Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Gekromde woelpoten meest geschikt voor zware grond

Telersvereniging VVB in west-Zuid-Beveland organiseerde net voor het oogstseizoen een demonstratie met verschillende soorten ondergrondwoelers.

Foto

 • Telersvereniging VVB west-Zuid-Beveland, onder voorzitterschap van Eddy Boonman, organiseerde een praktijkdemonstratie waarbij zes fabrikanten het resultaat van een woeler uit hun assortiment lieten zien. Hier worden de verrichtingen van een Vogel & Noot terradigger KSS aandachtig gevolgd.

  Telersvereniging VVB west-Zuid-Beveland, onder voorzitterschap van Eddy Boonman, organiseerde een praktijkdemonstratie waarbij zes fabrikanten het resultaat van een woeler uit hun assortiment lieten zien. Hier worden de verrichtingen van een Vogel & Noot terradigger KSS aandachtig gevolgd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hoewel het er bij deze demo om gaat wat de woeler feitelijk in de grond doet, laten sommige fabrikanten en dealers ook de volgbewerking zien. Mede door het gevarieerde aanbod is het brandstofverbruik buiten beschouwing gelaten. Op de foto een indruk van het deelnemersveld. Op de voorgrond een Kverneland CLI, daarachter een woel- en egcombinatie van Vogel & Noot met zaaimachine en helemaal achteraan een Kongskilde paragrubber.

  Hoewel het er bij deze demo om gaat wat de woeler feitelijk in de grond doet, laten sommige fabrikanten en dealers ook de volgbewerking zien. Mede door het gevarieerde aanbod is het brandstofverbruik buiten beschouwing gelaten. Op de foto een indruk van het deelnemersveld. Op de voorgrond een Kverneland CLI, daarachter een woel- en egcombinatie van Vogel & Noot met zaaimachine en helemaal achteraan een Kongskilde paragrubber.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De Kongskilde paragrubber heeft op een werkbreedte van 3 meter 6 gebogen woelpoten met verstelbare woeltanden om versmering zoveel mogelijk te voorkomen. De maximale werkdiepte is 50 cm. Een werkdiepte van ruim 30 centimeter is al voldoende om een aanwezige ploegzool te doorbreken. Alle aan slijtage onderhevige onderdelen zijn met een bout-moerconstructie bevestigd en dus makkelijk te vervangen.

  De Kongskilde paragrubber heeft op een werkbreedte van 3 meter 6 gebogen woelpoten met verstelbare woeltanden om versmering zoveel mogelijk te voorkomen. De maximale werkdiepte is 50 cm. Een werkdiepte van ruim 30 centimeter is al voldoende om een aanwezige ploegzool te doorbreken. Alle aan slijtage onderhevige onderdelen zijn met een bout-moerconstructie bevestigd en dus makkelijk te vervangen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze Vogel & Noot terradigger kss heeft zes rechte woelpoten voorzien van vleugels en woelbeitel. Bij slijtage moet de gehele woelpoot worden vervangen of met bijvoorbeeld laswerk worden gerepareerd. Deze terradigger is beschikbaar op 3 breedten: 3, 3,5 en 4 meter.

  Deze Vogel & Noot terradigger kss heeft zes rechte woelpoten voorzien van vleugels en woelbeitel. Bij slijtage moet de gehele woelpoot worden vervangen of met bijvoorbeeld laswerk worden gerepareerd. Deze terradigger is beschikbaar op 3 breedten: 3, 3,5 en 4 meter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De woelbeitel met vleugels van de terradigger in detail. Deze is uitgevoerd in 3 centimeter dik gehard staal en kan tot 45 centimeter de grond in.

  De woelbeitel met vleugels van de terradigger in detail. Deze is uitgevoerd in 3 centimeter dik gehard staal en kan tot 45 centimeter de grond in.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De rechte woelpoot van de Lemken Dolomit 9 voorwoeler in detail. De vleugels en woelbeitel of schaarpunt zijn door hun schroefverbinding vervangbaar. De neus is ook vervangbaar, maar is met enkele lasrupsen vastgezet en moet voor vervanging worden losgeslepen. Met een vleugelbreedte van 60 centimeter kunnen de 3 woelpoten de grond tot 35 centimeter diep loshalen.

