Akkerbouw

Foto & video

Laatste hectares bieten rooien

In het Zuidwesten rooien telers de laatste hectares bieten probleemloos. Dit in tegenstelling tot de bieten in het Oosten. Die zijn deels bevroren.

Foto

 • De bietencampagne heeft nog een maand te gaan. Telers rooien de laatste hectares suikerbieten. Loonbedrijf van der Maas in Oosterland (Zld.) rooit bieten voor maatschap Krepel met een Grimme Rexor 620. Foto's: Anton Dingemanse

  De bietencampagne heeft nog een maand te gaan. Telers rooien de laatste hectares suikerbieten. Loonbedrijf van der Maas in Oosterland (Zld.) rooit bieten voor maatschap Krepel met een Grimme Rexor 620. Foto's: Anton Dingemanse

 • De rooimethode van deze rooier wijkt af van het systeem dat andere fabrikanten toepassen. De rooier heeft geen rooischaren maar werkt met hydraulisch aangedreven rooischijven, die de bietenrijen uit de grond snijden en omhoog werken.

  De rooimethode van deze rooier wijkt af van het systeem dat andere fabrikanten toepassen. De rooier heeft geen rooischaren maar werkt met hydraulisch aangedreven rooischijven, die de bietenrijen uit de grond snijden en omhoog werken.

 • De lepels van de uitwerper zijn links en rechts zichtbaar. Zij halen de bieten tussen de rooischijven vandaan en deponeren deze op de rollenbaan.

  De lepels van de uitwerper zijn links en rechts zichtbaar. Zij halen de bieten tussen de rooischijven vandaan en deponeren deze op de rollenbaan.

 • Op deze rollenbaan worden de bieten naar de inlaatopening, rechtsonder, van de rooier gevoerd.

  Op deze rollenbaan worden de bieten naar de inlaatopening, rechtsonder, van de rooier gevoerd.

 • Hier komen de bieten op een zeefmat en van daaruit op de eerste van de drie reinigingszonnen. De rol aan het eind van de zeefmat zorgt voor een soepele overgang naar het zonnewiel.

  Hier komen de bieten op een zeefmat en van daaruit op de eerste van de drie reinigingszonnen. De rol aan het eind van de zeefmat zorgt voor een soepele overgang naar het zonnewiel.

 • De bieten in de bunker laten weinig puntschade zien en ze zijn schoon. Dit is overigens een algemeen beeld van de campagne dit jaar. Het gemiddelde tarragehalte komt dit jaar uit op 10%.

  De bieten in de bunker laten weinig puntschade zien en ze zijn schoon. Dit is overigens een algemeen beeld van de campagne dit jaar. Het gemiddelde tarragehalte komt dit jaar uit op 10%.

 • De rooier staat op wielen en gaat tijdens het rooiwerk in hondengang. Hierdoor wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld. Dit geeft een stabiele en rustige voortgang tijdens het rooien. Een bijkomend voordeel is dat bij het rooien van gewassen aan de kant van een veld de rooier zelf niet bij de kant hoeft te komen.

  De rooier staat op wielen en gaat tijdens het rooiwerk in hondengang. Hierdoor wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld. Dit geeft een stabiele en rustige voortgang tijdens het rooien. Een bijkomend voordeel is dat bij het rooien van gewassen aan de kant van een veld de rooier zelf niet bij de kant hoeft te komen.

 • Alleen bij het openen ven het veld gaat de rooier uiteraard niet in hondengang. De gerooide vaart rechts laat goed zien dat het perceel goed rooibaar is zonder insporing. De vrachtcombinaties worden dan ook tijdens het rooien geladen.

  Alleen bij het openen ven het veld gaat de rooier uiteraard niet in hondengang. De gerooide vaart rechts laat goed zien dat het perceel goed rooibaar is zonder insporing. De vrachtcombinaties worden dan ook tijdens het rooien geladen.

 • Omdat de structuur van de grond goed is, rooit chauffeur Harry Boone met een gangetje van 6 kilometer per uur de bieten zo goed als probleemloos uit de grond. Nadat dit perceel gerooid is, zijn er nog 10 hectare bieten en 40 hectare cichorei om te rooien.

  Omdat de structuur van de grond goed is, rooit chauffeur Harry Boone met een gangetje van 6 kilometer per uur de bieten zo goed als probleemloos uit de grond. Nadat dit perceel gerooid is, zijn er nog 10 hectare bieten en 40 hectare cichorei om te rooien.

 • De bieten worden aan de hoop gebracht bij het bedrijf van Krepel. Over vijf dagen worden de bieten opgehaald. Omdat de vorstperiode weer voorbij is, worden de bieten niet afgedekt. Tijdens deze vorstperiode kwam het kwik op de Zeeuwse eilanden toch niet veel lager dan min 3 en zijn er weinig bieten afgedekt.

  De bieten worden aan de hoop gebracht bij het bedrijf van Krepel. Over vijf dagen worden de bieten opgehaald. Omdat de vorstperiode weer voorbij is, worden de bieten niet afgedekt. Tijdens deze vorstperiode kwam het kwik op de Zeeuwse eilanden toch niet veel lager dan min 3 en zijn er weinig bieten afgedekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.