Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

‘Niet kijken als een koe, maar als een worm’

De teelt van groenbemesters wordt steeds meer benaderd als een serieuze teelt. Dat is ook te zien het grote aantal demovelden in het hele land.

Foto

 • Groenbemesterdemo's worden in het hele land georganiseerd. Telkens wordt erop gewezen dat het telen van groenbemester moet worden beschouwd als een serieuze teelt en niet als een gewas in het kader van 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Ook verandert de kijk op groenbemesters: niet meer wat er boven de grond staat, <a href="http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/2016/10/Groenbemesters-ontwikkelen-enorm-wortelstelsel-2900626W/" target="_self">maar wat er in de grond gebeurt telt</a>; niet kijken als een koe, maar als een worm, was de boodschap tijdens een bijeenkomst in Kwadendamme (Zeeland). <br /><em>Foto: Anton Dingemanse</em>

  Groenbemesterdemo's worden in het hele land georganiseerd. Telkens wordt erop gewezen dat het telen van groenbemester moet worden beschouwd als een serieuze teelt en niet als een gewas in het kader van 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Ook verandert de kijk op groenbemesters: niet meer wat er boven de grond staat, maar wat er in de grond gebeurt telt; niet kijken als een koe, maar als een worm, was de boodschap tijdens een bijeenkomst in Kwadendamme (Zeeland). 
  Foto: Anton Dingemanse

 • Mol Agrocom, Van Iperen en de Witte Agro hebben gezamenlijk op verschillende locaties in het Zuidwesten groenbemesterdemo's aangelegd. Hoewel alle demovelden werden ingezaaid met dezelfde DSV-mengsels waren er merkbare verschillen in groei. Dit kwam door bemesting of droogte. Het demoveld bij Kwadendamme kreeg 80 kilo stikstof uit KAS op gehakseld tarwestro en laat ondanks de droogte een goed ontwikkeld gewas zien, ook in de worteling.

  Mol Agrocom, Van Iperen en de Witte Agro hebben gezamenlijk op verschillende locaties in het Zuidwesten groenbemesterdemo's aangelegd. Hoewel alle demovelden werden ingezaaid met dezelfde DSV-mengsels waren er merkbare verschillen in groei. Dit kwam door bemesting of droogte. Het demoveld bij Kwadendamme kreeg 80 kilo stikstof uit KAS op gehakseld tarwestro en laat ondanks de droogte een goed ontwikkeld gewas zien, ook in de worteling.

 • Afhankelijk van de volgvrucht zijn er uiteenlopende mengsels leverbaar die elk op hun beurt door met name de worteling de bodem verbeteren. Hier schematisch de worteling van een eenzijdige groenbemester en een gevarieerd mengsel. De verscheidenheid aan soorten in een mengsel zorgen voor worteling in alle zones van de bouwvoor en daaronder.

  Afhankelijk van de volgvrucht zijn er uiteenlopende mengsels leverbaar die elk op hun beurt door met name de worteling de bodem verbeteren. Hier schematisch de worteling van een eenzijdige groenbemester en een gevarieerd mengsel. De verscheidenheid aan soorten in een mengsel zorgen voor worteling in alle zones van de bouwvoor en daaronder.

 • Een beperkte stikstofgift stimuleert de plant door concurrentie fijnmaziger en dieper te wortelen en bevordert daardoor een betere opname van andere mineralen. Hier het sterk vertakte wortelstelsel van Niger. Deze plant wortelt oppervlakkig zodat de wortels van andere planten gedwongen worden dieper te wortelen. Daarnaast zorgt Niger er ook voor dat in de bovenlaag het bodemleven wordt gestimuleerd.

  Een beperkte stikstofgift stimuleert de plant door concurrentie fijnmaziger en dieper te wortelen en bevordert daardoor een betere opname van andere mineralen. Hier het sterk vertakte wortelstelsel van Niger. Deze plant wortelt oppervlakkig zodat de wortels van andere planten gedwongen worden dieper te wortelen. Daarnaast zorgt Niger er ook voor dat in de bovenlaag het bodemleven wordt gestimuleerd.

 • Mycorrhiza zorgt voor een belangrijke bijdrage aan het bodemleven. Het verhoogt de weerstand tegen bodemziekten, het levert nutriënten en het stimuleert een goede vochtbalans (rechts). Een teveel aan stikstof belemmert deze ontwikkeling (links). Een nadeel is dat de Mycorrhiza geen symbiose aangaat met gele mosterd en bladrammenas.

  Mycorrhiza zorgt voor een belangrijke bijdrage aan het bodemleven. Het verhoogt de weerstand tegen bodemziekten, het levert nutriënten en het stimuleert een goede vochtbalans (rechts). Een teveel aan stikstof belemmert deze ontwikkeling (links). Een nadeel is dat de Mycorrhiza geen symbiose aangaat met gele mosterd en bladrammenas.

