Akkerbouw

Foto & video 7 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Ik zie geen toekomst in bulkproductie’

Opvolger Arjan de Feyter (23) zit in het laatste jaar van zijn studie bedrijfskunde agribusiness. Hij gaat in maatschap met zijn vader het akkerbouwbedrijf runnen. Zijn toekomstplannen voor het bedrijf zijn duidelijk: geen bulk, meer samenwerking en meer aandacht voor de bodem.

Arjan werkt mee in zijn vrije tijd, maar het motto is 'school gaat voor'. Zijn vader doet het dagelijkse werk en heeft daarnaast de leiding over het 250 ha. grote akkerbouwbedrijf van de achterbuurman. Het eigen bedrijf bestaat uit 50 ha. akkerbouw met 2e jaars plantuien, consumptieaardappelen, wintertarwe, graszaad en suikerbieten.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"De manier van producten afzetten. Ik zie geen toekomst in bulkproductie, ik zie meer in samenwerken met andere schakels uit de keten. Samen kunnen we dan op zoek naar meerwaarde voor onze producten. Misschien wil ik ook wel andere gewassen gaan telen en wat zeker moet gebeuren, is meer aandacht voor de bodem. We zitten hier op 55 procent afslibbaar, het is de zwaarste klei van de polder. Die moet bewerkbaar en vruchtbaar blijven met voldoende organische stof. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst een groenbemester gezaaid."

Over vijf jaar ...

"Dan zit ik in de maatschap met mijn vader en daarnaast heb ik een baan buiten de deur, bij een van de schakels uit de keten. Een toeleverancier ofzo. Het lijkt me leerzaam want als ik de afzet van onze producten wil veranderen, is het goed om te weten hoe dat dan precies in zijn werk gaat."

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie.

Dit artikel is verschenen in Boerderij 50 van 8 september en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  <em>'Daarom hebben we dit jaar voor het eerst groenbemester gezaaid'???????????
  </em>Heb ik wat gemist ?<em>
  </em>

 • husky

  Ja Jan Dat vondt ik ook al raar, toen wij nog boerde deden we dat al na het graan en dat is toch alweer 20 jaar geleden

 • piethermus1

  Meneertje Pas-wel/niet-van-school heeft samen met papa ca 300 ha in Nederland en geen bulkproductie... Hoe dan?
  Wat een hoop managmentquatsch! Gehersenspoeld komt zo'n joch uit de schoolbank rollen. De praktijk is altijd weerbarstiger. Succes jongen. Ik hoop dat ik het mis heb. Ik hoop dat van harte voor je. Echt!

 • Hr19

  de geleerdste zijn niet zelden de verkeerdste

 • Jan-Zonderland

  @Husky, ik vond het idd ook wat vreemd maar het kan zijn dat men die erg zware grond heel vroeg weer ploegt, in Augustus ofzo, en dan heeft het zaaien van een groenbemester niet zoveel zin. Dat gebeurt hier ook wel op de zwaarste gronden in Lanbton County, vlak nadat de tarwe eraf is in Juli, dan wordt het land alweer geploegd. Op die gronden wordt er dan dus ook geen klaver onder gezaaid, iets wat (echter sinds een paar jaar) algemeen welgedaah wordt op de lichtere gronden hier. Het fenomeen groenbemester/vanggewas/bodembedekker is hier nog maar een paar jaar actgueel aan het worden.

 • 205795592


  DUS: geen aardappelen, melk, GRAAN, suikerbieten of vlas meer.
  Want vermark maar eens thuis bovengenoemde producten. Zeker als het over meerdere ha gaat of bedrijf met 100 koeien, voor melk geldt dan nog de beperkte bewaartijd. Suierbieten moeten verwerkt worden tot suiker, dus ook al niet mogelijk. Graan moet vermalen worden tot bloem, ook al bewaringsproblemen (hygienenormen edm.).... SUCCES!!!!!

 • Noordam2

  vroeg ploegen is bij ons ook de reden dat wij op onze zware gronden geen groenbemester zaaien, maar Arjan heeft het uitgevonden en gaat die zware gronden later ploegen, succes Arjan. verder is onze ervaring dat je met bulk een goede boterham kan verdienen in de akkerbouw, zeker op 300 ha!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.