Akkerbouw

Foto & video

Anoniem ui keuren

Wiskerke Onions in Kruiningen stelde ook dit jaar ruimte beschikbaar voor de anonieme uikeuring georganiseerd door het Uien Innovatie en Kenniscentrum (uikc).

Foto

 • Voor tot keuren wordt overgegaan geeft DLV-er Luc Remijn, midden, met name voor nieuwe deelnemers uitleg over de werkwijze en beoordelingspunten waar de uien aan worden onderworpen.

  Voor tot keuren wordt overgegaan geeft DLV-er Luc Remijn, midden, met name voor nieuwe deelnemers uitleg over de werkwijze en beoordelingspunten waar de uien aan worden onderworpen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de visuele beoordeling zijn er voorbeelden beschikbaar die bij twijfel kunnen worden geraadpleegd.

  Voor de visuele beoordeling zijn er voorbeelden beschikbaar die bij twijfel kunnen worden geraadpleegd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Er kan bijvoorbeeld onduidelijkheid bestaan wat als dubbel hart wordt aangemerkt. Op dit blad worden de criteria aangegeven wanneer een meerkernigheid niet als dubbel hart wordt beschouwd.

  Er kan bijvoorbeeld onduidelijkheid bestaan wat als dubbel hart wordt aangemerkt. Op dit blad worden de criteria aangegeven wanneer een meerkernigheid niet als dubbel hart wordt beschouwd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een ander blad laat zien wanneer er wel sprake is van een dubbel hart.

  Een ander blad laat zien wanneer er wel sprake is van een dubbel hart.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Er waren dit jaar 16 deelnemers uit handel en verwerking voor het anoniem keuren van de uienrassen voor de rassenlijst. De keurmeesters worden verdeeld in groepen van 4 personen die per keuringsitem tot een gezamenlijk oordeel komen.

  Er waren dit jaar 16 deelnemers uit handel en verwerking voor het anoniem keuren van de uienrassen voor de rassenlijst. De keurmeesters worden verdeeld in groepen van 4 personen die per keuringsitem tot een gezamenlijk oordeel komen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hun oordeel wordt per kistnummer en item op de keuringslijsten genoteerd. Deze lijsten vormen samen met de laboratoriumgegevens de basis voor het samenstellen van de rassenlijsten.

  Hun oordeel wordt per kistnummer en item op de keuringslijsten genoteerd. Deze lijsten vormen samen met de laboratoriumgegevens de basis voor het samenstellen van de rassenlijsten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het keuren begint met het wegen van de kist met uien. Het gewicht wordt genoteerd om later het gewicht van netto en tarra te kunnen bepalen.

  Het keuren begint met het wegen van de kist met uien. Het gewicht wordt genoteerd om later het gewicht van netto en tarra te kunnen bepalen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Tijdens het keuren worden uien met afwijkingen meteen uitgesorteerd. Hierdoor is het nettogewicht te bepalen. Tussen deze afgekeurde uien een geval van pseudomonas.

  Tijdens het keuren worden uien met afwijkingen meteen uitgesorteerd. Hierdoor is het nettogewicht te bepalen. Tussen deze afgekeurde uien een geval van pseudomonas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na het keuren wordt de kist met gesorteerde uien weer gewogen om zodoende een indruk te krijgen van de gemiddelde uitval van dit nummer.

  Na het keuren wordt de kist met gesorteerde uien weer gewogen om zodoende een indruk te krijgen van de gemiddelde uitval van dit nummer.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het is voor degene die keuren van mineur belang te weten welk ras ze onder handen hebben. De handelaar en verwerker wil een goede ui en daarom geven ze graag hun medewerking aan de keuring. De uitnodiging voor de keuring is aan bedrijven door het gehele land gestuurd. De respons voor deelname was ongeveer 90 procent.

  Het is voor degene die keuren van mineur belang te weten welk ras ze onder handen hebben. De handelaar en verwerker wil een goede ui en daarom geven ze graag hun medewerking aan de keuring. De uitnodiging voor de keuring is aan bedrijven door het gehele land gestuurd. De respons voor deelname was ongeveer 90 procent.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit jaar zijn de 18 uienrassen gekeurd afkomstig van de DLV-proefvelden geteeld op proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld). Volgend jaar worden 23 rassen gekeurd die dan in duplo zijn geteeld op de proefvelden van De Rusthoeve en in Biddinghuizen (Fl.). Dan wordt de keuring ook in duplo uitgevoerd.

