Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Olievlas weer terug in Twente

John Leefers in Enschede (Ov.) oogstte eind augustus 7,5 hectare olievlas. Een bijna nostalgisch gewas in Twente. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • John Leefers heeft in Enschede (Ov.) een akkerbouwbedrijf met 30 hectare land. Driekwart hiervan is mais, de rest is olievlas. Een gewas dat lang geleden - in het tijdperk van de textielbaronnen - in Twente nog volop voorkwam.  Leefers teelt het gewas nu voor het tweede opeenvolgende jaar. Hij werd hiervoor benaderd door stichting Vlasmanifestatie dat olievlas terug naar Twente wil halen.

  John Leefers heeft in Enschede (Ov.) een akkerbouwbedrijf met 30 hectare land. Driekwart hiervan is mais, de rest is olievlas. Een gewas dat lang geleden - in het tijdperk van de textielbaronnen - in Twente nog volop voorkwam.  Leefers teelt het gewas nu voor het tweede opeenvolgende jaar. Hij werd hiervoor benaderd door stichting Vlasmanifestatie dat olievlas terug naar Twente wil halen.

  Foto: Michel Velderman
 • Het akkerbouwbedrijf van Leefers is fraai gelegen, in het rustige buurtschap Usselo. Hier is niets te merken van de drukte even verderop: snelweg A35 en het industrieterrein van Enschede.

  Het akkerbouwbedrijf van Leefers is fraai gelegen, in het rustige buurtschap Usselo. Hier is niets te merken van de drukte even verderop: snelweg A35 en het industrieterrein van Enschede.

  Foto: Michel Velderman
 • Zo stond de 7,5 hectare olievlas van Leefers er - drie weken lang - in juni bij: volop in bloei. Mooie blauwe velden, die een fraaie afwisseling zijn tussen het vele mais in deze melkveeregio.Het zijn plaatjes die tot anderhalf jaar geleden in Nederland alleen nog maar voorkwamen in Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

  Zo stond de 7,5 hectare olievlas van Leefers er - drie weken lang - in juni bij: volop in bloei. Mooie blauwe velden, die een fraaie afwisseling zijn tussen het vele mais in deze melkveeregio.Het zijn plaatjes die tot anderhalf jaar geleden in Nederland alleen nog maar voorkwamen in Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

  Foto: Stichting Vlasmanifestatie
 • Een fraai detail van het olievlas eind augustus. Het is oogstklaar. Vorig jaar debuteerde Leefers met het gewas. Hij had hiervoor speciale machines nodig. Het zaaien gebeurde met een aangepaste schijvenzaaimachine van een Duits loonbedrijf. Voor het oogsten moest hij speciaal een Zeeuwse vlasplukker over laten komen. Inclusief een chauffeur en een bediener van de dorstrommel. Bovendien moest Leefers de oogst aanpassen aan het vlasoogstschema in Zeeuws-Vlaanderen. Hij had het precieze oogstmoment niet voor het kiezen.

  Een fraai detail van het olievlas eind augustus. Het is oogstklaar. Vorig jaar debuteerde Leefers met het gewas. Hij had hiervoor speciale machines nodig. Het zaaien gebeurde met een aangepaste schijvenzaaimachine van een Duits loonbedrijf. Voor het oogsten moest hij speciaal een Zeeuwse vlasplukker over laten komen. Inclusief een chauffeur en een bediener van de dorstrommel. Bovendien moest Leefers de oogst aanpassen aan het vlasoogstschema in Zeeuws-Vlaanderen. Hij had het precieze oogstmoment niet voor het kiezen.

  Foto: Michel Velderman
 • Dit jaar teelde Leefers opnieuw olievlas. Dit keer was de Zeeuwse vlasplukker echter niet beschikbaar. Het alternatief was een combine van het eerder genoemde Duits loonbedrijf en een speciale stripbek die ervoor hangt.

  Dit jaar teelde Leefers opnieuw olievlas. Dit keer was de Zeeuwse vlasplukker echter niet beschikbaar. Het alternatief was een combine van het eerder genoemde Duits loonbedrijf en een speciale stripbek die ervoor hangt.

  Foto: Michel Velderman
 • Dit is die stripbek. Ook die moest van ver komen: de Hoeksche Waard in Zuidwest-Nederland.

  Dit is die stripbek. Ook die moest van ver komen: de Hoeksche Waard in Zuidwest-Nederland.

  Foto: Michel Velderman
 • Het olievlas werd - met enkele onderbrekingen - in drie dagen tijd geoogst.

  Het olievlas werd - met enkele onderbrekingen - in drie dagen tijd geoogst.

