Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Zeeuwse akkerbouwers staan te trappelen om te poten

Het mooie weer laat het bloed van veel boeren sneller stromen. Zeeuwse akkerbouwers zijn al volop bezig. De bieten en uien zitten er bijna in. Nu staan de Zeeuwen te popelen om aardappelen te poten. Maar kan het wel, is het niet te koud? Luc Remijn van DLV Plant, die zijn rondes maakt langs akkerbouwers, vindt van wel. Maar de telers zijn amper te houden in het zonnige weer.

Foto

 • <p>Franc van Maldegem poot aardappelen in Kortgene. Op een perceel van 8 hectare komt Artemispootgoed, een tafelaardappel. "Dit is lichtere, voorjaarsgeploegde grond", verklaart hij. "Dit jaar ben ik mooi op tijd, vorig jaar pootte ik rond 1 april. Ik ben een van de eersten hier in de regio. Het gaat heel goed."</p>

  Franc van Maldegem poot aardappelen in Kortgene. Op een perceel van 8 hectare komt Artemispootgoed, een tafelaardappel. "Dit is lichtere, voorjaarsgeploegde grond", verklaart hij. "Dit jaar ben ik mooi op tijd, vorig jaar pootte ik rond 1 april. Ik ben een van de eersten hier in de regio. Het gaat heel goed."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Remijn knijpt een hand zand fijn. Het plakt, wat aangeeft dat de ondergrond vochtig is. Bovendien is het koud. Daarom drukt Remijn akkerbouwers op het hart om geduld te hebben met de aardappelen, vooral de rassen met laag aantal knollen en die gevoelig zijn voor rhizoctonia. "Het is net alsof je je hoofd in de vriezer steekt, dat is niet fijn", schetst hij.</p>

  Remijn knijpt een hand zand fijn. Het plakt, wat aangeeft dat de ondergrond vochtig is. Bovendien is het koud. Daarom drukt Remijn akkerbouwers op het hart om geduld te hebben met de aardappelen, vooral de rassen met laag aantal knollen en die gevoelig zijn voor rhizoctonia. "Het is net alsof je je hoofd in de vriezer steekt, dat is niet fijn", schetst hij.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Van Maldegem poot tafelaardappelen. "Als de grond goed is, probeer ik een begin te maken."</p>

  Van Maldegem poot tafelaardappelen. "Als de grond goed is, probeer ik een begin te maken."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Remijn bekijkt hoe de aardappelen van Van Maldegem in de rug liggen. Van Maldegem is niet de enige vroege aardappelpoter. De meeste telers in de regio staan te trappelen om het pootgoed een plekje in de grond te geven.</p>

  Remijn bekijkt hoe de aardappelen van Van Maldegem in de rug liggen. Van Maldegem is niet de enige vroege aardappelpoter. De meeste telers in de regio staan te trappelen om het pootgoed een plekje in de grond te geven.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Remijn bespreekt het gewasbeschermingsplan voor de komende periode met akkerbouwer Ronald van der Maas (links). In de kofferbak van de auto, dat komt zo even het makkelijkst uit. Ook lopen ze de percelen even na.</p>

  Remijn bespreekt het gewasbeschermingsplan voor de komende periode met akkerbouwer Ronald van der Maas (links). In de kofferbak van de auto, dat komt zo even het makkelijkst uit. Ook lopen ze de percelen even na.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Voor het poten van de tweedejaars teelt worden de eerstejaars plantuitjes geladen. Het perceel zat vol onkruid en is vooraf afgebrand.</p>

  Voor het poten van de tweedejaars teelt worden de eerstejaars plantuitjes geladen. Het perceel zat vol onkruid en is vooraf afgebrand.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Plantuien van MSP Uienhandel gaan de grond in. Deze 9 hectare in Kats is een van de laatste percelen. "Het planten gaat ontzettend goed", zegt Rinus Moerdijk van MSP. "De grond valt mooi."</p>

  Plantuien van MSP Uienhandel gaan de grond in. Deze 9 hectare in Kats is een van de laatste percelen. "Het planten gaat ontzettend goed", zegt Rinus Moerdijk van MSP. "De grond valt mooi."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Ook de kunstmeststrooier moet worden geladen. Jewan Breure stuurt de bigbags vanuit de schuur naar de strooier. Luc Remijn staat al met een mes klaar om ze van onderen open te snijden.</p>

