Akkerbouw

Foto & video laatste update:21 dec 2016

Overladen aardappelen dé trend op Interpom

Het reinigen en overladen van aardappelen bij veld-erftransport is een trend in België, omdat Belgische aardappelverwerkers voortaan ook grondboete in rekening gaan brengen.

Dat resulteerde in veel nieuwe overlaadwagens en overlaadstations op de aardappelbeurs Interpom Primeurs. Interpom werd gehouden van 27 tot en met 29 november in Kortrijk (België).

Foto

 • Het meest vernieuwend op de Belgische aardappelbeurs is het concept van de Franse fabrikant Downs. De Downs DTX 18 GEO laat zich het best omschrijven als een kipperstortbak met zijwaartse afvoerband. De machine is inzetbaar als overlaadwagen tussen rooier en vrachtwagen en als stationair overlaadstation waarin kippers aan de rand van het veld hun lading kunnen lossen. Foto's: Peter Roek

  Het meest vernieuwend op de Belgische aardappelbeurs is het concept van de Franse fabrikant Downs. De Downs DTX 18 GEO laat zich het best omschrijven als een kipperstortbak met zijwaartse afvoerband. De machine is inzetbaar als overlaadwagen tussen rooier en vrachtwagen en als stationair overlaadstation waarin kippers aan de rand van het veld hun lading kunnen lossen. Foto's: Peter Roek

 • De Clean Loader was dé publiekstrekker bij Grimme op de stand op Interpom. Grimme toonde de machine onlangs al op zijn klantendagen in Damme (Duitsland). De Clean Loader is een overlaadconcept dat bestaat uit een stortbak, een rollenreiniger met acht rollen en transportband op een tandemonderstel met wegtoelating. Grimme meldt in Nederland al vier aanvragen voor de machine te hebben.

  De Clean Loader was dé publiekstrekker bij Grimme op de stand op Interpom. Grimme toonde de machine onlangs al op zijn klantendagen in Damme (Duitsland). De Clean Loader is een overlaadconcept dat bestaat uit een stortbak, een rollenreiniger met acht rollen en transportband op een tandemonderstel met wegtoelating. Grimme meldt in Nederland al vier aanvragen voor de machine te hebben.

 • Dewulf/Miedema prijst Grimme voor zijn slimme marketing rond de Clean Loader, maar wijst er fijntjes op dat Miedema een dergelijk overlaadconcept al sinds 1992 aanbiedt. Deze bestaat uit een MH 241-stortbak, reinigingsrollen, leestafel en afvoerband op een chassis met enkelas.

  Dewulf/Miedema prijst Grimme voor zijn slimme marketing rond de Clean Loader, maar wijst er fijntjes op dat Miedema een dergelijk overlaadconcept al sinds 1992 aanbiedt. Deze bestaat uit een MH 241-stortbak, reinigingsrollen, leestafel en afvoerband op een chassis met enkelas.

 • De Belgische Fliegl-importeur Ludo Pauwels heeft zo’n beetje de weg geplaveid voor aardappel-overlaadwagens in België. Vier jaar terug was hij op Interpom de eerste met een dergelijke wagen. Hij ontwierp een reiniger met vier rollen en afvoerband voor achter een Fliegl afschuifwagen, de Pom-Over genaamd. Dit jaar laat hij een verbeterde versie zien, de Pom-Over Plus.

  De Belgische Fliegl-importeur Ludo Pauwels heeft zo’n beetje de weg geplaveid voor aardappel-overlaadwagens in België. Vier jaar terug was hij op Interpom de eerste met een dergelijke wagen. Hij ontwierp een reiniger met vier rollen en afvoerband voor achter een Fliegl afschuifwagen, de Pom-Over genaamd. Dit jaar laat hij een verbeterde versie zien, de Pom-Over Plus.

 • De Belgische fabrikant Dezeure toonde een hooglosser met reinigingsunit, Turbo Cleaner genaamd. Deze bestaat uit 12 rollen over de volle breedte van de bak. Uitgezeefde grond wordt opgevangen in een bak achter de wielen, zodat deze na het lossen mee terug genomen kan worden naar het perceel. Dezeure heeft de machine dit jaar al eerder laten zien op de aardappeldemodag in Westmaas. Er lopen er al 15 in de praktijk. Een hooglosser met Turob Cleaner kost om en nabij de €100.000. Met wielaandrijving €130.000.

  De Belgische fabrikant Dezeure toonde een hooglosser met reinigingsunit, Turbo Cleaner genaamd. Deze bestaat uit 12 rollen over de volle breedte van de bak. Uitgezeefde grond wordt opgevangen in een bak achter de wielen, zodat deze na het lossen mee terug genomen kan worden naar het perceel. Dezeure heeft de machine dit jaar al eerder laten zien op de aardappeldemodag in Westmaas. Er lopen er al 15 in de praktijk. Een hooglosser met Turob Cleaner kost om en nabij de €100.000. Met wielaandrijving €130.000.

