Akkerbouw

Foto & video

Biologische Velddag 2015

De Biologische Velddag 2015 in Lelystad had als thema ‘Bodem, Water en Techniek’. Proefvelden en demonstraties, veldpresentaties en workshops zijn het decor van deze dag.

Foto

 • Op een mooi gecreëerde locatie op PPO proefboerderij Broekemahoeve, omringd door kisten, presenteren bedrijven hun biologische producten en diensten voor biologische teelten.

  Op een mooi gecreëerde locatie op PPO proefboerderij Broekemahoeve, omringd door kisten, presenteren bedrijven hun biologische producten en diensten voor biologische teelten.

  Foto: Sytze Bakker
 • Aan het eind van de dag was er een Bourgondische veldmaaltijd: 'Eten zoals eten bedoeld is!' Een biologische maaltijd, klaargemaakt op houtvuur en barbecue.

  Aan het eind van de dag was er een Bourgondische veldmaaltijd: 'Eten zoals eten bedoeld is!' Een biologische maaltijd, klaargemaakt op houtvuur en barbecue.

  Foto: Sytze Bakker
 • Bezoekers kregen een rondleiding langs de proefvelden om uitleg te krijgen bij de proeven en demo's die op de Broekemahoeve liggen.

  Bezoekers kregen een rondleiding langs de proefvelden om uitleg te krijgen bij de proeven en demo's die op de Broekemahoeve liggen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Bij het project Basis gaf PPO-onderzoeker Derk van Balen uitleg over de groei van zomertarwe na verscheidene grondbewerkingsmethoden. De zomertarwe groeit het best op het deel dat alleen gewoeld is.

  Bij het project Basis gaf PPO-onderzoeker Derk van Balen uitleg over de groei van zomertarwe na verscheidene grondbewerkingsmethoden. De zomertarwe groeit het best op het deel dat alleen gewoeld is.

  Foto: Sytze Bakker
 • PPO-onderzoeker Kees van Wijk geeft uitleg bij een proef waarin gekeken wordt of een bedrijfssysteem weerbaarder kan worden gemaakt met gewasdiversiteit binnen de percelen. Diversiteit aan de perceelsrand alleen is onvoldoende om dit te voorkomen. Ook binnen het perceel moet een ziekteverwekker belemmerd worden in zijn ontwikkeling.

  PPO-onderzoeker Kees van Wijk geeft uitleg bij een proef waarin gekeken wordt of een bedrijfssysteem weerbaarder kan worden gemaakt met gewasdiversiteit binnen de percelen. Diversiteit aan de perceelsrand alleen is onvoldoende om dit te voorkomen. Ook binnen het perceel moet een ziekteverwekker belemmerd worden in zijn ontwikkeling.

  Foto: Sytze Bakker
 • Ook de bloemetjes en de bijtjes ontbreken natuurlijk niet. Nuttige insecten voor bestrijding van de schadelijke soortgenoten gedijen hier uitstekend.

  Ook de bloemetjes en de bijtjes ontbreken natuurlijk niet. Nuttige insecten voor bestrijding van de schadelijke soortgenoten gedijen hier uitstekend.

  Foto: Sytze Bakker
 • Tussen de aardappelruggen is goed te zien dat de voorgaande dagen veel regen viel.

  Tussen de aardappelruggen is goed te zien dat de voorgaande dagen veel regen viel.

  Foto: Sytze Bakker
 • Presentatie van nieuwe aardappelrassen met verbeterde resistente tegen phytophthora door Edith Lammers van Bueren van het Louis Bolk Instituut. Ook is al gekeken naar resistentie tegen schurft.

  Presentatie van nieuwe aardappelrassen met verbeterde resistente tegen phytophthora door Edith Lammers van Bueren van het Louis Bolk Instituut. Ook is al gekeken naar resistentie tegen schurft.

  Foto: Sytze Bakker
 • Naast de standaardrassen Agria en Ditta staan er nieuwe rassen van Agrico, Niek Vos, Den Hartigh, Danespo Holland en Plantera bv met een phytophthoraresistentie. Phytophthora is nog niet actief, zodat nog geen verschillen te zien waren.

  Naast de standaardrassen Agria en Ditta staan er nieuwe rassen van Agrico, Niek Vos, Den Hartigh, Danespo Holland en Plantera bv met een phytophthoraresistentie. Phytophthora is nog niet actief, zodat nog geen verschillen te zien waren.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een uitleg over de zomerbaktarwe-rassenproef. De rassen worden beoordeeld op geschiktheid voor biologische teelt, op opbrengst en op bakkwaliteit.

