Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Aardappelproeven snel oogsten met minder mensen

Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat heeft voor dit seizoen een aardappelrooier laten ombouwen tot een speciale proefveldrooier.

Foto

 • Om efficiënt de pootgoed- en consumptie aardappelproefvelden te rooien beschikt Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat in Zeeland vanaf dit jaar over een aangepaste tweerijen getrokken rooier.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  Om efficiënt de pootgoed- en consumptie aardappelproefvelden te rooien beschikt Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve in Colijnsplaat in Zeeland vanaf dit jaar over een aangepaste tweerijen getrokken rooier.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Mechanisatiebedrijf Hegro uit Stad aan het Haringvliet bouwde een Amac AX2 dusdanig om dat het rooien van de aardappelproefvelden voortaan vlugger en met minder mankracht gedaan kan worden. Het eerste wat opvalt is het ontbreken van de opvoerband.

  Mechanisatiebedrijf Hegro uit Stad aan het Haringvliet bouwde een Amac AX2 dusdanig om dat het rooien van de aardappelproefvelden voortaan vlugger en met minder mankracht gedaan kan worden. Het eerste wat opvalt is het ontbreken van de opvoerband.

 • Aan de achterzijde zit nu een monsterafname-unit waar de monsters worden opgezakt of gekist, afhankelijk van de proef. Het transportbandje voor het opzakken kan worden verwijdert bij grotere proeven en als in kisten moet worden gerooid.

  Aan de achterzijde zit nu een monsterafname-unit waar de monsters worden opgezakt of gekist, afhankelijk van de proef. Het transportbandje voor het opzakken kan worden verwijdert bij grotere proeven en als in kisten moet worden gerooid.

 • Om plaats te maken voor de monsterunit is de achterste zeefband verwijderd. Daar is de axiaalset gemonteerd. Een korte opvoerband transporteert de aardappelen naar de kist of naar een transportband voor het opzakken.

  Om plaats te maken voor de monsterunit is de achterste zeefband verwijderd. Daar is de axiaalset gemonteerd. Een korte opvoerband transporteert de aardappelen naar de kist of naar een transportband voor het opzakken.

 • Het opzakken gebeurt handmatig; medewerkers halen kluiten en andere tarra eruit.

  Het opzakken gebeurt handmatig; medewerkers halen kluiten en andere tarra eruit.

 • In een monsterzak gaat ongeveer 20 kilo. Het definitieve gewicht van een proef wordt tijdens het sorteren op het centrum bepaalt.

  In een monsterzak gaat ongeveer 20 kilo. Het definitieve gewicht van een proef wordt tijdens het sorteren op het centrum bepaalt.

 • Van een proef wordt een gedeelte gerooid. Dat deel wordt secuur bepaald. De lengte van een veldje is 12 meter; de middelste 8 meter wordt gerooid. Hier meten medewerkers het te rooien deel uit.

  Van een proef wordt een gedeelte gerooid. Dat deel wordt secuur bepaald. De lengte van een veldje is 12 meter; de middelste 8 meter wordt gerooid. Hier meten medewerkers het te rooien deel uit.

 • Het begin en het eind van het te rooien deel wordt gemarkeerd door op die plek handmatig enkele planten te rooien.

  Het begin en het eind van het te rooien deel wordt gemarkeerd door op die plek handmatig enkele planten te rooien.

 • Om er zeker van te zijn er geen gerooide aardappelen in de machine achterblijven, is de rooiband uitgerust met meenemers. Na het rooien van een proef wordt de rooier in stilstand leeggedraaid.

  Om er zeker van te zijn er geen gerooide aardappelen in de machine achterblijven, is de rooiband uitgerust met meenemers. Na het rooien van een proef wordt de rooier in stilstand leeggedraaid.

Eén reactie

 • frebo

  Ziet er goed uit

Of registreer je om te kunnen reageren.