd om de verschillende facetten van de uienhandel toe te lichten. Gijsbrecht Gunter, rechts, deed de presentatie. Hier is hij in gesprek met Jan, links, en Andre Franje. Door de verschillende sprekers werd ingegaan op de ontwikkeling van het bedrijf en zijn plaats in de maatschappij, door bijvoorbeeld sponsoring.

 • Een van de interessante punten die naar voren kwamen ging over de Nederlandse uienexport. De export naar Amerika, en dan met name Brazilië, is dit jaar fors afgenomen. Dit is wellicht te danken aan de uitstekende uienoogst in de VS. Desondanks is de export met ongeveer 10% gestegen. Daarna vormden de sprekers een forum waar het publiek aan de hand van een stelling vragen kon stellen. Eerst konden de genodigden middels een kaart aangeven of ze het met de geponeerde stelling eens (geel) of oneens (rood) waren.

  Een van de interessante punten die naar voren kwamen ging over de Nederlandse uienexport. De export naar Amerika, en dan met name Brazilië, is dit jaar fors afgenomen. Dit is wellicht te danken aan de uitstekende uienoogst in de VS. Desondanks is de export met ongeveer 10% gestegen. Daarna vormden de sprekers een forum waar het publiek aan de hand van een stelling vragen kon stellen. Eerst konden de genodigden middels een kaart aangeven of ze het met de geponeerde stelling eens (geel) of oneens (rood) waren.

 • De officiële handeling was het dichttrekken van het zeil van een oplegger met daarop het nieuwe logo van Franje Onions. Deze handeling werd verricht door de gebroeders Franje, bijgestaan door gedeputeerde Jo-Annes de Bat (blauwe colbert) en burgemeester van Reimerswaal Piet Zoon (rechts).

  De officiële handeling was het dichttrekken van het zeil van een oplegger met daarop het nieuwe logo van Franje Onions. Deze handeling werd verricht door de gebroeders Franje, bijgestaan door gedeputeerde Jo-Annes de Bat (blauwe colbert) en burgemeester van Reimerswaal Piet Zoon (rechts).

 • Na het officiële deel stonden medewerkers van Franje Onions klaar om rondleidingen te verzorgen. Hier geeft Andre Franje bij de opzakinstallatie uitleg over het nieuwe afzuigsysteem.

  Na het officiële deel stonden medewerkers van Franje Onions klaar om rondleidingen te verzorgen. Hier geeft Andre Franje bij de opzakinstallatie uitleg over het nieuwe afzuigsysteem.

 • Aandacht was er uiteraard ook voor de nieuwe opslaghal. Om flexibel in te kunnen spelen op vragen van de klant, worden alle binnengekomen uien na eerste schoning in kisten opgeslagen. Hier krijgt een gezelschap informatie bij het bedieningspaneel van de bewaarcomputer.

  Aandacht was er uiteraard ook voor de nieuwe opslaghal. Om flexibel in te kunnen spelen op vragen van de klant, worden alle binnengekomen uien na eerste schoning in kisten opgeslagen. Hier krijgt een gezelschap informatie bij het bedieningspaneel van de bewaarcomputer.

 • Om vochtdoorslag van de naastliggende tarrahoop te voorkomen, is de zijwand bekleed met bitumen die normaal op het dak worden gebruikt.

  Om vochtdoorslag van de naastliggende tarrahoop te voorkomen, is de zijwand bekleed met bitumen die normaal op het dak worden gebruikt.

 • Inmiddels staat al een deel van de gekiste uien voor de droogwand. De lucht wordt met axiaalventilatoren door de kisten geblazen.

  Inmiddels staat al een deel van de gekiste uien voor de droogwand. De lucht wordt met axiaalventilatoren door de kisten geblazen.

 • Een blik achter de droogwand met de opstelling van de achttien kachels rechts, en bovenin de uitzetters voor de luchtinlaten. De achttien axiaalventilatoren staan onder de roostervloer opgesteld.

  Een blik achter de droogwand met de opstelling van de achttien kachels rechts, en bovenin de uitzetters voor de luchtinlaten. De achttien axiaalventilatoren staan onder de roostervloer opgesteld.

 • De achterkant van de nieuwe loods met onder de dakrand de luchtinlaten. Op het perceel achter de nieuwe loods zijn de winteruien van het ras Troy al mooi in ontwikkeling. Misschien zelfs een beetje te mooi, afhankelijk van wat de winter gaat doen.

  De achterkant van de nieuwe loods met onder de dakrand de luchtinlaten. Op het perceel achter de nieuwe loods zijn de winteruien van het ras Troy al mooi in ontwikkeling. Misschien zelfs een beetje te mooi, afhankelijk van wat de winter gaat doen.

 • Franje teelt zelf uien, of laat uien op contract telen. Hier is weer een oplegger geladen op externe locatie, die bij aankomst op het bedrijf meteen de verwerking ingaat. De kwaliteit van de uien van dit seizoen is goed, hoewel zeker niet grof. Tot nog toe is van afwijkingen nog nauwelijks sprake, op af en toe wat schade na door ontworteling tijdens het rooien uit de kurkdroge grond.

  Franje teelt zelf uien, of laat uien op contract telen. Hier is weer een oplegger geladen op externe locatie, die bij aankomst op het bedrijf meteen de verwerking ingaat. De kwaliteit van de uien van dit seizoen is goed, hoewel zeker niet grof. Tot nog toe is van afwijkingen nog nauwelijks sprake, op af en toe wat schade na door ontworteling tijdens het rooien uit de kurkdroge grond.

 • Op het bedrijf is plaats voor zes opleggers aan de band, waarvan er steeds één stapsgewijs wordt gelost. De geloste uien worden gekist.

