Akkerbouw

Foto & video

Kappenspuit voor bestrijding aardappelopslag in uien

Akkerbouwer Nico de Jong in het Noord-Friese Ternaard bedacht een kappenspuit om aardappelopslag in uien te bestrijden.

Foto

 • De aardappelen tussen de uienrijen worden met Roundup doodgespoten. De machine neemt twee uienbedden tegelijk mee: één bed onder de trekker en een half bed links en rechts van de trekker. De kappenspuit is even breed als de zaaimachine. Dankzij de gps-besturing volgt de kappenspuit de uienrijen.

  De aardappelen tussen de uienrijen worden met Roundup doodgespoten. De machine neemt twee uienbedden tegelijk mee: één bed onder de trekker en een half bed links en rechts van de trekker. De kappenspuit is even breed als de zaaimachine. Dankzij de gps-besturing volgt de kappenspuit de uienrijen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De buitenste delen van de kappenspuit zijn opklapbaar.

  De buitenste delen van de kappenspuit zijn opklapbaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • De akkerbouwers kochten de onderdelen voor de kappenspuit. Medewerker George Triemstra van loonbedrijf De Graaf uit Wierum laste alles aan elkaar.

  De akkerbouwers kochten de onderdelen voor de kappenspuit. Medewerker George Triemstra van loonbedrijf De Graaf uit Wierum laste alles aan elkaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • De U-profielen hangen aan parallellogrammen, die afkomstig zijn van een bietenschoffel. De U-profielen worden gesteund door loopwielen, zodat de U-profielen nét de grond raken. De tank komt van een gewone spuitmachine, waar de bomen van af zijn gehaald.

  De U-profielen hangen aan parallellogrammen, die afkomstig zijn van een bietenschoffel. De U-profielen worden gesteund door loopwielen, zodat de U-profielen nét de grond raken. De tank komt van een gewone spuitmachine, waar de bomen van af zijn gehaald.

  Foto: Mark Pasveer
 • De akkerbouwers maakten de U-profielen, die de uienrijen beschermen, één meter lang om verstuiving van de Roundup te voorkomen. Het waait vaak hard in het Noorden van Friesland.

  De akkerbouwers maakten de U-profielen, die de uienrijen beschermen, één meter lang om verstuiving van de Roundup te voorkomen. Het waait vaak hard in het Noorden van Friesland.

  Foto: Mark Pasveer
 • De Roundup doodt de aardappelplanten tussen de uienrijen.

  De Roundup doodt de aardappelplanten tussen de uienrijen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een U-profiel beschermt de uienrij. De U-profielen zijn elk 10 centimeter breed en bedekken ongeveer een derde van de totale breedte van een uienbed. Als de machine aan het werk is, blijkt het een juiste keuze dat het U-profiel wat breder is dan de uienrij. De grond is droog. Daardoor rollen wel eens kluiten op de uienplantjes. Bij een smaller profiel is daar meer risico op. Bovendien beweegt het profiel vanwege de harde toplaag een klein beetje heen en weer. Desondanks krijgen veel aardappelen in de uienrij ook een tik van de Roundup. Als maar een klein stukje van een blad wordt geraakt, gaat de aardappel kapot.

  Een U-profiel beschermt de uienrij. De U-profielen zijn elk 10 centimeter breed en bedekken ongeveer een derde van de totale breedte van een uienbed. Als de machine aan het werk is, blijkt het een juiste keuze dat het U-profiel wat breder is dan de uienrij. De grond is droog. Daardoor rollen wel eens kluiten op de uienplantjes. Bij een smaller profiel is daar meer risico op. Bovendien beweegt het profiel vanwege de harde toplaag een klein beetje heen en weer. Desondanks krijgen veel aardappelen in de uienrij ook een tik van de Roundup. Als maar een klein stukje van een blad wordt geraakt, gaat de aardappel kapot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Ook de spuitdop zit onder een U-profiel om drift te voorkomen.

  Ook de spuitdop zit onder een U-profiel om drift te voorkomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Aan de uiteinden van de U-profielen om de spuitdop, zitten rubberen flappen om verstuiving van de Roundup te voorkomen.

  Aan de uiteinden van de U-profielen om de spuitdop, zitten rubberen flappen om verstuiving van de Roundup te voorkomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • De spuitdoppen geven grove druppels die recht naar beneden vallen. Bovendien voegt de loonwerker plantaardige olie toe om het risico op verstuiving verder te minimaliseren.

  De spuitdoppen geven grove druppels die recht naar beneden vallen. Bovendien voegt de loonwerker plantaardige olie toe om het risico op verstuiving verder te minimaliseren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Als ook maar één blaadje van een aardappel wordt geraakt, gaat die kapot.

  Als ook maar één blaadje van een aardappel wordt geraakt, gaat die kapot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Door het koude voorjaar zijn de uien nog klein. Dat maakt de uienrij minder goed zichtbaar. Dat beperkt de rijsnelheid. De kappenspuit kan zo maximaal 1,5 hectare per uur afwerken.

  Door het koude voorjaar zijn de uien nog klein. Dat maakt de uienrij minder goed zichtbaar. Dat beperkt de rijsnelheid. De kappenspuit kan zo maximaal 1,5 hectare per uur afwerken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het effect is snel zichtbaar. De aardappel sterft af door de Roundup. De uien blijven mooi strak staan.</p>
<p>Lees ook de reportage in Boerderij magazine van 9 juni 2015.

  Het effect is snel zichtbaar. De aardappel sterft af door de Roundup. De uien blijven mooi strak staan.

  Lees ook de reportage in Boerderij magazine van 9 juni 2015.

  Foto: Mark Pasveer

Jan Engewerda

Of registreer je om te kunnen reageren.