  Een uitleg over de zomerbaktarwe-rassenproef. De rassen worden beoordeeld op geschiktheid voor biologische teelt, op opbrengst en op bakkwaliteit.

  Foto: Sytze Bakker
 • Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant bij een proefveld met spelt. Afgelopen jaar haalde dit graan een poelprijs van €941,50 per ton. Met een opbrengst van 7 ton per hectare is dit een leuke prijs. Dit jaar is een groter areaal uitgezaaid, ook gangbaar. De vraag is of de markt een groter volume aan kan.

  Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm Plant bij een proefveld met spelt. Afgelopen jaar haalde dit graan een poelprijs van €941,50 per ton. Met een opbrengst van 7 ton per hectare is dit een leuke prijs. Dit jaar is een groter areaal uitgezaaid, ook gangbaar. De vraag is of de markt een groter volume aan kan.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een profielsleuf waarin Agrifirm het effect van verschillende groenbemesters in de bodem laat zien. Op deze manier is de beworteling van de verschillende soorten goed te zien.

  Een profielsleuf waarin Agrifirm het effect van verschillende groenbemesters in de bodem laat zien. Op deze manier is de beworteling van de verschillende soorten goed te zien.

  Foto: Sytze Bakker
 • Door de vele regen is de grond te nat om machines te demonstreren. Deze brede wiedeg blijft daarom voor het perceel uien staan.

  Door de vele regen is de grond te nat om machines te demonstreren. Deze brede wiedeg blijft daarom voor het perceel uien staan.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een 6 meter brede Hoaf KW 60-onkruidbrander wordt in de biologische landbouw ingezet voor verscheidene gewassen om voor opkomst onkruid af te branden en om aardappelloof te vernietigen.

  Een 6 meter brede Hoaf KW 60-onkruidbrander wordt in de biologische landbouw ingezet voor verscheidene gewassen om voor opkomst onkruid af te branden en om aardappelloof te vernietigen.

  Foto: Sytze Bakker
 • In mais is de brander nog in het tweebladstadium ingezet. De mais herstelt zich snel en kan door vlotte groei het onkruid er onder te houden. Voor afbranden is ongeveer 80 liter gas per hectare nodig.

  In mais is de brander nog in het tweebladstadium ingezet. De mais herstelt zich snel en kan door vlotte groei het onkruid er onder te houden. Voor afbranden is ongeveer 80 liter gas per hectare nodig.

  Foto: Sytze Bakker
 • De Intra-rij weeder van Flevotech Machinebouw is een intelligente wieder met sensoren en slimme PLC techniek. Dit is een prototype. Een bioteler heeft zich aangemeld voor praktijkproef.

  De Intra-rij weeder van Flevotech Machinebouw is een intelligente wieder met sensoren en slimme PLC techniek. Dit is een prototype. Een bioteler heeft zich aangemeld voor praktijkproef.

  Foto: Sytze Bakker
 • De werking is in scene gezet. Op een loopband zijn 'plantjes' bevestigd. Een sensor zorgt dat het schoffeltje wordt weggetrokken wanneer een plant passeert. Op het steunwiel zit ook een sensor die de rijsnelheid meet en een fijnafstelling mogelijk maakt.

  De werking is in scene gezet. Op een loopband zijn 'plantjes' bevestigd. Een sensor zorgt dat het schoffeltje wordt weggetrokken wanneer een plant passeert. Op het steunwiel zit ook een sensor die de rijsnelheid meet en een fijnafstelling mogelijk maakt.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het eerste prototype ultralichtgewicht aardappelrooier dat voor het project Lasting Fields ontwikkeld is. De rooier heeft een laag gewicht en kan geheel automatisch het werk uitvoeren.

  Het eerste prototype ultralichtgewicht aardappelrooier dat voor het project Lasting Fields ontwikkeld is. De rooier heeft een laag gewicht en kan geheel automatisch het werk uitvoeren.

  Foto: Sytze Bakker
 • Lasting Fields van Wim Steverink heeft als doel om ultralichte machines te ontwikkelen die gebruik maken van zonne-energie en 24 uur per dag doorwerken.

  Lasting Fields van Wim Steverink heeft als doel om ultralichte machines te ontwikkelen die gebruik maken van zonne-energie en 24 uur per dag doorwerken.

  Foto: Sytze Bakker
 • De organisatoren spreken van een geslaagde dag, met veel belangstelling uit heel Nederland.

  De organisatoren spreken van een geslaagde dag, met veel belangstelling uit heel Nederland.

  Foto: Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.