 • De Belgische fabrikant Deroo Constructie toont een prototype overlaadwagen met aan de voorzijde een zijwaarts gerichte afvoerband. Dit prototype met een bakinhoud van 16 ton, is gebouwd voor een klant die er bonen mee wil overladen. Deroo werkt nu een ontwerp uit om de overlaadwagen ook geschikt te maken voor aardappelen, bieten en wortelen.

  De Belgische fabrikant Deroo Constructie toont een prototype overlaadwagen met aan de voorzijde een zijwaarts gerichte afvoerband. Dit prototype met een bakinhoud van 16 ton, is gebouwd voor een klant die er bonen mee wil overladen. Deroo werkt nu een ontwerp uit om de overlaadwagen ook geschikt te maken voor aardappelen, bieten en wortelen.

 • Ook de Belgische constructeur en Beco-kippers importeur Blum Machinery heeft plannen om een overlaadwagen te ontwikkelen. Dit deelde de fabrikant door een animatie te tonen op de stand. Het concept wijkt af van wat in de markt wordt aangeboden. De bak kipt van voren 15 graden omhoog, zodat de zijwaarts gerichte afvoerband maar een kleine hoek naar boven hoeft te maken.

  Ook de Belgische constructeur en Beco-kippers importeur Blum Machinery heeft plannen om een overlaadwagen te ontwikkelen. Dit deelde de fabrikant door een animatie te tonen op de stand. Het concept wijkt af van wat in de markt wordt aangeboden. De bak kipt van voren 15 graden omhoog, zodat de zijwaarts gerichte afvoerband maar een kleine hoek naar boven hoeft te maken.

 • Naast overlaadwagen en overlaadstationsnieuws, waren er ook tal van andere noviteiten. Uitschuurfabrikant Spinnekop heeft de mechanische voelers aan het uiteinde van de hallenvuller vervangen door ultrasone sensoren. De machinefabrikant staat bekend om zijn betrouwbare, maar qua uitvoering eenvoudige machines.

  Naast overlaadwagen en overlaadstationsnieuws, waren er ook tal van andere noviteiten. Uitschuurfabrikant Spinnekop heeft de mechanische voelers aan het uiteinde van de hallenvuller vervangen door ultrasone sensoren. De machinefabrikant staat bekend om zijn betrouwbare, maar qua uitvoering eenvoudige machines.

 • Dewulf/Miedema heeft zijn duobanden vernieuwd. Deze zijn er nu in 13, 17 en 20 meter lengte. Een nieuwe optie is Weight-Control, weegsensoren onder de band met een nauwkeurigheid van 99%. Hiermee is de netto opbrengst in de schuur te bepalen. Ook kan exact 33 ton op een vrachtwagen worden geladen tijdens uitschuren, of de juiste hoeveelheid pootgoed op een kipper worden gedraaid.
De duoband kan worden voorzien van een nieuwe lichtarmatuur. Deze heeft tl-lampen. Dat lijkt ouderwets, maar uit praktijkervaring blijkt dat bij tl-licht makkelijker onderscheid is te maken tussen aardappelen en kluiten dan bij led-licht.

  Dewulf/Miedema heeft zijn duobanden vernieuwd. Deze zijn er nu in 13, 17 en 20 meter lengte. Een nieuwe optie is Weight-Control, weegsensoren onder de band met een nauwkeurigheid van 99%. Hiermee is de netto opbrengst in de schuur te bepalen. Ook kan exact 33 ton op een vrachtwagen worden geladen tijdens uitschuren, of de juiste hoeveelheid pootgoed op een kipper worden gedraaid. De duoband kan worden voorzien van een nieuwe lichtarmatuur. Deze heeft tl-lampen. Dat lijkt ouderwets, maar uit praktijkervaring blijkt dat bij tl-licht makkelijker onderscheid is te maken tussen aardappelen en kluiten dan bij led-licht.

 • Bijlsma Hercules toont de nieuwe BKV 2880 kistenvuller, die zowel Nederlandse kisten van 1,60 meter breed als Franse en Engelse kisten van 1,80 meter breed kan vullen. De BKV 2880 vervangt het huidige model KV 2800. Bediening gaat middels een touchscreen-terminal. De capaciteit is zo’n 40 tot 45 ton per uur. De machine kost rond de €19.000.

  Bijlsma Hercules toont de nieuwe BKV 2880 kistenvuller, die zowel Nederlandse kisten van 1,60 meter breed als Franse en Engelse kisten van 1,80 meter breed kan vullen. De BKV 2880 vervangt het huidige model KV 2800. Bediening gaat middels een touchscreen-terminal. De capaciteit is zo’n 40 tot 45 ton per uur. De machine kost rond de €19.000.

 • Wifo heeft een nieuwe lijn kistenkantelaars gelanceerd. De K54 is het instapmodel-kistenkantelaar met kunststof lagerbus en standaard een draaislag van 180 graden. 200 graden draaislag is optioneel. De iets luxere K55 heeft een nastelbare kegellager en gelagerd tandheugelsysteem. Ook hier standaard 180 graden draaislag, of 200 graden optioneel. Ten opzichte van de K54 heeft de K55 een grotere terugtrekkracht van de kantelcilinder, zodat je heel gedoseerd kan uitstorten en de kist wat kan terughalen. Beide kantelaars zijn verkrijgbaar met geïntegreerde sideshift.

