Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

In venkel schoffelen met perslucht

De gebroeders Louwerse in Serooskerke (Zld.) gebruiken voor de onkruidbestrijding in hun venkel een schoffel met luchtondersteuning, zodat onkruid in de rij ook meegenomen wordt.

Foto

 • De broers Werner en Henry Louwerse in Serooskerke (Zld.) passen voor de mechanische onkruidbestrijding een bijzondere techniek toe. Tijdens het schoffelen wordt het onkruid in de rij weg geblazen.

  De broers Werner en Henry Louwerse in Serooskerke (Zld.) passen voor de mechanische onkruidbestrijding een bijzondere techniek toe. Tijdens het schoffelen wordt het onkruid in de rij weg geblazen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Werner Louwerse zag de techniek op een veldbijeenkomst voor mechanische onkruidbestrijding. Deze techniek werd toen toegepast in de biologische landbouw. De bedenker en maker van dit systeem is Klaus Lutkemeyer, verbonden aan de universiteit van Paderborn (Dld.).  Louwerse kocht het systeem en paste het aan de eigen specifieke situatie aan.

  Werner Louwerse zag de techniek op een veldbijeenkomst voor mechanische onkruidbestrijding. Deze techniek werd toen toegepast in de biologische landbouw. De bedenker en maker van dit systeem is Klaus Lutkemeyer, verbonden aan de universiteit van Paderborn (Dld.).  Louwerse kocht het systeem en paste het aan de eigen specifieke situatie aan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Aan de achterkant van de ganzenvoeten zijn buisjes gelast die uitmonden aan het eind van het snijvlak. Hieruit blaast tijdens het wieden de perslucht in de rij en ontwortelt jonge onkruidplantjes.

  Aan de achterkant van de ganzenvoeten zijn buisjes gelast die uitmonden aan het eind van het snijvlak. Hieruit blaast tijdens het wieden de perslucht in de rij en ontwortelt jonge onkruidplantjes.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Omdat de buisuiteinden snel sleten, heeft Louwerse die voorzien van verwisselbare buismondjes.

  Omdat de buisuiteinden snel sleten, heeft Louwerse die voorzien van verwisselbare buismondjes.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De perslucht wordt met 15 bar in de rijen geblazen. Louwerse heeft bonte percelen met een afslibbaarheid tussen de 20 en 50 procent. De ervaring is dat minder dan 15 bar niet goed werkt, maar dat het wel een forse belasting is voor de 70 pk Deutz-Fahr die de compressor aandrijft.

  De perslucht wordt met 15 bar in de rijen geblazen. Louwerse heeft bonte percelen met een afslibbaarheid tussen de 20 en 50 procent. De ervaring is dat minder dan 15 bar niet goed werkt, maar dat het wel een forse belasting is voor de 70 pk Deutz-Fahr die de compressor aandrijft.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een via de aftakas aangedreven compressor levert de perslucht. Deze heeft voldoende capaciteit voor de vier rijen die in een werkgang worden gewied. Meer rijen in een werkgang is niet echt een optie omdat de plantmachine 4 rijen plant.

  Een via de aftakas aangedreven compressor levert de perslucht. Deze heeft voldoende capaciteit voor de vier rijen die in een werkgang worden gewied. Meer rijen in een werkgang is niet echt een optie omdat de plantmachine 4 rijen plant.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Louwerse zet dit systeem in bij de teelt van venkel. Dit gewas ontwikkelt vrij snel een stevige penwortel en kan daarom twee tot tweeënhalve week na planten al worden gewied met dit systeem. Een bijkomend voordeel bij dit systeem is dat de venkel iets dieper is te planten. Dat is gunstig voor de wortelontwikkeling.

  Louwerse zet dit systeem in bij de teelt van venkel. Dit gewas ontwikkelt vrij snel een stevige penwortel en kan daarom twee tot tweeënhalve week na planten al worden gewied met dit systeem. Een bijkomend voordeel bij dit systeem is dat de venkel iets dieper is te planten. Dat is gunstig voor de wortelontwikkeling.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij het planten wordt de venkelplug licht aangeaard waardoor een plantruggetje ontstaat. Bij wieden zonder lucht blijft dit ruggetje zo goed als intact.

  Bij het planten wordt de venkelplug licht aangeaard waardoor een plantruggetje ontstaat. Bij wieden zonder lucht blijft dit ruggetje zo goed als intact.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De lucht blaast in het verlengde van de ganzenvoet net onder het oppervlak van de grond. Daardoor kun je spreken van een volvelds gewied bed.

