Akkerbouw

Foto & video

Zout water redt aardappeloogst

Op Zuid-Beveland is geen zoet water aanwezig om mee te kunnen beregenen. Om toch aardappelen te kunnen rooien, beregenen telers met zout water.

Foto

 • De aardappeloogst verloopt door het droge weer tamelijk moeizaam. Alleen door vooraf te beregenen kan een mooie oogst worden binnen gehaald. In het Limburgse heuvelland moet water worden aangevoerd en in Zeeland wordt noodgedwongen beregend met brak tot zout water.</p>
<p><em>Foto's: Anton Dingemanse</em>

  De aardappeloogst verloopt door het droge weer tamelijk moeizaam. Alleen door vooraf te beregenen kan een mooie oogst worden binnen gehaald. In het Limburgse heuvelland moet water worden aangevoerd en in Zeeland wordt noodgedwongen beregend met brak tot zout water.

  Foto's: Anton Dingemanse

 • Loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand rooit 5 hectare Musica voor Jacco op 't Hof in het Zeeuwse Ellewoutsdijk. Deze Musica werd eerst beregend uit een naast gelegen afwateringkanaal met water met een EC van 3. EC is een maat voor elektrische geleidbaarheid van het water en daarmee een maat voor het zoutgehalte. Water met een EC kleiner dan 2 wordt als zoet gekwalificeerd. Bij een ander perceel van 3,5 hectare met Musica wat ook beregend en gerooid gaat worden, is water beschikbaar van 9 EC. Na het rooien gaat er voor het ploegen kalk overheen en wordt er volgend jaar ui geteeld.

  Loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand rooit 5 hectare Musica voor Jacco op 't Hof in het Zeeuwse Ellewoutsdijk. Deze Musica werd eerst beregend uit een naast gelegen afwateringkanaal met water met een EC van 3. EC is een maat voor elektrische geleidbaarheid van het water en daarmee een maat voor het zoutgehalte. Water met een EC kleiner dan 2 wordt als zoet gekwalificeerd. Bij een ander perceel van 3,5 hectare met Musica wat ook beregend en gerooid gaat worden, is water beschikbaar van 9 EC. Na het rooien gaat er voor het ploegen kalk overheen en wordt er volgend jaar ui geteeld.

 • "In dit gedeelte van Zuid-Beveland is geen zoet water voorhanden", aldus teler Jacco op 't Hof. "Wij kunnen dan ook nooit beregenen. Maar ik kon deze Musica voor een goede prijs af land leveren. Ze zijn bestemd voor export, dus de kwaliteit moet goed zijn. Voor consumptie mag met zout water worden beregend voor het rooien, dus heb ik Knuit ingehuurd om eerst te beregenen vanuit de watergang en nu te rooien."

  "In dit gedeelte van Zuid-Beveland is geen zoet water voorhanden", aldus teler Jacco op 't Hof. "Wij kunnen dan ook nooit beregenen. Maar ik kon deze Musica voor een goede prijs af land leveren. Ze zijn bestemd voor export, dus de kwaliteit moet goed zijn. Voor consumptie mag met zout water worden beregend voor het rooien, dus heb ik Knuit ingehuurd om eerst te beregenen vanuit de watergang en nu te rooien."

 • Het rooien gaat met een gangetje van ongeveer 4 km/uur op rolletjes. Dankzij de stevige bodem is er geen insporing en ligt het land mooi voor de volgende bewerking.

  Het rooien gaat met een gangetje van ongeveer 4 km/uur op rolletjes. Dankzij de stevige bodem is er geen insporing en ligt het land mooi voor de volgende bewerking.

 • De structuur van de grond is mede door het drogen prima. Hier een rug met daarnaast net gerooide grond. De ruggen waren ondanks de droogte mooi dicht gebleven, zodat er weinig groen in de oogst zit.

  De structuur van de grond is mede door het drogen prima. Hier een rug met daarnaast net gerooide grond. De ruggen waren ondanks de droogte mooi dicht gebleven, zodat er weinig groen in de oogst zit.

 • Ook het inwendige van de rug laat een goede structuur zien. Er is 30 millimeter water gevallen; 15 millimeter van een natuurlijke bui en nog eens 15 millimeter beregening vanuit de watergang.

  Ook het inwendige van de rug laat een goede structuur zien. Er is 30 millimeter water gevallen; 15 millimeter van een natuurlijke bui en nog eens 15 millimeter beregening vanuit de watergang.

 • Na het beregenen werd een dag gewacht om het vocht in de rug te laten trekken. Nu 2 dagen later zijn op de kopakkers nog natte plekken te zien.

  Na het beregenen werd een dag gewacht om het vocht in de rug te laten trekken. Nu 2 dagen later zijn op de kopakkers nog natte plekken te zien.

 • Al in het begin van het rooiproces liggen de aardappelen schoon tussen de meegekomen grond.

  Al in het begin van het rooiproces liggen de aardappelen schoon tussen de meegekomen grond.

 • Op de leesband van de rooier is al nauwelijks meer sprake van tarra.

  Op de leesband van de rooier is al nauwelijks meer sprake van tarra.

 • Er is weer een vrachtcombinatie gearriveerd waarop de bunker van de Dewulf RA 3060 wordt gelost.

  Er is weer een vrachtcombinatie gearriveerd waarop de bunker van de Dewulf RA 3060 wordt gelost.

 • Onderweg naar de overlaadlocatie werd nog een busje uit de berm van de dijk getrokken. Dit busje was op de smalle dijkweg voor tegemoet komend verkeer uit geweken en stond nu vervaarlijk hellend nog met een wiel op het wegdek en een achterwiel los van het wegdek. Het was voor de trekker een kleine moeite het busje weer op weg te helpen.

  Onderweg naar de overlaadlocatie werd nog een busje uit de berm van de dijk getrokken. Dit busje was op de smalle dijkweg voor tegemoet komend verkeer uit geweken en stond nu vervaarlijk hellend nog met een wiel op het wegdek en een achterwiel los van het wegdek. Het was voor de trekker een kleine moeite het busje weer op weg te helpen.

 • Bij collega Van Sabben staat de overlaadlijn. De aardappelen gaan vanaf hier direct naar de afnemer.

  Bij collega Van Sabben staat de overlaadlijn. De aardappelen gaan vanaf hier direct naar de afnemer.

 • Aan de leesband wordt de laatste tarra uitgelezen.

  Aan de leesband wordt de laatste tarra uitgelezen.

 • De aardappelen in de stortbak laten zien dat op 't Hof dankzij het beregenen een mooi product aflevert. Bij de afnemer worden de Musica 's enkele weken gedroogd en dan klein verpakt voor export.

  De aardappelen in de stortbak laten zien dat op 't Hof dankzij het beregenen een mooi product aflevert. Bij de afnemer worden de Musica 's enkele weken gedroogd en dan klein verpakt voor export.

Of registreer je om te kunnen reageren.