  Ook de kunstmeststrooier moet worden geladen. Jewan Breure stuurt de bigbags vanuit de schuur naar de strooier. Luc Remijn staat al met een mes klaar om ze van onderen open te snijden.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Breure gaat vlot de percelen over. "Even knallen", zegt hij enthousiast. "Ik heb 70 hectare te doen." Ook Breure wil eind van de week zijn aardappelen poten. "Ik probeer m'n gemak te houden, echt waar. Maar ik vind ook: als de omstandigheden goed zijn, moet je ervoor gaan."</p>

  Breure gaat vlot de percelen over. "Even knallen", zegt hij enthousiast. "Ik heb 70 hectare te doen." Ook Breure wil eind van de week zijn aardappelen poten. "Ik probeer m'n gemak te houden, echt waar. Maar ik vind ook: als de omstandigheden goed zijn, moet je ervoor gaan."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Waar gewassen - zoals hier wintertarwe - groeien, groeien ook onkruiden. Loonwerker Wim van der Heyden spuit ze weg. Het is een van zijn laatste wintertarwepercelen. "Tijdens het zaaien moet er ook altijd weer gespoten worden. Het zaaiwerk loopt op rolletjes. De bodem is beter dan vorig jaar. Dat ligt grotendeels aan het ploegwerk."</p>

  Waar gewassen - zoals hier wintertarwe - groeien, groeien ook onkruiden. Loonwerker Wim van der Heyden spuit ze weg. Het is een van zijn laatste wintertarwepercelen. "Tijdens het zaaien moet er ook altijd weer gespoten worden. Het zaaiwerk loopt op rolletjes. De bodem is beter dan vorig jaar. Dat ligt grotendeels aan het ploegwerk."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Jakkeren hoeven de Zeeuwse akkerbouwers dit voorjaar niet. Ronald van der Maas neemt de tijd om zijn pas gezaaide perceel vlas te perfectioneren met Cambridgerollen. "Als ik het nog eens aanrol, ligt het zaad vaster in de grond."</p>

  Jakkeren hoeven de Zeeuwse akkerbouwers dit voorjaar niet. Ronald van der Maas neemt de tijd om zijn pas gezaaide perceel vlas te perfectioneren met Cambridgerollen. "Als ik het nog eens aanrol, ligt het zaad vaster in de grond."

  Foto: Petra Vos
 • <p>Van der Maas kijkt hoe het zaad in de grond ligt na het rollen. Het rollen zorgt ervoor dat de regen beter door de bovenlaag kan en het zaad beter aansluiting vindt met de ondergrond.</p>

  Van der Maas kijkt hoe het zaad in de grond ligt na het rollen. Het rollen zorgt ervoor dat de regen beter door de bovenlaag kan en het zaad beter aansluiting vindt met de ondergrond.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Wat de zaaidatum niet met je gewasstand kan doen. Het scheelt slechts drie weken in oktober, maar vele centimeters in maart.</p>

  Wat de zaaidatum niet met je gewasstand kan doen. Het scheelt slechts drie weken in oktober, maar vele centimeters in maart.

  Foto: Petra Vos
 • <p>Klaasjan Boer uit Kortgene is tevreden over zijn wintertarwe. "Het staat kikkergroen dankzij de rundermest die ik er vorige week op heb aangebracht." Ook Boer wil graag aardappelen poten. "Als het weer zo blijft, gaan ze eind van de week de grond in."</p>

  Klaasjan Boer uit Kortgene is tevreden over zijn wintertarwe. "Het staat kikkergroen dankzij de rundermest die ik er vorige week op heb aangebracht." Ook Boer wil graag aardappelen poten. "Als het weer zo blijft, gaan ze eind van de week de grond in."

  Foto: Petra Vos

Laatste reacties

 • Tiny1946

  Voor 2,5€ moet de boer staan trappelen om die aardappelen de grond in te stppen

 • zorgvliet

  14 dagen geleden verklaarde ze ons voor gek dat we bezig waren in de akker en nu trappelen ????

 • aardappelboer

  Hier in de buurt is nog niks gedaan op een enkeling na die wat drijfmest heeft aangewend. Wordt deze week ook niet meer wat, nu te nat.

Of registreer je om te kunnen reageren.