Akkerbouw

Foto & video

Eerste primeuraardappelen geveild

Het veilseizoen van Alvantho, de gezamenlijke vroege aardappelveilingen op Tholen, is dinsdag 9 juni van start gegaan.

Foto

 • De eerste veildag van de Alvantho primeuraardappelen bij de aardappelveiling van Sint-Annaland op Tholen is een feit. Na een trage groei onder het plastic kwamen dan toch op 9 juni Doré, Première, Frieslander, Eigenheimer en Bildtstar voor de klok.

  De eerste veildag van de Alvantho primeuraardappelen bij de aardappelveiling van Sint-Annaland op Tholen is een feit. Na een trage groei onder het plastic kwamen dan toch op 9 juni Doré, Première, Frieslander, Eigenheimer en Bildtstar voor de klok.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Door de lage temperaturen en weinig zonuren bleef de ontwikkeling van de onder plastic geteelde aardappel achter ten opzichte van voorgaande jaren. De Bildtstar die hier wordt bekeken, was eigenlijk nog niet aan de maat wat uiteraard een lage kilo-opbrengst inhoudt. De aangevoerde partijen Bildtstar gingen weg voor 80 tot 90 cent per kilo.

  Door de lage temperaturen en weinig zonuren bleef de ontwikkeling van de onder plastic geteelde aardappel achter ten opzichte van voorgaande jaren. De Bildtstar die hier wordt bekeken, was eigenlijk nog niet aan de maat wat uiteraard een lage kilo-opbrengst inhoudt. De aangevoerde partijen Bildtstar gingen weg voor 80 tot 90 cent per kilo.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op deze veildag werd gewoon verder gerooid voor de veiling de volgende dag. De rooi-en zeefband laat duidelijk zien dat de velden nog niet op topproductie zijn.

  Op deze veildag werd gewoon verder gerooid voor de veiling de volgende dag. De rooi-en zeefband laat duidelijk zien dat de velden nog niet op topproductie zijn.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Desondanks worden er al wel aardappelen van een mooie grofte gerooid, maar nog te weinig. Dit is Frieslander op 8 juni gerooid. Frieslander deed 46 tot 55 cent voor de klok.

  Desondanks worden er al wel aardappelen van een mooie grofte gerooid, maar nog te weinig. Dit is Frieslander op 8 juni gerooid. Frieslander deed 46 tot 55 cent voor de klok.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de veiling om half 10 van start gaat, onderwerpen handelaren en andere belanghebbenden de aangevoerde aardappelen aan een kritische beoordeling.

  Voor de veiling om half 10 van start gaat, onderwerpen handelaren en andere belanghebbenden de aangevoerde aardappelen aan een kritische beoordeling.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De bevindingen worden genoteerd om als leidraad te dienen voor de te bieden prijs tijdens het veilen.

  De bevindingen worden genoteerd om als leidraad te dienen voor de te bieden prijs tijdens het veilen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Handelaren en kopers groepen samen om onder andere de aangeboden aardappelen te bespreken en ze geven hun visie op de prijsontwikkeling in relatie met het overige aanbod.

  Handelaren en kopers groepen samen om onder andere de aangeboden aardappelen te bespreken en ze geven hun visie op de prijsontwikkeling in relatie met het overige aanbod.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na een openingswoord start directeur David Hage de veiling. Met hun duim op de knop houden handelaren de klok nauwgezet in gaten. Vooral wanneer een partij van hun voorkeur wordt geveild.

  Na een openingswoord start directeur David Hage de veiling. Met hun duim op de knop houden handelaren de klok nauwgezet in gaten. Vooral wanneer een partij van hun voorkeur wordt geveild.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Achterin de veilzaal zitten de telers en hun voorzaten. Ook zij houden de veilprijzen nauwgezet in de gaten, maar dan vanuit een ander standpunt.

  Achterin de veilzaal zitten de telers en hun voorzaten. Ook zij houden de veilprijzen nauwgezet in de gaten, maar dan vanuit een ander standpunt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van de veilprijzen maken ook niet-handelaren notities ter referentie van de prijsontwikkeling. De Doré liet een opmerkelijke ontwikkeling zien. Beginnend met 60 cent liep die op naar 66 cent. Deze ontwikkeling zette voor Doré nog wat door. Donderdag 11 juni werd voor 71 cent geveild. Dit in tegenstelling tot andere rassen die of gelijk bleven of zelfs iets terugzakten.

  Van de veilprijzen maken ook niet-handelaren notities ter referentie van de prijsontwikkeling. De Doré liet een opmerkelijke ontwikkeling zien. Beginnend met 60 cent liep die op naar 66 cent. Deze ontwikkeling zette voor Doré nog wat door. Donderdag 11 juni werd voor 71 cent geveild. Dit in tegenstelling tot andere rassen die of gelijk bleven of zelfs iets terugzakten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de klok werden dinsdag voor de overige rassen de volgende prijzen geveild: Première 51 tot 55 cent en Eigenheimer, hoewel niet veel groter dan drielingen toch nog €1,10 tot €1,15. De drielingen van overige rassen gingen weg voor 21 tot 25 cent. De kriel deed 55 tot 60 cent. Een uitschieter was wel het eerste kistje Doré voor het goede doel. In dit geval de Nierstichting. Handelshuis Bijl kocht dit kistje samen met groothandel Postuma voor €950. Veiling Alvantho vulde dit bedrag aan tot €1.500.

  Voor de klok werden dinsdag voor de overige rassen de volgende prijzen geveild: Première 51 tot 55 cent en Eigenheimer, hoewel niet veel groter dan drielingen toch nog €1,10 tot €1,15. De drielingen van overige rassen gingen weg voor 21 tot 25 cent. De kriel deed 55 tot 60 cent. Een uitschieter was wel het eerste kistje Doré voor het goede doel. In dit geval de Nierstichting. Handelshuis Bijl kocht dit kistje samen met groothandel Postuma voor €950. Veiling Alvantho vulde dit bedrag aan tot €1.500.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na het veilen komen de heftrucks in actie om de aangekochte aardappelen in de arriverende vrachtwagens te laden. Deze Alvantho primeuraardappelen vinden hun afzet door het gehele land.

  Na het veilen komen de heftrucks in actie om de aangekochte aardappelen in de arriverende vrachtwagens te laden. Deze Alvantho primeuraardappelen vinden hun afzet door het gehele land.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Tijdens deze eerste veildag gaf David Hage om het uur via radio NPO1 uitleg en commentaar over teelt en afzet van primeuraardappelen.

  Tijdens deze eerste veildag gaf David Hage om het uur via radio NPO1 uitleg en commentaar over teelt en afzet van primeuraardappelen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor het gemak van supermarkt en consument worden de Alvantho's verpakt in doosjes van drie kilo. Zo is er geen gegraai meer in de losse aardappel waarbij het tere velletje makkelijk beschadigd raakt.

  Voor het gemak van supermarkt en consument worden de Alvantho's verpakt in doosjes van drie kilo. Zo is er geen gegraai meer in de losse aardappel waarbij het tere velletje makkelijk beschadigd raakt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Uiteindelijk komen de aardappeltjes terecht waar ze voor bedoeld zijn, in de pan.

  Uiteindelijk komen de aardappeltjes terecht waar ze voor bedoeld zijn, in de pan.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.