  De rechte woelpoot van de Lemken Dolomit 9 voorwoeler in detail. De vleugels en woelbeitel of schaarpunt zijn door hun schroefverbinding vervangbaar. De neus is ook vervangbaar, maar is met enkele lasrupsen vastgezet en moet voor vervanging worden losgeslepen. Met een vleugelbreedte van 60 centimeter kunnen de 3 woelpoten de grond tot 35 centimeter diep loshalen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Imants brengt met de Culter een woeler op de markt met rechte naar voren gekromde woelpoten voorzien van gehard stalen tanden zonder vleugels. De werkbreedte is 3 meter en de Culter kan worden geleverd met 2, 3, 4 of 6 tanden. De werkdiepte is maximaal 60 centimeter.

  Imants brengt met de Culter een woeler op de markt met rechte naar voren gekromde woelpoten voorzien van gehard stalen tanden zonder vleugels. De werkbreedte is 3 meter en de Culter kan worden geleverd met 2, 3, 4 of 6 tanden. De werkdiepte is maximaal 60 centimeter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij de VSS Cappon voorzetwoeler MTO-U zijn de 6 of 4 woelpoten naar binnen gekromd en voorzien van 'dent michel'-tanden. De werkdiepte kan variëren van 15 tot 40 centimeter.

  Bij de VSS Cappon voorzetwoeler MTO-U zijn de 6 of 4 woelpoten naar binnen gekromd en voorzien van 'dent michel'-tanden. De werkdiepte kan variëren van 15 tot 40 centimeter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De VSS Cappon voorzetwoeler aan het werk. Bij het NKG-systeem wordt de bouwvoor niet gekeerd maar gelicht en gebroken. De woelpoot zorgt voor verticale breuklijnen en de grondbrokken die ontstaan zakken weer min of meer terug in hun oorspronkelijke positie. Hierdoor komt er lucht in de bodem en verbetert de waterberging.

  De VSS Cappon voorzetwoeler aan het werk. Bij het NKG-systeem wordt de bouwvoor niet gekeerd maar gelicht en gebroken. De woelpoot zorgt voor verticale breuklijnen en de grondbrokken die ontstaan zakken weer min of meer terug in hun oorspronkelijke positie. Hierdoor komt er lucht in de bodem en verbetert de waterberging.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij deze Kuhn Cultisoil is redelijk goed te zien dat de grond wordt opgetild en weer neerzakt, bijna gelijktijdig met de volgbewerking. Deze Cultisoil heeft rechte woelpoten, de schaarpunt en vleugels zijn versterkt met carbon.

  Bij deze Kuhn Cultisoil is redelijk goed te zien dat de grond wordt opgetild en weer neerzakt, bijna gelijktijdig met de volgbewerking. Deze Cultisoil heeft rechte woelpoten, de schaarpunt en vleugels zijn versterkt met carbon.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De hele Kuhn woel-, eg- en zaaicombinatie achter de trekker tijdens het woelen en eggen. De werkbreedte van de Cultisoil DC301 is 3 meter bij een werkdiepte van 10 tot 35 centimeter. Deze woeler wordt uitgevoerd met 4 of 6 woelpoten met schaarvleugels van 28 of 45 centimeter.

  De hele Kuhn woel-, eg- en zaaicombinatie achter de trekker tijdens het woelen en eggen. De werkbreedte van de Cultisoil DC301 is 3 meter bij een werkdiepte van 10 tot 35 centimeter. Deze woeler wordt uitgevoerd met 4 of 6 woelpoten met schaarvleugels van 28 of 45 centimeter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het frame van de Kverneland CLI bestaat uit een hoog geplaatste ongelaste zware kokerbalk waaraan de naar binnen gekromde woelpoten zijn bevestigd. De basiswerkbreedte is 3 meter maar kan worden verbreed naar 4 meter. De woeler kan worden uitgevoerd met 4, 6 of 8 woelpoten.

