Akkerbouw

Foto & video

Loonwerkers investeren voor nieuw seizoen

Loonbedrijven in Flevoland investeren in granulaattoediening, bemestingsapparatuur, gps voor zaaien en natuurlijk in nieuwe trekkers, zelfrijders en werktuigen. Dat toont een ronde door de provincie.

Foto

 • 
De zelfrijdende Ploeger van Tom en Wim van Unen in Emmeloord is toe aan een grote onderhoudsbeurt.

  De zelfrijdende Ploeger van Tom en Wim van Unen in Emmeloord is toe aan een grote onderhoudsbeurt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het rupsstel moet er na een paar seizoenen onderuit, voor het vervangen van de rupsen.

  Het rupsstel moet er na een paar seizoenen onderuit, voor het vervangen van de rupsen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het ijzer komt er al door. Zo is er niet meer goed mee te rijden, de hele machine gaat dan trillen. Dat geeft schade aan de brandstoftank en het frame van de rooier.

  Het ijzer komt er al door. Zo is er niet meer goed mee te rijden, de hele machine gaat dan trillen. Dat geeft schade aan de brandstoftank en het frame van de rooier.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Arjan van Gelder toont een meerijdende werkplaats die op de Ploeger is gemonteerd. Hiermee zijn de rooimatten van de rooier en andere storingen op locatie te repareren. In de kast is ruimte voor gereedschap en een aggregaat. De Ploegers worden vooral ingezet in de Parijse wortels, die veelal op afstand, in Drenthe, verbouwd worden.

  Arjan van Gelder toont een meerijdende werkplaats die op de Ploeger is gemonteerd. Hiermee zijn de rooimatten van de rooier en andere storingen op locatie te repareren. In de kast is ruimte voor gereedschap en een aggregaat. De Ploegers worden vooral ingezet in de Parijse wortels, die veelal op afstand, in Drenthe, verbouwd worden.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Voor een tweede Ploeger is Van Gelder ook bezig met zo'n voorziening. Het loonbedrijf investeerde verder in zaaimachines voor bieten en uien en gps-uitbreiding op de werktuigen: voor bieten een Kverneland Monopill met zaadbewaking, voor uien een Agricola 2,25 meter bedden-zaaimachine met werkbreedte van 4,5 meter, die met behulp van gps op trekker en zaaimachine gestuurd wordt.

  Voor een tweede Ploeger is Van Gelder ook bezig met zo'n voorziening. Het loonbedrijf investeerde verder in zaaimachines voor bieten en uien en gps-uitbreiding op de werktuigen: voor bieten een Kverneland Monopill met zaadbewaking, voor uien een Agricola 2,25 meter bedden-zaaimachine met werkbreedte van 4,5 meter, die met behulp van gps op trekker en zaaimachine gestuurd wordt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Marcel Buisse van landbouw- en loonbedrijf Vedelaar in Nagele is samen met Rick France bezig met het vervangen van slijtdelen van de bunkermat van de Grimme Varitron 470 bunkerrooier.

  Marcel Buisse van landbouw- en loonbedrijf Vedelaar in Nagele is samen met Rick France bezig met het vervangen van slijtdelen van de bunkermat van de Grimme Varitron 470 bunkerrooier.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
France toont hier deze slijtdelen.

  France toont hier deze slijtdelen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Achter de Agrifac-veldspuit staat een van de twee Grimme-bietenrooiers waarvan er een wordt ingeruild voor een nieuwe Grimme. Deze heeft een combi-ontbladeraar met rubber en metalen klepels, maar ook nog met kleine nakopmesjes. Vedelaar denkt deze nodig te hebben bij bieten die laat in het seizoen of met wat vorst gerooid moeten worden.

  Achter de Agrifac-veldspuit staat een van de twee Grimme-bietenrooiers waarvan er een wordt ingeruild voor een nieuwe Grimme. Deze heeft een combi-ontbladeraar met rubber en metalen klepels, maar ook nog met kleine nakopmesjes. Vedelaar denkt deze nodig te hebben bij bieten die laat in het seizoen of met wat vorst gerooid moeten worden.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Ook schaft Vedelaar een nieuwe CX 8080 New Holland-combine aan, waarvoor een oude ingeruild wordt. Verder wordt een Kramer-witlofzaaimachine aangeschaft met 3 meter werkbreedte. De trekker die daarvoor nodig is, wordt op 3 meter spoorbreedte gezet. De witlofrooier loopt dan precies over de zaaisporen.

