Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Spinaziecampagne met vertraging van start

In Flevoland is de oogst van industriespinazie gestart. Dat gebeurt volgens een strak tijdschema. Om de kwaliteit te handhaven, gaat het oogsten dag en nacht door, onder alle weersomstandigheden. De oogst loopt door tot half september.

Foto

 • Op het akkerbouwbedrijf van Sanne, Kees en vader Dave Geschiere in Nagele is half juni 8,4 hectare spinazie geoogst. Dit is zogenoemde maalspinazie die door Geschiere op contract geteeld wordt voor Greenacker in Dronten.

  Op het akkerbouwbedrijf van Sanne, Kees en vader Dave Geschiere in Nagele is half juni 8,4 hectare spinazie geoogst. Dit is zogenoemde maalspinazie die door Geschiere op contract geteeld wordt voor Greenacker in Dronten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Loonbedrijf Breure oogst de spinazie met een speciale Ploeger. Het loonbedrijf werkt al 12 jaar met een containerwisselsysteem op de oogstmachine.

  Loonbedrijf Breure oogst de spinazie met een speciale Ploeger. Het loonbedrijf werkt al 12 jaar met een containerwisselsysteem op de oogstmachine.

  Foto: Sytze Bakker
 • Bestuurder van deze Ploeger is Marco van Dijke. Samen met een collega houdt hij de machine dag en nacht draaiende. De capaciteit ligt op ongeveer 2 hectare per uur, afhankelijk van de ontwikkeling van het gewas.

  Bestuurder van deze Ploeger is Marco van Dijke. Samen met een collega houdt hij de machine dag en nacht draaiende. De capaciteit ligt op ongeveer 2 hectare per uur, afhankelijk van de ontwikkeling van het gewas.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het maaigedeelte bestaat uit verschillende componenten om een schoon product te oogsten.

  Het maaigedeelte bestaat uit verschillende componenten om een schoon product te oogsten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Helemaal voorop is een balk voorzien van loshangende kettingen om insecten en ander ongedierte in 'beweging' te krijgen. Een afzuiginstallatie zuigt ze vervolgens uit het gewas.

  Helemaal voorop is een balk voorzien van loshangende kettingen om insecten en ander ongedierte in 'beweging' te krijgen. Een afzuiginstallatie zuigt ze vervolgens uit het gewas.

  Foto: Sytze Bakker
 • De afzuiginstallatie werkt met voorop twee ventilatoren die door het gewas blazen en een dikke dwarsafvoer die de verontreinigingen afvoert.

  De afzuiginstallatie werkt met voorop twee ventilatoren die door het gewas blazen en een dikke dwarsafvoer die de verontreinigingen afvoert.

  Foto: Sytze Bakker
 • De spinazie wordt met een dubbele messenbalk op de juiste hoogte gemaaid. Een gladde aangedreven rol achter het maaibord bepaalt de maaihoogte (inzet).

  De spinazie wordt met een dubbele messenbalk op de juiste hoogte gemaaid. Een gladde aangedreven rol achter het maaibord bepaalt de maaihoogte (inzet).

  Foto: Sytze Bakker
 • Transportbanden voeren de spinazie naar de container. Aan het eind van de transportbanden blazen krachtige ventilatoren het product de container in.

  Transportbanden voeren de spinazie naar de container. Aan het eind van de transportbanden blazen krachtige ventilatoren het product de container in.

  Foto: Sytze Bakker
 • Over de container zit een grote kooi die de luchtstroom doorlaat en de spinazie in de container laat vallen. Zo wordt de gehele oppervlakte gelijkmatig gevuld met hele spinazieblaadjes.

  Over de container zit een grote kooi die de luchtstroom doorlaat en de spinazie in de container laat vallen. Zo wordt de gehele oppervlakte gelijkmatig gevuld met hele spinazieblaadjes.

  Foto: Sytze Bakker
 • Als de container vol is, drukt een losse bovenkant van de kooi met vier cilinders het geheel aan. Dan zit er ongeveer 10 ton spinazie in de container, de opbrengst van zo'n halve hectare.

  Als de container vol is, drukt een losse bovenkant van de kooi met vier cilinders het geheel aan. Dan zit er ongeveer 10 ton spinazie in de container, de opbrengst van zo'n halve hectare.

  Foto: Sytze Bakker
 • De vollecontainer wordt met behulp van de haakarm in één beweging op de grond gezet.

  De vollecontainer wordt met behulp van de haakarm in één beweging op de grond gezet.

  Foto: Sytze Bakker
 • Nog een beeld van de constructie voor het wisselen van de containers.

  Nog een beeld van de constructie voor het wisselen van de containers.

  Foto: Sytze Bakker
 • Spinazie kan in principe maar één keer worden geoogst. Een tweede keer lukt vaak niet vanwege het doorschieten van het gewas. Geschiere teelt bonen na de spinazie.

  Spinazie kan in principe maar één keer worden geoogst. Een tweede keer lukt vaak niet vanwege het doorschieten van het gewas. Geschiere teelt bonen na de spinazie.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het rupsonderstel is nodig om ook onder extreme toestanden te kunnen oogsten.

  Het rupsonderstel is nodig om ook onder extreme toestanden te kunnen oogsten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Vanwege het rupsonderstel is de combinatie voorzien van transportwielen. Vanwege het gewicht van de machine zijn deze massief gemaakt.

  Vanwege het rupsonderstel is de combinatie voorzien van transportwielen. Vanwege het gewicht van de machine zijn deze massief gemaakt.

  Foto: Sytze Bakker
 • De geoogste spinazie wordt in een strak tijdschema direct vervoerd naar de vestiging van HAK in Giessen (Gld.). Greenacker begeleidt de teelt van zo'n 500 hectare spinazie.

  De geoogste spinazie wordt in een strak tijdschema direct vervoerd naar de vestiging van HAK in Giessen (Gld.). Greenacker begeleidt de teelt van zo'n 500 hectare spinazie.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • marc47


  Denk eerder 2u voor 1ha met lossen en verplaatsen

 • H.Bruin

  HAK in Giessen (Gld.? foei foei).
  Deze plaats is gesitueerd in 'Het Land van Heusden en Altena' in de <span style='text-decoration: underline;'>provincie Noord-Brabant.</span>

 • trijnie

  Interessant. Knap mensenwerk!!

Of registreer je om te kunnen reageren.