 • Hier een Tillage-rammenas die dan weer diep wortelt. De Tillage-rammenas is een plant die door de ploegzool kan groeien, maar die in de bovenlaag nauwelijks wortels heeft. Rammenassen bevorderen de werking van nuttige aaltjes.

  Hier een Tillage-rammenas die dan weer diep wortelt. De Tillage-rammenas is een plant die door de ploegzool kan groeien, maar die in de bovenlaag nauwelijks wortels heeft. Rammenassen bevorderen de werking van nuttige aaltjes.

 • Om een aaltjeswerking door heel de bouwvoor te verkrijgen wordt in specifieke mengsels het ras Black Jack gemengd. Dit ras wortelt niet veel dieper dan de bovenlaag. Hier een Black Jack (midden) tussen twee andere rammenassen die een werking hebben dieper in de grond.

  Om een aaltjeswerking door heel de bouwvoor te verkrijgen wordt in specifieke mengsels het ras Black Jack gemengd. Dit ras wortelt niet veel dieper dan de bovenlaag. Hier een Black Jack (midden) tussen twee andere rammenassen die een werking hebben dieper in de grond.

 • Tijdens deze bijeenkomst werd vanuit het publiek gevraagd of de gaten die bijvoorbeeld Tillage-rammenas achterlaat geen schuilplaats biedt aan slakken die in een volgteelt van aardappel behoorlijk schade kunnen opleveren. De overvloed van heerlijk, sappig blad zal deze dieren zeker aantrekken. Het is in eerste instantie zaak om de slakken geen kans te geven om te overwinteren.

  Tijdens deze bijeenkomst werd vanuit het publiek gevraagd of de gaten die bijvoorbeeld Tillage-rammenas achterlaat geen schuilplaats biedt aan slakken die in een volgteelt van aardappel behoorlijk schade kunnen opleveren. De overvloed van heerlijk, sappig blad zal deze dieren zeker aantrekken. Het is in eerste instantie zaak om de slakken geen kans te geven om te overwinteren.

 • Goed onderwerken is belangrijk zodat de groenbemester afsterft en verteerd voorkomt dat slakken op de resten overleven. Deze foto is begin april op Zuid-Beveland gemaakt. De groenbemester is niet afgestorven en dient als voedsel voor de slakken. Bestrijden kan alleen nog met slakkenkorrels.

  Goed onderwerken is belangrijk zodat de groenbemester afsterft en verteerd voorkomt dat slakken op de resten overleven. Deze foto is begin april op Zuid-Beveland gemaakt. De groenbemester is niet afgestorven en dient als voedsel voor de slakken. Bestrijden kan alleen nog met slakkenkorrels.

 • Een andere bodembewoner die wel gewenst is en die juist gebaat is bij verteerd organisch materiaal is de regenworm. Dit dier leeft van de verteerde zachte delen van organisch materiaal. Hier werd er een aangetroffen in de aanhangende aarde op een rammenas.

  Een andere bodembewoner die wel gewenst is en die juist gebaat is bij verteerd organisch materiaal is de regenworm. Dit dier leeft van de verteerde zachte delen van organisch materiaal. Hier werd er een aangetroffen in de aanhangende aarde op een rammenas.

 • Vooraf hakselen in plaats van de hele plant tijdens het ploegen onderwerken is een goede optie. Het gewas in moes slaan wordt niet aanbevolen; het is juist belangrijk het gewas grof te houden zodat er meer zuurstof voor het verteren in de bodem komt. Wel hakselen en licht inwerken geeft het beste resultaat. Tijdens eerdere demo's op Flakkee en de Hoeksche Waard werd een Tandenwals gedemonstreerd. Deze machine kneust als het ware de groenbemester zodat de massa enigszins grof en luchtig blijft. Dat is beter voor het bodemleven dan een tot moes geslagen geklepelde laag die zuurstofloos in de bodem ligt.

  Vooraf hakselen in plaats van de hele plant tijdens het ploegen onderwerken is een goede optie. Het gewas in moes slaan wordt niet aanbevolen; het is juist belangrijk het gewas grof te houden zodat er meer zuurstof voor het verteren in de bodem komt. Wel hakselen en licht inwerken geeft het beste resultaat. Tijdens eerdere demo's op Flakkee en de Hoeksche Waard werd een Tandenwals gedemonstreerd. Deze machine kneust als het ware de groenbemester zodat de massa enigszins grof en luchtig blijft. Dat is beter voor het bodemleven dan een tot moes geslagen geklepelde laag die zuurstofloos in de bodem ligt.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is zo jammer dat de groenbemesters haast niet meer gezond willen worden vanwege de schraalheid.

 • farmerbn

  Verkopers van het zaad zijn degene die erg positief zijn. Kunnen ze ook nog stikstof, mesurol-korrels enz verkopen. Geldklopperij is het en niks anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.