Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Eerst de bieten en uien, vervolgens de aardappelen

Het landwerk in de noordelijke provincies kwam vorige week weer rustig op gang.

Foto

 • <p>In het noorden van het land kwam het voorjaarswerk vorige week voor de tweede keer op gang. Hessel Hiddema in Holwerd (Fr.) begint met het zaaien van zijn suikerbieten.</p>

  In het noorden van het land kwam het voorjaarswerk vorige week voor de tweede keer op gang. Hessel Hiddema in Holwerd (Fr.) begint met het zaaien van zijn suikerbieten.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Terwijl een medewerker het land zaaiklaar legt, vult Hiddema de zaaimachine.</p>

   

  Terwijl een medewerker het land zaaiklaar legt, vult Hiddema de zaaimachine.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>De bodemtemperatuur was vorige week nog geen 10 graden. Telers maakten daardoor niet veel haast met aardappelen poten.</p>

   

  De bodemtemperatuur was vorige week nog geen 10 graden. Telers maakten daardoor niet veel haast met aardappelen poten.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Met een lichte Deutz Intrac rolt Lieuwe Dijkstra in Anjum (Fr.) een perceel net ingezaaide luzerne. Dit gewas teelt hij als vergroeningsmaatregel. Om zeker te zijn dat het fijne zaad een goede aansluiting heeft met de ondergrond, drukt hij het met een cambridgerol aan. "Je weet niet hoe lang het droog blijft."</p>

   

  Met een lichte Deutz Intrac rolt Lieuwe Dijkstra in Anjum (Fr.) een perceel net ingezaaide luzerne. Dit gewas teelt hij als vergroeningsmaatregel. Om zeker te zijn dat het fijne zaad een goede aansluiting heeft met de ondergrond, drukt hij het met een cambridgerol aan. "Je weet niet hoe lang het droog blijft."

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Peter Zuidema in Hornhuizen (Gr.) ploegt een perceel grasgroenbemester. Hij meet de afstand tot de slootrand om zeker te zijn dat hij met de laatste gang goed uitkomt. Door iets met de ploegbreedte te spelen legt hij de laatste voor precies op de rand van het perceel.</p>

   

  Peter Zuidema in Hornhuizen (Gr.) ploegt een perceel grasgroenbemester. Hij meet de afstand tot de slootrand om zeker te zijn dat hij met de laatste gang goed uitkomt. Door iets met de ploegbreedte te spelen legt hij de laatste voor precies op de rand van het perceel.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Koos Vermue in Hornhuizen (Gr.) is een van de eersten in de omgeving die zijn aardappelen poot. De jongste stammen zitten er al in en nu poten ze vierjarige Spunta-stammen direct uit de Joppe-voorkiemzakken.</p>

   

  Koos Vermue in Hornhuizen (Gr.) is een van de eersten in de omgeving die zijn aardappelen poot. De jongste stammen zitten er al in en nu poten ze vierjarige Spunta-stammen direct uit de Joppe-voorkiemzakken.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>De zakken met verschillende stammen gaan dicht mee op de pootmachine, zodat op het perceel over is te schakelen op een volgende stam.</p>

   

  De zakken met verschillende stammen gaan dicht mee op de pootmachine, zodat op het perceel over is te schakelen op een volgende stam.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Op een perceel lichte grond tegen de Waddenzee poot Rinze Noorloos uit Oudeschip (Gr.) het eerste perceel Colomba-pootaardappelen. Zijn broer Johannes legt het pootklaar. De lichte grond laat zich goed bewerken. Op de zwaardere percelen zal het volgens Noorloos moeilijker worden. De 70 tot 80 millimeter water die eind maart viel, maakte de grond erg hard.</p>

   

  Op een perceel lichte grond tegen de Waddenzee poot Rinze Noorloos uit Oudeschip (Gr.) het eerste perceel Colomba-pootaardappelen. Zijn broer Johannes legt het pootklaar. De lichte grond laat zich goed bewerken. Op de zwaardere percelen zal het volgens Noorloos moeilijker worden. De 70 tot 80 millimeter water die eind maart viel, maakte de grond erg hard.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Op de slempgevoelige zavelgrond ontstond een dikke korst, waar vroeg gezaaide bieten maar met moeite doorheen komen. In de omgeving zijn al meerdere percelen overgezaaid.</p>

   

  Op de slempgevoelige zavelgrond ontstond een dikke korst, waar vroeg gezaaide bieten maar met moeite doorheen komen. In de omgeving zijn al meerdere percelen overgezaaid.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Peter Volders in Eerste Exloërmond (Dr.) startte het poten van zijn TBM-pootgoed. Vanwege de relatief kleine porties vult hij de pootmachine met de verreiker direct vanuit de kist.</p>

   

  Peter Volders in Eerste Exloërmond (Dr.) startte het poten van zijn TBM-pootgoed. Vanwege de relatief kleine porties vult hij de pootmachine met de verreiker direct vanuit de kist.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Het Seresta-pootgoed is al mooi los, tijd om te poten.</p>

   

  Het Seresta-pootgoed is al mooi los, tijd om te poten.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>De bovengrond is mooi droog, maar onderin is de grond nog vrij nat. Dat blijkt bij het spitten van het aardappelland van maatschap Wind in Drouwenermond (Dr.). Direct na het spitten poot Wind Aveka-zetmeelaardappelen.</p>

   

  De bovengrond is mooi droog, maar onderin is de grond nog vrij nat. Dat blijkt bij het spitten van het aardappelland van maatschap Wind in Drouwenermond (Dr.). Direct na het spitten poot Wind Aveka-zetmeelaardappelen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p> </p>
<p>Eisse en Jan Gert Doornbosch in Schildwolde (Gr.) hebben net hun eerste perceel zetmeelaardappelen erin. Ze zijn zo'n twee weken later dan vorig jaar, maar het is volgens Doornbosch nog geen laat seizoen. Als normale begindatum houden ze de eerste week van april aan. Dit jaar was het toen te nat op het land. De telers verwachten nu gewoon door te kunnen gaan met het poten van de rest van de 65 hectare zetmeelaardappelen.</p>

   

  Eisse en Jan Gert Doornbosch in Schildwolde (Gr.) hebben net hun eerste perceel zetmeelaardappelen erin. Ze zijn zo'n twee weken later dan vorig jaar, maar het is volgens Doornbosch nog geen laat seizoen. Als normale begindatum houden ze de eerste week van april aan. Dit jaar was het toen te nat op het land. De telers verwachten nu gewoon door te kunnen gaan met het poten van de rest van de 65 hectare zetmeelaardappelen.

  Foto: Mark Pasveer

Eén reactie

 • jan007

  Goed gedaan Luuk

Of registreer je om te kunnen reageren.