Akkerbouw

Foto & video

Pootaardappelkisten wassen en ontsmetten

Maatschap Ceelaert in Biddinghuizen wil uitsluiten dat aardappelziekten zich via hun bedrijf kunnen verspreiden. Daarom zoeken ze naar een praktische methode om hun kisten te ontsmetten.

Foto

 • Hubert Ceelaert (59) en Bormé Bosma (39) runnen samen maatschap Ceelaert, een akkerbouwbedrijf gespecialiseerd in teelt en verwerking van pootaardappelen. Naast hun eigen gangbare aardappelen verwerkt de maatschap biologische pootaardappelen voor derden. Daarvoor is het bedrijf Skal gecertificeerd.

  Hubert Ceelaert (59) en Bormé Bosma (39) runnen samen maatschap Ceelaert, een akkerbouwbedrijf gespecialiseerd in teelt en verwerking van pootaardappelen. Naast hun eigen gangbare aardappelen verwerkt de maatschap biologische pootaardappelen voor derden. Daarvoor is het bedrijf Skal gecertificeerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De maatschap beschikt over 1.200 kisten om pootaardappelen in te bewaren. Deze worden ieder jaar gewassen. Wassen van de houten kisten alleen is volgens Ceelaert niet voldoende om het risico op overbrengen van ziekten zoals ringrot of bruinrot helemaal uit te sluiten. Daarom zoeken ze een manier om de kisten te ontsmetten.

  De maatschap beschikt over 1.200 kisten om pootaardappelen in te bewaren. Deze worden ieder jaar gewassen. Wassen van de houten kisten alleen is volgens Ceelaert niet voldoende om het risico op overbrengen van ziekten zoals ringrot of bruinrot helemaal uit te sluiten. Daarom zoeken ze een manier om de kisten te ontsmetten.

  Foto: Ronald Hissink
 • Ceelaert koos voor een vrij eenvoudige wasser die weinig water gebruikt. Het waswater wordt in een afgedamde sloot opgevangen en kan daar wegzakken zodat het niet in het oppervlaktewater terechtkomt.

  Ceelaert koos voor een vrij eenvoudige wasser die weinig water gebruikt. Het waswater wordt in een afgedamde sloot opgevangen en kan daar wegzakken zodat het niet in het oppervlaktewater terechtkomt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De wasser is aangesloten op een hogedrukreiniger die via een regelkast een instelbaar reinigingsprogramma uitvoert. Aan het reinigingswater wordt een kleine 5 procent van het ontsmettingsmiddel Nontox toegevoegd.

  De wasser is aangesloten op een hogedrukreiniger die via een regelkast een instelbaar reinigingsprogramma uitvoert. Aan het reinigingswater wordt een kleine 5 procent van het ontsmettingsmiddel Nontox toegevoegd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om voldoende Nontox door de reiniger te krijgen staat het voorraadvat op een verhoging, dan helpt de zwaartekracht mee. Het vat is afgeschermd om afbraak van het middel onder invloed van licht te beperken.

  Om voldoende Nontox door de reiniger te krijgen staat het voorraadvat op een verhoging, dan helpt de zwaartekracht mee. Het vat is afgeschermd om afbraak van het middel onder invloed van licht te beperken.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kisten worden op de kop over de sproeier gezet. Een ringleiding rondom de kist spoelt de buitenkant af.

  De kisten worden op de kop over de sproeier gezet. Een ringleiding rondom de kist spoelt de buitenkant af.

  Foto: Ronald Hissink
 • De sproeier draait rond en de straal beweegt op en neer. Het reinigingsprogramma is zo ingesteld dat de straal in 1,5 minuut twee keer overal in de kist is geweest. Het hele reinigingsprogramma duurt drie minuten.

  De sproeier draait rond en de straal beweegt op en neer. Het reinigingsprogramma is zo ingesteld dat de straal in 1,5 minuut twee keer overal in de kist is geweest. Het hele reinigingsprogramma duurt drie minuten.

  Foto: Ronald Hissink
 • De wasser heeft een capaciteit van zo'n 100 kisten per dag. Na het wassen laat Ceelaert de kisten een dag buiten op het erf drogen.

  De wasser heeft een capaciteit van zo'n 100 kisten per dag. Na het wassen laat Ceelaert de kisten een dag buiten op het erf drogen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om te kunnen ontsmetten heeft de maatschap een ruimte voor 100 kisten voor de droogwand afgeschermd met zeil. Met een vernevelaar wordt de Nontox in de ruimte gebracht en door intern ventileren zo door de ruimte verdeeld dat alle kisten overal goed geraakt worden.

  Om te kunnen ontsmetten heeft de maatschap een ruimte voor 100 kisten voor de droogwand afgeschermd met zeil. Met een vernevelaar wordt de Nontox in de ruimte gebracht en door intern ventileren zo door de ruimte verdeeld dat alle kisten overal goed geraakt worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor het ontsmetten gebruikt Ceelaert het middel Nontox dat met een machine van Watter op eigen bedrijf geproduceerd wordt. Nontox wordt gemaakt door middel van elektrolyse van water met zout. Het apparaat is aangesloten op water en op stroom, het enige wat toegevoegd wordt is onthardingszout.

  Voor het ontsmetten gebruikt Ceelaert het middel Nontox dat met een machine van Watter op eigen bedrijf geproduceerd wordt. Nontox wordt gemaakt door middel van elektrolyse van water met zout. Het apparaat is aangesloten op water en op stroom, het enige wat toegevoegd wordt is onthardingszout.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om goed inzicht te krijgen in de effecten van de verschillende behandelingen investeerde Ceelaert in een broedstoof en voedingsbodems. Hiermee kunnen ze zelf de bacterie- en schimmelpopulatie op de kisten meten.

  Om goed inzicht te krijgen in de effecten van de verschillende behandelingen investeerde Ceelaert in een broedstoof en voedingsbodems. Hiermee kunnen ze zelf de bacterie- en schimmelpopulatie op de kisten meten.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.