Akkerbouw

Foto & video laatste update:7 sep 2015

Goede erwtenoogst in Wolphaartsdijk

Peter Noteboom in Wolphaartsdijk (Z.) teelt op een perceel van 2,5 ha bij kloetinge erwten voor vermeerdering. Zaterdag, 2 dagen na de laatste regen, is hij begonnen met de oogst.

Foto

 • De stofwolk laat zien dat het gewas droog is. Bij een vochtpercentage van 18 procent of minder zijn droogkosten niet aan de orde. Met 16,3 procent zijn deze erwten droog genoeg.  Het stro wordt verhakseld en dient zo tot bodemverbetering.

  De stofwolk laat zien dat het gewas droog is. Bij een vochtpercentage van 18 procent of minder zijn droogkosten niet aan de orde. Met 16,3 procent zijn deze erwten droog genoeg.  Het stro wordt verhakseld en dient zo tot bodemverbetering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De eerste tank van dit perceel wordt gelost. Van een perceel erwten komt gemiddeld 4,5 ton van een hectare. Noteboom zit hier precies op. Er kan tot 6 ton van een hectare komen, maar dan is van wildschade nauwelijks sprake.

  De eerste tank van dit perceel wordt gelost. Van een perceel erwten komt gemiddeld 4,5 ton van een hectare. Noteboom zit hier precies op. Er kan tot 6 ton van een hectare komen, maar dan is van wildschade nauwelijks sprake.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Erwtentelers raken een redelijk deel van hun teelt kwijt door wildschade. Duiven en kauwen doen zich van opkomst tot oogst tegoed aan het gewas. Dan nog de knabbelaars zoals hazen, konijnen en herten. Er heeft hier zelfs nog een koe door het perceel gestruind.

  Erwtentelers raken een redelijk deel van hun teelt kwijt door wildschade. Duiven en kauwen doen zich van opkomst tot oogst tegoed aan het gewas. Dan nog de knabbelaars zoals hazen, konijnen en herten. Er heeft hier zelfs nog een koe door het perceel gestruind.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Uiteindelijk ligt er een mooi product zaaizaad in de wagen. Dit is het limagrain erwtenras audit en dient bij uitzaai volgend jaar voor droge erwt.

  Uiteindelijk ligt er een mooi product zaaizaad in de wagen. Dit is het limagrain erwtenras audit en dient bij uitzaai volgend jaar voor droge erwt.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.