Akkerbouw

Foto & video 11 reacties

Primeuraardappelen komen onder het plastic vandaan

Op Tholen zijn veel akkerbouwers gespecialiseerd in de teelt van primeuraardappelen. Om deze teelt te vervroegen wordt over een deel van de percelen plastic gelegd. Inmiddels is met name de loofontwikkeling alweer zover dat het plastic eraf moet. De knolontwikkeling heeft eigenlijk alleen maar baat bij afdekking.

Foto

 • Bram Gunter van loonbedrijf Gunter uit Sint-Annaland (Zld.) helpt het plastic weg te halen bij akkerbouwers Van Oostrum. Het laatste folie werd dit jaar op 23 mei van de percelen gehaald. Voor zover bekend was dit voorgaande jaren al op 10 mei het geval.

  Bram Gunter van loonbedrijf Gunter uit Sint-Annaland (Zld.) helpt het plastic weg te halen bij akkerbouwers Van Oostrum. Het laatste folie werd dit jaar op 23 mei van de percelen gehaald. Voor zover bekend was dit voorgaande jaren al op 10 mei het geval.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De gatenfolie is 15 meter breed en ligt over 12 ruggen. De folie kan 2 seizoenen mee, dan is de rek eruit.

  De gatenfolie is 15 meter breed en ligt over 12 ruggen. De folie kan 2 seizoenen mee, dan is de rek eruit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze rek is van belang omdat de folie min of meer strak na het aardappel planten over de gefreesde ruggen wordt gelegd. Het ontwikkelende loof duwt de folie omhoog dat aan de kanten vastligt. Om de ontwikkeling van het loof niet te hinderen moet de folie daarom enige rek hebben om de groei niet te remmen.

  Deze rek is van belang omdat de folie min of meer strak na het aardappel planten over de gefreesde ruggen wordt gelegd. Het ontwikkelende loof duwt de folie omhoog dat aan de kanten vastligt. Om de ontwikkeling van het loof niet te hinderen moet de folie daarom enige rek hebben om de groei niet te remmen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Sommige loonwerkers en telers van primeuraardappelen beschikken over een buizenconstructie om de folie aan de kanten los te maken.

  Sommige loonwerkers en telers van primeuraardappelen beschikken over een buizenconstructie om de folie aan de kanten los te maken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ad van Oostrum houdt de folie omhoog zodat Bram Gunter de punt van de buizenconstructie correct onder de folie kan manoeuvreren.

  Ad van Oostrum houdt de folie omhoog zodat Bram Gunter de punt van de buizenconstructie correct onder de folie kan manoeuvreren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De folie moet goed vastliggen om waaischade te voorkomen. Dit heeft wel tot gevolg dat het door regen en weer opdrogen erg vast is komen te zitten. Het is dan bijna niet te voorkomen dat er scheurschade ontstaat daar waar het vastligt.

  De folie moet goed vastliggen om waaischade te voorkomen. Dit heeft wel tot gevolg dat het door regen en weer opdrogen erg vast is komen te zitten. Het is dan bijna niet te voorkomen dat er scheurschade ontstaat daar waar het vastligt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Is de ene kant los dan wordt de trekker met de buisconstructie in stelling gebracht om de andere kant los te halen.

  Is de ene kant los dan wordt de trekker met de buisconstructie in stelling gebracht om de andere kant los te halen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Nu wordt de andere kant van de folie losgehaald en meteen bijeengepakt en tussen twee ruggen gelegd om later te worden opgerold. De eerste tiental meters moet de folie met vereende krachten worden tegengehouden om stroppen bij de trekker te voorkomen.

  Nu wordt de andere kant van de folie losgehaald en meteen bijeengepakt en tussen twee ruggen gelegd om later te worden opgerold. De eerste tiental meters moet de folie met vereende krachten worden tegengehouden om stroppen bij de trekker te voorkomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hier is het plastic enkele dagen eerder weggehaald. Het loof van deze beide rassen staat er prima bij. Zolang het folie over de percelen ligt, is er geen mogelijkheid om gewasbescherming uit te voeren. Eigenlijk wordt meteen na het weghalen van de folie een spuiting tegen phytophtora uitgevoerd. Enkele percelen op Tholen lieten dit jaar haarden van phytophtora zien. Waarschijnlijk meegekomen met het pootgoed.

  Hier is het plastic enkele dagen eerder weggehaald. Het loof van deze beide rassen staat er prima bij. Zolang het folie over de percelen ligt, is er geen mogelijkheid om gewasbescherming uit te voeren. Eigenlijk wordt meteen na het weghalen van de folie een spuiting tegen phytophtora uitgevoerd. Enkele percelen op Tholen lieten dit jaar haarden van phytophtora zien. Waarschijnlijk meegekomen met het pootgoed.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het interessantst  is natuurlijk wat er in de rug zit. Dit is Doré vanonder plastic. De knollen zijn al mooi ontwikkeld en redelijk uniform. Wel is de grond droog omdat het perceel uiteindelijk lange tijd door plastic afgedekt is geweest.