  De lucht blaast in het verlengde van de ganzenvoet net onder het oppervlak van de grond. Daardoor kun je spreken van een volvelds gewied bed.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dat is goed te zien bij het wegvegen van de losse bovengrond. De vaste ondergrond is tussen en in de rij egaal vlak. Het gewas moet dus wel al stevig in de ondergrond staan om niet ook ontworteld te worden.

  Dat is goed te zien bij het wegvegen van de losse bovengrond. De vaste ondergrond is tussen en in de rij egaal vlak. Het gewas moet dus wel al stevig in de ondergrond staan om niet ook ontworteld te worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit is het beeld bij de plant terwijl de wiedmachine enige tijd in stilstand blaast. Links van het midden de ganzenvoetpunt met blaaspijpje. Zeker voor lichtere gronden is dit systeem een interessante aanvulling bij mechanische onkruidbestrijding.

  Dit is het beeld bij de plant terwijl de wiedmachine enige tijd in stilstand blaast. Links van het midden de ganzenvoetpunt met blaaspijpje. Zeker voor lichtere gronden is dit systeem een interessante aanvulling bij mechanische onkruidbestrijding.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • bbuizer

  Het betreft hier de Pneumat-onkruidblazer. Deze is in Duitsland bedacht en ontwikkeld door Lorenz Lütkemeyer, die destijds verbonden was aan de Universiteit van Paderborn. Ik heb de machine 15 jaar geleden naar Nederland gehaald. Vanaf dat moment is deze veelvuldig op veldbijeenkomsten gedemonstreerd en vond hij zijn weg naar de biologische akkerbouw, groententeelt en fruitteelt.
  De basis voor de machine is een normale schoffelmachine. De parallellogrammen lopen boven de gewasrij. De schoffelmessen aan weerszijden van de gewasrij hebben zo altijd een vaste positie ten opzichte van elkaar. Aan het uiteinde van elk van die messen is een spuitmondje bevestigd. Een compressor achterop de trekker blaast lucht daardoor in de gewasrij. Deze luchtstromen botsen en nemen zo het (heel) jonge onkruid mee. Vooraf wordt de grond losgemaakt door de schoffel zodat het onkruid gemakkelijk losgeblazen kan worden.
  De Pneumat kan toegepast worden in veel gewassen zoals bieten, maïs en uien. De onkruidreductie is voor een deel afhankelijk van de luchtdruk die gebruikt wordt in het gewas. De maximum luchtdruk is 15 bar. Dit veroorzaakt echter teveel gewasschade. In stevige gewassen is 8 bar het maximum. In kleine gewassen geeft 4 bar al voldoende resultaat.
  Verder is de rijsnelheid van invloed op de onkruidbestrijding.

 • mtslobros


  Wij werken al 7 jaar met deze schoffel in venkel. In deze teelt past een werkdruk van 15 bar, zoals weergegeven door de schrijver. Bij verlaging van de werkdruk is de werking bij stugge grond absoluut onvoldoende. Wannneer de grond wel los en fijn ligt verhogen wij de snelheid en blijven met 15 bar werken, hierdoor benutten we de volledige capaciteit van de machine. Met deze werkwijze komen we aan een maximale rijsnelheid van 3 a 3,5 km/uur bij een goede structuur en niet te groot onkruid. De stelligheid waarmee bbuizer verkondigt dat 8 bar de maximale werkdruk is en dat boven deze luchtdruk gewasschade optreedt komt niet overeen met de werkelijkheid bij ons in de teelt.

 • bbuizer

  @mtslobros Mooi dat u in venkel al meerdere jaren goede ervaring heeft met de de Pneumat-onkruidblazer. De praktijkervaring met de maximale druk die ik heb beschreven heeft betrekking op de gewasssen die ik daarbij heb genoemd, zoals bieten en uien. Dit laatste is misschien wel het meest kwetsbare. Bij deze gewassen moet je er gewoon vroeg bij zijn vanwege de concurrentie met onkruid. Bij een gewas als venkel dat goed verankerd is in zwaardere grond, kan de druk van de perslucht blijkens uw ervaring omhoog. Bedankt voor het delen van uw ervaring!

 • Wim565

  Is het aub mogelijk een beschrijving te geven van de materialen waaruit de Pneumat opgebouwd is? Ik zou nl. zelf iets dergelijks willen bouwen. Alvast bedankt.

Of registreer je om te kunnen reageren.