  Op het bedrijf is plaats voor zes opleggers aan de band, waarvan er steeds één stapsgewijs wordt gelost. De geloste uien worden gekist.

 • Een kist met uien wordt in de kantelaar geplaatst om het sorteer- en schoningsproces in te gaan.

  Een kist met uien wordt in de kantelaar geplaatst om het sorteer- en schoningsproces in te gaan.

 • Eerst gaan de uien door de ontstaarter. Aan het eind van de opvoerband is al een afzuigkap gemonteerd. Deze moet nog worden aangesloten op het nieuwe Modesta-afzuigsysteem. Bij elke verandering in het traject is een afzuigunit geplaatst.

  Eerst gaan de uien door de ontstaarter. Aan het eind van de opvoerband is al een afzuigkap gemonteerd. Deze moet nog worden aangesloten op het nieuwe Modesta-afzuigsysteem. Bij elke verandering in het traject is een afzuigunit geplaatst.

 • Buiten staan twee filtersystemen die 40.000 kubieke meter per uur kunnen filteren. De schone lucht gaat weer retour de loods in, om onderdruk te voorkomen. Het stof en tarra gaat via een buizensysteem naar de tarrawagen die van tijd tot tijd aan de pellenhoop wordt gelost.

  Buiten staan twee filtersystemen die 40.000 kubieke meter per uur kunnen filteren. De schone lucht gaat weer retour de loods in, om onderdruk te voorkomen. Het stof en tarra gaat via een buizensysteem naar de tarrawagen die van tijd tot tijd aan de pellenhoop wordt gelost.

 • Na het ontstaarten komen de uien in de leeszaal, waar afwijkingen en alles wat niet voldoet aan de kwaliteit wordt uitgelezen. Hierna worden de gesorteerde en gelezen uien gekist voor het vervolgtraject. Een deel van de uien wordt zo gekist, of in bigbags uitgeleverd.

  Na het ontstaarten komen de uien in de leeszaal, waar afwijkingen en alles wat niet voldoet aan de kwaliteit wordt uitgelezen. Hierna worden de gesorteerde en gelezen uien gekist voor het vervolgtraject. Een deel van de uien wordt zo gekist, of in bigbags uitgeleverd.

 • De uien die in baal weggaan worden hier nog een keer gelezen, voor ze worden opgevoerd naar de weegunit.

  De uien die in baal weggaan worden hier nog een keer gelezen, voor ze worden opgevoerd naar de weegunit.

 • Hier is te zien hoe het afzuigsysteem werkt. De uien op de aanvoerband vallen op de leesband. Tijdens dit valmoment worden stof, pellen enzovoorts, naar boven geblazen. De blaasopeningen zijn net onder de band zichtbaar. Alles wat naar boven wordt geblazen, wordt door het systeem afgezogen en naar de buiten opgestelde filters getransporteerd.

  Hier is te zien hoe het afzuigsysteem werkt. De uien op de aanvoerband vallen op de leesband. Tijdens dit valmoment worden stof, pellen enzovoorts, naar boven geblazen. De blaasopeningen zijn net onder de band zichtbaar. Alles wat naar boven wordt geblazen, wordt door het systeem afgezogen en naar de buiten opgestelde filters getransporteerd.

 • Nadat de uien zijn gewogen, worden ze opgezakt en gepallettiseerd. Nu zijn ze klaar voor uitlevering.

  Nadat de uien zijn gewogen, worden ze opgezakt en gepallettiseerd. Nu zijn ze klaar voor uitlevering.

 • De dagelijkse leiding van het bedrijf is in handen van drie vennoten. Van links naar rechts: Andre Franje, Ardjan Verburg en Jan Franje.

  De dagelijkse leiding van het bedrijf is in handen van drie vennoten. Van links naar rechts: Andre Franje, Ardjan Verburg en Jan Franje.

 • Het overgrote deel (zeker 90%) van de uien die worden verscheept, gaan weg in geconditioneerde containers. Hier wordt een dergelijke container geladen om naar de haven te worden gebracht.

  Het overgrote deel (zeker 90%) van de uien die worden verscheept, gaan weg in geconditioneerde containers. Hier wordt een dergelijke container geladen om naar de haven te worden gebracht.

 • Afhankelijk van de afnemer, gaat ook nog een deel weg op pallets. Op de kade in de haven van Vlissingen-Oost worden de pallets klaargezet om te worden ingescheept.

  Afhankelijk van de afnemer, gaat ook nog een deel weg op pallets. Op de kade in de haven van Vlissingen-Oost worden de pallets klaargezet om te worden ingescheept.

 • Op het Reeferschip geeft de stuwadoor aanwijzingen aan de kraanmachinist, om de kooi met pallets op de goede plaats neer te zetten.

  Op het Reeferschip geeft de stuwadoor aanwijzingen aan de kraanmachinist, om de kooi met pallets op de goede plaats neer te zetten.

 • Heftrucks halen de pallets uit de kooi en stuwen de pallets op hun juiste plaats. Veel uien gaan naar landen rond de evenaar, met name in Afrika. Hier worden wel korte daguienrassen geteeld, geschikt voor directe consumptie, maar niet geschikt voor bewaring. De Nederlandse harde lange daguien in kiemrust worden daarom daar zeer gewaardeerd.

  Heftrucks halen de pallets uit de kooi en stuwen de pallets op hun juiste plaats. Veel uien gaan naar landen rond de evenaar, met name in Afrika. Hier worden wel korte daguienrassen geteeld, geschikt voor directe consumptie, maar niet geschikt voor bewaring. De Nederlandse harde lange daguien in kiemrust worden daarom daar zeer gewaardeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.