  Ook schaft Vedelaar een nieuwe CX 8080 New Holland-combine aan, waarvoor een oude ingeruild wordt. Verder wordt een Kramer-witlofzaaimachine aangeschaft met 3 meter werkbreedte. De trekker die daarvoor nodig is, wordt op 3 meter spoorbreedte gezet. De witlofrooier loopt dan precies over de zaaisporen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Als geïnvesteerd word, dan gaan er ook machines de deur uit, zoals deze Amac-rooier bij Loonbedrijf Van Dun in Rutten. Deze wordt nog even nagelopen voordat ze opgehaald wordt. Kees van Dun heeft een aantal machines op zijn lijst staan waarin geïnvesteerd is. Zo is er een Evers Garanno-precisiebemester, een bouwlandbemester voor rijenbemesting in mais. Achter de Vervaet-vijfwieler legt deze meteen het land zaaiklaar.

  Als geïnvesteerd word, dan gaan er ook machines de deur uit, zoals deze Amac-rooier bij Loonbedrijf Van Dun in Rutten. Deze wordt nog even nagelopen voordat ze opgehaald wordt. Kees van Dun heeft een aantal machines op zijn lijst staan waarin geïnvesteerd is. Zo is er een Evers Garanno-precisiebemester, een bouwlandbemester voor rijenbemesting in mais. Achter de Vervaet-vijfwieler legt deze meteen het land zaaiklaar.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Vanwege toename van aaltjes op lichte grond heeft Van Dun granulaatbakken laten maken met meerdere openingen, die op verschillende zaai en pootmachines worden geïnstalleerd. Een aantal van deze bakken zijn ook aan andere loonwerkers geleverd.

  Vanwege toename van aaltjes op lichte grond heeft Van Dun granulaatbakken laten maken met meerdere openingen, die op verschillende zaai en pootmachines worden geïnstalleerd. Een aantal van deze bakken zijn ook aan andere loonwerkers geleverd.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het opbouwen van de granulaatbakken word door eigen personeel gedaan. Verder is geïnvesteerd in een gedragen Miedema/DeWulf-snarenbedpootmachine met aanaardkappen, een nieuwe sleepslangbemester en een Gasparado 2,25 meter uienzaaier met granulaat- en powerstarttoediening.

  Het opbouwen van de granulaatbakken word door eigen personeel gedaan. Verder is geïnvesteerd in een gedragen Miedema/DeWulf-snarenbedpootmachine met aanaardkappen, een nieuwe sleepslangbemester en een Gasparado 2,25 meter uienzaaier met granulaat- en powerstarttoediening.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een Claas 550 Arion wordt op smalle banden gezet met 1,50 meter spoorbreedte. Een Krone Big M-maaier die het gemaaide mogelijk direct op wiersen kan brengen, stond ook op het lijstje van investeringen. Hetzelfde geldt voor een nieuwe pers, die voorzien is van een weeginrichting en vochtmeting, waarbij de weeginrichting voor de mineralenboekhouding de afvoer van mineralen van een perceel laat zien.

  Een Claas 550 Arion wordt op smalle banden gezet met 1,50 meter spoorbreedte. Een Krone Big M-maaier die het gemaaide mogelijk direct op wiersen kan brengen, stond ook op het lijstje van investeringen. Hetzelfde geldt voor een nieuwe pers, die voorzien is van een weeginrichting en vochtmeting, waarbij de weeginrichting voor de mineralenboekhouding de afvoer van mineralen van een perceel laat zien.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Dit zie je niet vaak. Meestal zijn het alleen maar mannen die bij een loonwerker bezig zijn. Monica Luitwieler doet een opleiding als allround monteur mobiele werktuigen en heeft twintig weken stage gelopen bij loonbedrijf Van Dun. Zij staat haar 'mannetje' bij het onderhoud van de grote machines. Nu werkt ze bij Van Dun, als ze tijd heeft.