  Foto: Michel Velderman
 • Het vlas en het oliezaad komt in kisten terecht. Vervolgens gaat het op transport naar Zeeuws-Vlaanderen. Naar Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil.

  Het vlas en het oliezaad komt in kisten terecht. Vervolgens gaat het op transport naar Zeeuws-Vlaanderen. Naar Van de Bilt zaden en vlas in Sluiskil.

  Foto: Michel Velderman
 • Een nadeel van de vlasteelt is dat het vrij arbeidsintensief is. Al geldt dat eigenlijk voor de meeste gewassen als het je het met mais vergelijkt. Daarnaast is deze streek in Twente bepaald geen polderlandschap. Het is fraai, maar er zijn veel kleine stukken die zeker niet kaarsrecht zijn. Per uur werd er ongeveer één hectare geoogst.

  Een nadeel van de vlasteelt is dat het vrij arbeidsintensief is. Al geldt dat eigenlijk voor de meeste gewassen als het je het met mais vergelijkt. Daarnaast is deze streek in Twente bepaald geen polderlandschap. Het is fraai, maar er zijn veel kleine stukken die zeker niet kaarsrecht zijn. Per uur werd er ongeveer één hectare geoogst.

  Foto: Michel Velderman
 • Het eerste jaar kwam er gemiddeld 900 tot 1.800 kilo vlas van het land. Dit jaar was dat meer: 1.400 tot 2.400. Maar de opbrengstverschillen per hectare zijn groot. Leefers heeft er niet echt een verklaring voor.

  Het eerste jaar kwam er gemiddeld 900 tot 1.800 kilo vlas van het land. Dit jaar was dat meer: 1.400 tot 2.400. Maar de opbrengstverschillen per hectare zijn groot. Leefers heeft er niet echt een verklaring voor.

  Foto: Michel Velderman
 • De opbrengsten zijn dit jaar hoger, maar het rendement is er (nog) niet. Het vermeerderingszaad levert €0,70 tot €0,90 per kg op, terwijl het gewone zaad goed is voor €0,35 tot €0,45 per kg. Het vlasstro brengt gemiddeld dan weer €120 per ton op. Maar het zaaien, het spuiten en het oogsten is door de speciale machines en spuitmiddelen relatief duur. Leefers: "Als ik quitte speel, knijp ik mijn handen dicht. Maar ik wilde het tenminste twee jaar proberen."

  De opbrengsten zijn dit jaar hoger, maar het rendement is er (nog) niet. Het vermeerderingszaad levert €0,70 tot €0,90 per kg op, terwijl het gewone zaad goed is voor €0,35 tot €0,45 per kg. Het vlasstro brengt gemiddeld dan weer €120 per ton op. Maar het zaaien, het spuiten en het oogsten is door de speciale machines en spuitmiddelen relatief duur. Leefers: "Als ik quitte speel, knijp ik mijn handen dicht. Maar ik wilde het tenminste twee jaar proberen."

  Foto: Michel Velderman
 • Vlasteelt is sowieso al veel arbeidsintensiever dan mais. De kisten met oliezaad moeten allemaal van en naar het land. En als de loonwerker komt, moet Leefers de stripbek zelf vervoeren.

  Vlasteelt is sowieso al veel arbeidsintensiever dan mais. De kisten met oliezaad moeten allemaal van en naar het land. En als de loonwerker komt, moet Leefers de stripbek zelf vervoeren.

  Foto: Michel Velderman
 • De vlasoogst gaat verder. Maar het is nog niet zeker dat dit beeld ook in 2016 terugkomt. Om rendement te maken zijn er meerdere partijen nodig die vlas willen telen. Leefers begon in 2014 met twee andere Twentse boeren. Daarvan haakte er dit jaar al een af. Als er te weinig overblijven worden de machines te duur om in te huren. En datzelfde geldt voor de afzet in het verre Zeeuws-Vlaanderen.</p>
<p> </p>
<p>Zie vandaag ook de uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

  De vlasoogst gaat verder. Maar het is nog niet zeker dat dit beeld ook in 2016 terugkomt. Om rendement te maken zijn er meerdere partijen nodig die vlas willen telen. Leefers begon in 2014 met twee andere Twentse boeren. Daarvan haakte er dit jaar al een af. Als er te weinig overblijven worden de machines te duur om in te huren. En datzelfde geldt voor de afzet in het verre Zeeuws-Vlaanderen.

   

  Zie vandaag ook de uitgebreide bedrijfsreportage in Boerderij.

  Foto: Michel Velderman

Eén reactie

 • pinkeltje

  Arbeidsintensief is dus zodra je ook iets moet doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.