  Wifo heeft een nieuwe lijn kistenkantelaars gelanceerd. De K54 is het instapmodel-kistenkantelaar met kunststof lagerbus en standaard een draaislag van 180 graden. 200 graden draaislag is optioneel. De iets luxere K55 heeft een nastelbare kegellager en gelagerd tandheugelsysteem. Ook hier standaard 180 graden draaislag, of 200 graden optioneel. Ten opzichte van de K54 heeft de K55 een grotere terugtrekkracht van de kantelcilinder, zodat je heel gedoseerd kan uitstorten en de kist wat kan terughalen. Beide kantelaars zijn verkrijgbaar met geïntegreerde sideshift.

 • Tolsma Grisnich heeft een apparaat ontwikkeld dat realtime de indroging van aardappelen in een bulkbewaring registreert. Het heet Yield Observation Unit en ziet er grofweg uit als een ingegraven ton, met daarin een mand met aardappelen aan een elektronisch unster, in de gaten gehouden door een webcam. De unit staat in verbinding met de bewaarcomputer Vision Control. Het is de bedoeling dat in de toekomst de waardes van de Yield Observation Unit actief bijsturen in het bewaarproces, vertelt verkoper Vincent Hofstee.

  Tolsma Grisnich heeft een apparaat ontwikkeld dat realtime de indroging van aardappelen in een bulkbewaring registreert. Het heet Yield Observation Unit en ziet er grofweg uit als een ingegraven ton, met daarin een mand met aardappelen aan een elektronisch unster, in de gaten gehouden door een webcam. De unit staat in verbinding met de bewaarcomputer Vision Control. Het is de bedoeling dat in de toekomst de waardes van de Yield Observation Unit actief bijsturen in het bewaarproces, vertelt verkoper Vincent Hofstee.

 • Op de stand van Farmstore staat een nieuw type fronttank van Alpego, de ASmaX FertiDrill. Deze heeft twee distributieregelingen. De tank meet 2.500 liter en is te splitsen in half half, of in tweederde een derde. Het zijn dus eigenlijk twee fronttanks in één, aldus Chris van de Lindeloof van Farmstore. Met de fronttank kan de teler bijvoorbeeld twee verschillende kunstmestsoorten tegelijk toedienen.

  Op de stand van Farmstore staat een nieuw type fronttank van Alpego, de ASmaX FertiDrill. Deze heeft twee distributieregelingen. De tank meet 2.500 liter en is te splitsen in half half, of in tweederde een derde. Het zijn dus eigenlijk twee fronttanks in één, aldus Chris van de Lindeloof van Farmstore. Met de fronttank kan de teler bijvoorbeeld twee verschillende kunstmestsoorten tegelijk toedienen.

 • Delvano heeft zijn zelfrijder Terresta 4.000 een update gegeven. Zo is een nieuw touchscreen-beeldscherm gemonteerd van 15 inch. De oude was 7 inch. De luchtafsluitbare doppen zijn ingewisseld voor elektrische. Zodoende zijn de dopper voortaan met gps per dop schakelbaar, in plaats van in secties van 3 meter.

  Delvano heeft zijn zelfrijder Terresta 4.000 een update gegeven. Zo is een nieuw touchscreen-beeldscherm gemonteerd van 15 inch. De oude was 7 inch. De luchtafsluitbare doppen zijn ingewisseld voor elektrische. Zodoende zijn de dopper voortaan met gps per dop schakelbaar, in plaats van in secties van 3 meter.

 • De Franse rooierfabrikant Pouchain toonde de PAP 475 zelfrijdende rooier. Qua techniek vergelijkbaar met de concurrentie. Wat opvalt, qua groen-gele kleurstelling en grill zou je haast denken dat het een oude John Deere-rooier uit eind jaren ’90 is.

  De Franse rooierfabrikant Pouchain toonde de PAP 475 zelfrijdende rooier. Qua techniek vergelijkbaar met de concurrentie. Wat opvalt, qua groen-gele kleurstelling en grill zou je haast denken dat het een oude John Deere-rooier uit eind jaren ’90 is.

 • Naast nieuwe aardappelmechanisatie is Interpom vooral een netwerkbeurs. Ook alle pootgoedhandelshuizen en aardappelverwerkers zijn present. Gratis patat met mayonaise en één, maar liever meerdere pintjes horen daarbij. Vooral rond lunchtijd lange rijen voor het frietkot, zoals hier bij de Belgische aardappelverwerker Lutosa.

  Naast nieuwe aardappelmechanisatie is Interpom vooral een netwerkbeurs. Ook alle pootgoedhandelshuizen en aardappelverwerkers zijn present. Gratis patat met mayonaise en één, maar liever meerdere pintjes horen daarbij. Vooral rond lunchtijd lange rijen voor het frietkot, zoals hier bij de Belgische aardappelverwerker Lutosa.

Of registreer je om te kunnen reageren.