  Dit zie je niet vaak. Meestal zijn het alleen maar mannen die bij een loonwerker bezig zijn. Monica Luitwieler doet een opleiding als allround monteur mobiele werktuigen en heeft twintig weken stage gelopen bij loonbedrijf Van Dun. Zij staat haar 'mannetje' bij het onderhoud van de grote machines. Nu werkt ze bij Van Dun, als ze tijd heeft.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Hier is ze aan het lassen aan een onderdeel van de Ploeger. Van Dun investeerde dit jaar in twee Vlaming-nettenrooiers voor de bloembollenoogst.

  Hier is ze aan het lassen aan een onderdeel van de Ploeger. Van Dun investeerde dit jaar in twee Vlaming-nettenrooiers voor de bloembollenoogst.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Bij loonbedrijf Wieringa in Espel staan trekkers klaar met compoststrooiers. De mestwagens worden overigens ingeruild voor twee nieuwe exemplaren.

  Bij loonbedrijf Wieringa in Espel staan trekkers klaar met compoststrooiers. De mestwagens worden overigens ingeruild voor twee nieuwe exemplaren.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Een Big Six WKM-bietenrooier word nog onder handen genomen. Er is bij Wieringa geïnvesteerd in een nieuwe achtrij Monosem-maiszaaier en een Claas Arion 650-trekker.

  Een Big Six WKM-bietenrooier word nog onder handen genomen. Er is bij Wieringa geïnvesteerd in een nieuwe achtrij Monosem-maiszaaier en een Claas Arion 650-trekker.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Ook bij loonbedrijf Wieringa worden verschillende uien- en bietenzaaimachines voorzien van granulaatstrooiers.

  Ook bij loonbedrijf Wieringa worden verschillende uien- en bietenzaaimachines voorzien van granulaatstrooiers.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Ook loonbedrijf De Rijke in Nagele, en met name Rob de Rijke, laat zien dat is geïnvesteerd in granulaatstrooier(s), al is het niet zeker of het middel Vydate 10G op tijd beschikbaar komt. Verder is een nieuwe Miedema DeWulf gedragen snarenbedpootmachine gekocht. Poten en land klaarleggen gebeurt hiermee in één werkgang.

  Ook loonbedrijf De Rijke in Nagele, en met name Rob de Rijke, laat zien dat is geïnvesteerd in granulaatstrooier(s), al is het niet zeker of het middel Vydate 10G op tijd beschikbaar komt. Verder is een nieuwe Miedema DeWulf gedragen snarenbedpootmachine gekocht. Poten en land klaarleggen gebeurt hiermee in één werkgang.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Rob de Rijke toont hier een voorziening op een aardappelrooier om morsen aan het eind te voorkomen. De ophanging van de diabolorollen kan aan het eind naar achteren verplaatst worden, zodat de opening tussen de beitels en de diabolorollen kleiner wordt en morsen voorbij is. Hoe goed het werkt, moet nog blijken.

  Rob de Rijke toont hier een voorziening op een aardappelrooier om morsen aan het eind te voorkomen. De ophanging van de diabolorollen kan aan het eind naar achteren verplaatst worden, zodat de opening tussen de beitels en de diabolorollen kleiner wordt en morsen voorbij is. Hoe goed het werkt, moet nog blijken.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
 Loonbedrijf Cintégro uit Ens heeft geïnvesteerd in een paar nieuwe Valtra-trekkers en een MF met maaiarm. Andre Capelle kijkt een slangbemester na. Deze machine wordt ingezet in voor uitrijden van mest, Vinasse Kali, digestaat en stuifbestrijding met papierpulp. De machine wordt in een groot gedeelte van Noord-Nederland ingezet.

  Loonbedrijf Cintégro uit Ens heeft geïnvesteerd in een paar nieuwe Valtra-trekkers en een MF met maaiarm. Andre Capelle kijkt een slangbemester na. Deze machine wordt ingezet in voor uitrijden van mest, Vinasse Kali, digestaat en stuifbestrijding met papierpulp. De machine wordt in een groot gedeelte van Noord-Nederland ingezet.

  Foto: Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.