Akkerbouw

Foto & video

Eerste resultaten plantuien proefvelden

Uienbedrijven en toeleveranciers tonen hun proeven in plantuien en ontwikkelingen in mechanisatie.

Foto

 • De eerste percelen plantuien zijn gerooid. De proefvelden met plantuien laten ook de eerste resultaten zien. Zaadbedrijf De Groot en Slot organiseerde op een veld bij Axel in Zeeuws-Vlaanderen een demomiddag op vrijdag 3 juli 2015.</p>
<p> 

  De eerste percelen plantuien zijn gerooid. De proefvelden met plantuien laten ook de eerste resultaten zien. Zaadbedrijf De Groot en Slot organiseerde op een veld bij Axel in Zeeuws-Vlaanderen een demomiddag op vrijdag 3 juli 2015.

   

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op het proefveld liggen achttien proefstroken van 3 x 15 meter met plantuienrassen van De Groot en Slot. In de proef kijken onderzoekers onder meer naar het effect van bemesting, gewasbeschermingmiddelen en de plantafstand.</p>
<p> 

  Op het proefveld liggen achttien proefstroken van 3 x 15 meter met plantuienrassen van De Groot en Slot. In de proef kijken onderzoekers onder meer naar het effect van bemesting, gewasbeschermingmiddelen en de plantafstand.

   

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van winterui Troy liggen er proefstroken met verschillende maten plantui en aantallen uien per meter. Er liggen stroken met maat 10-14 mm en 25 planten per meter, 14-21 mm en 16 planten per meter en 10-21 mm met 18 planten per meter.

  Van winterui Troy liggen er proefstroken met verschillende maten plantui en aantallen uien per meter. Er liggen stroken met maat 10-14 mm en 25 planten per meter, 14-21 mm en 16 planten per meter en 10-21 mm met 18 planten per meter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op de foto 10-14 mm en 25 planten per meter. De ui wordt niet grof en is vroeg te oogsten.</p>
<p> 

  Op de foto 10-14 mm en 25 planten per meter. De ui wordt niet grof en is vroeg te oogsten.

   

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze proef met plantmaat 14-21 mm laat een duidelijk grovere ui zien, maar is later oogstbaar. De laatste strook toont een gemiddelde, hierin zit verschil in afrijping.</p>
<p> 

  Deze proef met plantmaat 14-21 mm laat een duidelijk grovere ui zien, maar is later oogstbaar. De laatste strook toont een gemiddelde, hierin zit verschil in afrijping.

   

  Foto: Anton Dingemanse
 • Naast de uien zijn er machines te zien, zoals deze nieuwe Warrens Deltaplanter combi. De spoorbreedte van deze uienplanter is 56 tot 225 cm. Deze is verstelbaar, zodat de teler verschillende maten bedden kan  planten. Voor een betere gewichtsverdeling zijn de wielen naar achteren geplaatst.</p>
<p> 

  Naast de uien zijn er machines te zien, zoals deze nieuwe Warrens Deltaplanter combi. De spoorbreedte van deze uienplanter is 56 tot 225 cm. Deze is verstelbaar, zodat de teler verschillende maten bedden kan  planten. Voor een betere gewichtsverdeling zijn de wielen naar achteren geplaatst.

   

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bezoekers uit Spanje zijn geïnteresseerd in de Nederlandse manier van loofklappen. In Spanje wordt het loof tijdens het klappen veel langer gehouden. Dit om zonnebrand te voorkomen zolang de gerooide uien op het zwad liggen.

  Bezoekers uit Spanje zijn geïnteresseerd in de Nederlandse manier van loofklappen. In Spanje wordt het loof tijdens het klappen veel langer gehouden. Dit om zonnebrand te voorkomen zolang de gerooide uien op het zwad liggen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze dubbele woelpoot zet sorteer- en verpakstation Monie in op percelen zaaiui. Bedenker Cees Smalheer geeft uitleg aan belangstellenden.

  Deze dubbele woelpoot zet sorteer- en verpakstation Monie in op percelen zaaiui. Bedenker Cees Smalheer geeft uitleg aan belangstellenden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Enkele weken na het zaaien trekt de dubbele woelpoot tussen de bedden de grond zo'n 20 centimeter diep open. Zo kan het water bij hevige regenval van de bedden in de grond zakken. Het systeem fungeert daardoor ook als waterberging. Dit in tegenstelling tot een gefreesde geul, waarbij het water en eventuele meststoffen naar de sloot worden afgevoerd.

  Enkele weken na het zaaien trekt de dubbele woelpoot tussen de bedden de grond zo'n 20 centimeter diep open. Zo kan het water bij hevige regenval van de bedden in de grond zakken. Het systeem fungeert daardoor ook als waterberging. Dit in tegenstelling tot een gefreesde geul, waarbij het water en eventuele meststoffen naar de sloot worden afgevoerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Omdat bij het opentrekken van de grond de bodemherbicidefilm wordt doorbroken, kan onkruid zich ontwikkelen. Om dat tegen te gaan is achter elk woelpootje een spuitdop gemonteerd om zo de herbicidefilm te herstellen.

  Omdat bij het opentrekken van de grond de bodemherbicidefilm wordt doorbroken, kan onkruid zich ontwikkelen. Om dat tegen te gaan is achter elk woelpootje een spuitdop gemonteerd om zo de herbicidefilm te herstellen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Enkele maanden na toepassing zijn de woelsporen nog intact en is van onkruid geen sprake.

  Enkele maanden na toepassing zijn de woelsporen nog intact en is van onkruid geen sprake.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Opvallend is dat ondanks dat het gewas op de bedden nog open is, de buitenste rijen al verder zijn ontwikkeld dan de binnenste rijen. Smalheer legt uit dat er meer lucht in de bodem zit. Misschien zijn er tijdens forse regenbuien ook meststoffen naar de geultjes gestroomd.

  Opvallend is dat ondanks dat het gewas op de bedden nog open is, de buitenste rijen al verder zijn ontwikkeld dan de binnenste rijen. Smalheer legt uit dat er meer lucht in de bodem zit. Misschien zijn er tijdens forse regenbuien ook meststoffen naar de geultjes gestroomd.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>Op een andere locatie in Zeeland liggen in een praktijkveld een aantal proefplots van De Groot en Slot met mogelijk nieuwe rassen winterplantuien. De meeste plots laten veel zaadstengels zien. Het voorste plot al wat minder.

   

  Op een andere locatie in Zeeland liggen in een praktijkveld een aantal proefplots van De Groot en Slot met mogelijk nieuwe rassen winterplantuien. De meeste plots laten veel zaadstengels zien. Het voorste plot al wat minder.

  Foto: Anton Dingemanse
 •  </p>
<p>De uien van een ander plot laten een homogene maat zien. Ook de zaadvorming is minimaal. Als hier een nieuw ras winterui uit voorkomt, is de proef geslaagd.

   

  De uien van een ander plot laten een homogene maat zien. Ook de zaadvorming is minimaal. Als hier een nieuw ras winterui uit voorkomt, is de proef geslaagd.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.