  Dit jaar zijn de 18 uienrassen gekeurd afkomstig van de DLV-proefvelden geteeld op proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld). Volgend jaar worden 23 rassen gekeurd die dan in duplo zijn geteeld op de proefvelden van De Rusthoeve en in Biddinghuizen (Fl.). Dan wordt de keuring ook in duplo uitgevoerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De keuringslijsten zijn ingevuld en kunnen het vervolgtraject in om bij te dragen aan de rassenlijsten. Er wordt onder meer beoordeeld op vorm, uniformiteit, huidvastheid en vatbaarheid voor afwijkingen. De deelnemers zijn vanwege hun werk allen deskundigen en zij beoordelen, wellicht nu nog correcter, zoals ze ook partijen voor eigen inkoop beoordelen. Later volgen nog laboratoriumkeuringen die exact zijn omdat dan, afhankelijk van het item, elke ui per kistnummer wordt beoordeeld.

  De keuringslijsten zijn ingevuld en kunnen het vervolgtraject in om bij te dragen aan de rassenlijsten. Er wordt onder meer beoordeeld op vorm, uniformiteit, huidvastheid en vatbaarheid voor afwijkingen. De deelnemers zijn vanwege hun werk allen deskundigen en zij beoordelen, wellicht nu nog correcter, zoals ze ook partijen voor eigen inkoop beoordelen. Later volgen nog laboratoriumkeuringen die exact zijn omdat dan, afhankelijk van het item, elke ui per kistnummer wordt beoordeeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De 18 uienrassen worden hiernaast ook nog gekeurd onder laboratoriumcondities. Dan worden onder meer het drogestofgehalte, meerkernigheid en - op de foto - de hardheid bepaald. Aan de hand van deze beide keuringen worden voor het grootste deel de kenmerken van een bepaald ras in het groeiseizoen 2014 vastgelegd.

  De 18 uienrassen worden hiernaast ook nog gekeurd onder laboratoriumcondities. Dan worden onder meer het drogestofgehalte, meerkernigheid en - op de foto - de hardheid bepaald. Aan de hand van deze beide keuringen worden voor het grootste deel de kenmerken van een bepaald ras in het groeiseizoen 2014 vastgelegd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit jaar liep ook een proef mee om te zien wat het beste rooimoment is. 5 uienrassen werden elk op verschillende momenten van afsterven gerooid. Dit was: 40% groen, 20% groen en 0% groen. Het was aan de keurmeesters om te bepalen op welk moment welk kistje was gerooid. De 0% groen was bij alle rassen herkenbaar.

  Dit jaar liep ook een proef mee om te zien wat het beste rooimoment is. 5 uienrassen werden elk op verschillende momenten van afsterven gerooid. Dit was: 40% groen, 20% groen en 0% groen. Het was aan de keurmeesters om te bepalen op welk moment welk kistje was gerooid. De 0% groen was bij alle rassen herkenbaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In de middag waren mensen van de zaadhuizen welkom om tot een oordeel te komen. Hun bevindingen worden overigens niet meegenomen in het eindoordeel. Ze waren vaak wel in staat om met grote zekerheid hun eigen rassen te determineren. Een algemeen oordeel over het seizoen 2014 is dat seizoen 2014 beter is dan het voorgaande jaar. Hoewel het hier uiteraard wel uien betreft die op de Noord-Bevelandse klei zijn gegroeid.

  In de middag waren mensen van de zaadhuizen welkom om tot een oordeel te komen. Hun bevindingen worden overigens niet meegenomen in het eindoordeel. Ze waren vaak wel in staat om met grote zekerheid hun eigen rassen te determineren. Een algemeen oordeel over het seizoen 2014 is dat seizoen 2014 beter is dan het voorgaande jaar. Hoewel het hier uiteraard wel uien betreft die op de Noord-Bevelandse klei zijn gegroeid.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.