  Het frame van de Kverneland CLI bestaat uit een hoog geplaatste ongelaste zware kokerbalk waaraan de naar binnen gekromde woelpoten zijn bevestigd. De basiswerkbreedte is 3 meter maar kan worden verbreed naar 4 meter. De woeler kan worden uitgevoerd met 4, 6 of 8 woelpoten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze Kverneland woeler heeft geen vleugels maar een zwaar uitgevoerde woelbeitel. De werkdiepte is maximaal 40 centimeter.

  Deze Kverneland woeler heeft geen vleugels maar een zwaar uitgevoerde woelbeitel. De werkdiepte is maximaal 40 centimeter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit is het resultaat van woelen. Flinke brokken grond die 30 tot 40 centimeter zijn losgehaald maar niet gekeerd terwijl de bodem wel wordt bewerkt. Het bodemleven wordt zo min mogelijk verstoord.

  Dit is het resultaat van woelen. Flinke brokken grond die 30 tot 40 centimeter zijn losgehaald maar niet gekeerd terwijl de bodem wel wordt bewerkt. Het bodemleven wordt zo min mogelijk verstoord.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Nadat de demonstratiestroken waren aangelegd, werd in elke strook en de naastliggende onbewerkte grond een profielkuil gegraven. DLV Plant-adviseur Pierre Cammaert, links met schep, begeleidt de woelerdemo en bespreekt de resultaten in de profielkuilen. Alle gedemonstreerde woelers zijn geschikt voor zowel solotoepassing als voor gebruik in combinatie met andere werktuigen.

  Nadat de demonstratiestroken waren aangelegd, werd in elke strook en de naastliggende onbewerkte grond een profielkuil gegraven. DLV Plant-adviseur Pierre Cammaert, links met schep, begeleidt de woelerdemo en bespreekt de resultaten in de profielkuilen. Alle gedemonstreerde woelers zijn geschikt voor zowel solotoepassing als voor gebruik in combinatie met andere werktuigen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na de demo is aan een honderdtal belangstellenden bij de profielkuilen uitleg gegeven over de verschillende woelers. Het blijkt dat in deze zware grond de gekromde woelpoten zonder vleugels het beste resultaat geven. Horizontale vleugels kunnen in deze grond toch nog versmering teweegbrengen Deze zijn beter geschikt voor lichtere grond.

  Na de demo is aan een honderdtal belangstellenden bij de profielkuilen uitleg gegeven over de verschillende woelers. Het blijkt dat in deze zware grond de gekromde woelpoten zonder vleugels het beste resultaat geven. Horizontale vleugels kunnen in deze grond toch nog versmering teweegbrengen Deze zijn beter geschikt voor lichtere grond.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik lees niets over het omhoogbrengen van de ondergrond. Dit is in mijn geval niet gewenst. Welke diepwoelertanden zijn dan het beste?

 • wbrooymans

  de kromme tanden zonder vleugels zijn in alle gevallen gewoon het beste. vraag is of je dan met 4 of 6 tanden op 3m gaat rijden. 

 • prinslander

  Nou daar missen nogal wat merken.

 • Studderaar

  De gekromde tanden zonder vleugels brengen de minste grond naar boven.

  Deze tillen alleen de ondergrond op waardoor deze wordt doorbroken. Dankzij deze tanden wordt de grond niet versmeerd of vermengd.

  Goede ervaringen met de Paragrubber op grond >40 % afslipbaar

 • haverboer1

  en als je niet dieper dan 18 cm kan werken doordat er niet meer teeltaarde is? welke is dan de juiste?
  wij willen niet in de klei roeren.
  vorig jaar 2 machines geprobeerd en die leverden geen goed werk af door de geringe werkdiepte.
  als we 5 cm dieper gingen, was wel de gehele bovenlaag los.
  dit is geprobeerd op grond van 60% afslipbaar.

 • frankrooi


  Zat er  in de test ook een agrisem combiplow? Was wel benieuwd naar het resultaat daarvan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.