Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Laat pootgoed komt nog goed uit de grond

Akkerbouwer Jaap Dijkveld oogst rond de jaarwisseling de laatste aardappelen van dit seizoen. Het Agria-pootgoed komt nog mooi uit de grond.

Bekijk ook de op 31 december gemaakte video over de aardappeloogst bij akkerbouwer Dijkveld in het Flevolandse Swifterbant. Hier kunt u zien hoe loonbedrijf De Lange het Agria-pootgoed bij Dijkveld eruit haalde. De aardappeloogst begon laat door het natte najaar. Gelukkig voor de teler kwam het pootgoed nog goed uit de grond.

Foto

 • Loonbedrijf De Lange begon na de kerstdagen met de oogst van de laatste 5 hectare aardappelen van Jaap Dijkveld in Swifterbant. Door de natte herfst is het laat geworden; de akkerbouwer oogstte eerst zijn peen en suikerbieten. Foto's en video: Sytze Bakker

  Loonbedrijf De Lange begon na de kerstdagen met de oogst van de laatste 5 hectare aardappelen van Jaap Dijkveld in Swifterbant. Door de natte herfst is het laat geworden; de akkerbouwer oogstte eerst zijn peen en suikerbieten. Foto's en video: Sytze Bakker

 • Edwin de Lange rooit eerst 2,5 hectare Agria pootgoed. De Grimme SV 260 verstekrooier is van akkerbouwer Co Pol in Swifterbant. De besturing van de Steyr 6140 CVT wordt met gps ondersteund.

  Edwin de Lange rooit eerst 2,5 hectare Agria pootgoed. De Grimme SV 260 verstekrooier is van akkerbouwer Co Pol in Swifterbant. De besturing van de Steyr 6140 CVT wordt met gps ondersteund.

 • De Grimme rooit 2 rijen in verstek. Dankzij de brede banden onder de Steyr is er vrijwel geen insporing en blijven de ruggen tot aan het rooien onaangeroerd.

  De Grimme rooit 2 rijen in verstek. Dankzij de brede banden onder de Steyr is er vrijwel geen insporing en blijven de ruggen tot aan het rooien onaangeroerd.

 • De oogstomstandigheden zijn nu zo goed dat de diabolorollen mooi schoon blijven.

  De oogstomstandigheden zijn nu zo goed dat de diabolorollen mooi schoon blijven.

 • De rooimat ligt helemaal vol met de vochtige grond. Een goede bescherming tegen rooibeschadigingen.

  De rooimat ligt helemaal vol met de vochtige grond. Een goede bescherming tegen rooibeschadigingen.

 • De rooier reinigt met axiaal- en multisep-rollen. De spijlen van het laatste stukje band zijn behoorlijk aangekoekt door de natte grond.

  De rooier reinigt met axiaal- en multisep-rollen. De spijlen van het laatste stukje band zijn behoorlijk aangekoekt door de natte grond.

 • Op de leesband zijn alleen nog wat natte kluiten te vinden. De aardappelen zijn zelf vrij schoon.

  Op de leesband zijn alleen nog wat natte kluiten te vinden. De aardappelen zijn zelf vrij schoon.

 • Bij het lossen van de bunker kan de afvoer helemaal onderin de kipper komen. Daarom wordt zonder valbreker in de kippers gewerkt.

  Bij het lossen van de bunker kan de afvoer helemaal onderin de kipper komen. Daarom wordt zonder valbreker in de kippers gewerkt.

 • De Agria's  komen met weinig grond op de kipper.

  De Agria's  komen met weinig grond op de kipper.

 • Hier een goed beeld van de brede banden onder trekker en rooier.

  Hier een goed beeld van de brede banden onder trekker en rooier.

 • Uitzendkracht Thijs Wassing verzorgt het transport van de aardappelen.

  Uitzendkracht Thijs Wassing verzorgt het transport van de aardappelen.

 • De net gerooide aardappelen in de stortbak op het erf bij Dijkveld.

  De net gerooide aardappelen in de stortbak op het erf bij Dijkveld.

 • Op de laatste band zit nog een beetje natte aanhangende grond aan de aardappelen.

  Op de laatste band zit nog een beetje natte aanhangende grond aan de aardappelen.

 • Het pootgoed wordt los in de schuur bewaard. Jaap Dijkveld bedient hier even handmatig de boxenvuller.

  Het pootgoed wordt los in de schuur bewaard. Jaap Dijkveld bedient hier even handmatig de boxenvuller.

 • Het beeld in de schuur lijkt goed, met weinig losse grond, zodat de lucht er goed door kan. Na de Agria's moet Dijkveld nog 2,5 hectare consumptieaardappelen rooien.

  Het beeld in de schuur lijkt goed, met weinig losse grond, zodat de lucht er goed door kan. Na de Agria's moet Dijkveld nog 2,5 hectare consumptieaardappelen rooien.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.