  Het interessantst  is natuurlijk wat er in de rug zit. Dit is Doré vanonder plastic. De knollen zijn al mooi ontwikkeld en redelijk uniform. Wel is de grond droog omdat het perceel uiteindelijk lange tijd door plastic afgedekt is geweest.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze Doré is gelijktijdig in de eerste week van maart geplant maar er is geen folie overheen gegaan. De knolontwikkeling is er wel maar nog niet volledig.

  Deze Doré is gelijktijdig in de eerste week van maart geplant maar er is geen folie overheen gegaan. De knolontwikkeling is er wel maar nog niet volledig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Sommige rassen zijn onder plastic al tot bloeien gekomen zoals hier de Bildstar. Er wordt vanuit gegaan dat 3 weken na het afhalen met rooien kan worden begonnen. Aangezien dit later is afgerond dan andere jaren, zal de eerste officiële veildag bij de enige aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland ook later zijn dan voorgaande jaren.

  Sommige rassen zijn onder plastic al tot bloeien gekomen zoals hier de Bildstar. Er wordt vanuit gegaan dat 3 weken na het afhalen met rooien kan worden begonnen. Aangezien dit later is afgerond dan andere jaren, zal de eerste officiële veildag bij de enige aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland ook later zijn dan voorgaande jaren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 14 de gebroeders wout en ad van oostrum vormen met hun vader een maatschap. Zij telen op 36 ha 8 vroege en middelvroege aardappelrassen. Per 1 september moet alles uit de grond zijn. Hiernaast telen ze de reguliere akkerbouwgewassen met nadruk op uien. Ook wordt evenals vele telers op tholen nog bloemzaad geteeld.

  14 de gebroeders wout en ad van oostrum vormen met hun vader een maatschap. Zij telen op 36 ha 8 vroege en middelvroege aardappelrassen. Per 1 september moet alles uit de grond zijn. Hiernaast telen ze de reguliere akkerbouwgewassen met nadruk op uien. Ook wordt evenals vele telers op tholen nog bloemzaad geteeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Om de ontwikkeling van de knol te stimuleren en omdat onder het plastic de grond toch wat is gedroogd, wordt vaak beregend nadat het folie van een perceel is gehaald. Dit gebeurt dan uiteraard ruim nadat de spuiting tegen phytophtora is uitgevoerd.

  Om de ontwikkeling van de knol te stimuleren en omdat onder het plastic de grond toch wat is gedroogd, wordt vaak beregend nadat het folie van een perceel is gehaald. Dit gebeurt dan uiteraard ruim nadat de spuiting tegen phytophtora is uitgevoerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Inmiddels kan een enkele teler al rooien. Dit gebeurt dan op verzoek van de aardappelveiling van Sint-Annaland. En omdat de knollen nog volop in ontwikkeling zijn, niet meer dan wordt gevraagd. Hier een kist gerooid door Jan Goedegebuure voor de veiling. Wanneer de primeurvelden in volle productie zijn, is een opbrengst van 30 ton per ha of meer haalbaar. Bij zo'n eerste rooiing komt de opbrengst hooguit op 12 ton per ha. Een prijs van €2,00 per kilo zou dan ook gerechtvaardigd zijn.

  Inmiddels kan een enkele teler al rooien. Dit gebeurt dan op verzoek van de aardappelveiling van Sint-Annaland. En omdat de knollen nog volop in ontwikkeling zijn, niet meer dan wordt gevraagd. Hier een kist gerooid door Jan Goedegebuure voor de veiling. Wanneer de primeurvelden in volle productie zijn, is een opbrengst van 30 ton per ha of meer haalbaar. Bij zo'n eerste rooiing komt de opbrengst hooguit op 12 ton per ha. Een prijs van €2,00 per kilo zou dan ook gerechtvaardigd zijn.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • bk


  Is 24000 euro per hectare niet een beetje overdreven?

   

 • tinus888

  mooie reportages van Anton Dingemanse,voor mij als veeboer

 • info36

  @bk is de zoveelste die niets snapt van ondernemen.

 • bk


  @info36.

  Bij laatste foto staat 2€ per kilo en een opbrengst van 12000 kg/ha is toch 24000€

 • aline

  @ bk er staat; zou gerechtvaardigd zijn. wil daarom niet zeggen dat je het ook effectief krijgt. ;)
   

 • boerke brabant

  denk dat ze 20 cent bedoelen ... anders zet ik volgend jaar ook aardappels

 • info36

  Omzet wil zeggen dat dat nog geen winst is, maar veel boeren snappen nog steeds niet dat daar veel kosten, arbeid en risico van af gaan. Velen van die reageerders zijn ook geen echte ondernemers.

 • derijkecp1

  houden zo ,niet te veel apen leren klimmen

 • massey-ferguson

  Die prijs is misschien in de eerste week(en) 2 euro, maar die zakt snel!! Zou wat wezen, 2 euro per kilo het hele seizoen..

 • jan10


  Als ik het goed heb gezien zit er al wat schurft op de nieuwe knolletjes.

  is daar nou niets aan te doen, lijkt mij niet prijsverhoogend te werken lijkt mij zo!!!

 • wbrooymans


  Info36 snapt het. reken maar makkelijk 5 tot 6000 euro alleen al aan kosten voor de primeurteelt. 

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.