Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Eerste Flevolandse aardappelen gepoot

Half maart aardappelen poten is voor Flevolandse begrippen vroeg. De lichte zandgronden zijn echter al goed bewerkbaar. Wilbert Kaat in Ens startte daarom met het poten van Innovators.

Foto

 • Bij Ens in de Noordoostpolder poot Wilbert Kaat uit Nagele 5 hectare Innovator in lichte zandgrond. Hij poot met een Valtra-trekker met voorop een AVR frees/rugvormer en achter een Kverneland UN 3100 gedragen pootmachine.

  Bij Ens in de Noordoostpolder poot Wilbert Kaat uit Nagele 5 hectare Innovator in lichte zandgrond. Hij poot met een Valtra-trekker met voorop een AVR frees/rugvormer en achter een Kverneland UN 3100 gedragen pootmachine.

  Foto: Sytze Bakker
 • Kort voor het poten is deze zandgrond met daarop een gras-groenbemester geploegd. Kaat teelt 25 hectare consumptieaardappelen met naast Innovator en Annabel nog een HZPC-ras onder nummer. De teler ruilt grond met een veehouder. Zelf zit Kaat op heel zware grond en dan is het gemakkelijk werken op deze zandgrond.

  Kort voor het poten is deze zandgrond met daarop een gras-groenbemester geploegd. Kaat teelt 25 hectare consumptieaardappelen met naast Innovator en Annabel nog een HZPC-ras onder nummer. De teler ruilt grond met een veehouder. Zelf zit Kaat op heel zware grond en dan is het gemakkelijk werken op deze zandgrond.

  Foto: Sytze Bakker
 • Kaat gebruikt pootgoed dat hij zelf sneed. Dit heeft hij jaren gedaan, maar hij overweegt daarmee te stoppen. Mede omdat hij van plan is pootgoed in zijn bouwplan op te nemen.

  Kaat gebruikt pootgoed dat hij zelf sneed. Dit heeft hij jaren gedaan, maar hij overweegt daarmee te stoppen. Mede omdat hij van plan is pootgoed in zijn bouwplan op te nemen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het poten van de halve aardappelen gaat redelijk goed. Op de lepels zijn inzetbakjes geplaatst, die ervoor zorgen dat er weinig dubbele aardappels de grond ingaan.

  Het poten van de halve aardappelen gaat redelijk goed. Op de lepels zijn inzetbakjes geplaatst, die ervoor zorgen dat er weinig dubbele aardappels de grond ingaan.

  Foto: Sytze Bakker
 • Brugvorming in de voorraadbunker valt met deze halve Innovators mee, de halve aardappels zijn nog vrij rond van vorm. Bij het snijden is talkpoeder toegepast voor de wondheling.

  Brugvorming in de voorraadbunker valt met deze halve Innovators mee, de halve aardappels zijn nog vrij rond van vorm. Bij het snijden is talkpoeder toegepast voor de wondheling.

  Foto: Sytze Bakker
 • Doordat er volledig op gps wordt gereden, heeft Kaat voldoende tijd om het pootproces op verschillende displays te volgen.

  Doordat er volledig op gps wordt gereden, heeft Kaat voldoende tijd om het pootproces op verschillende displays te volgen.

  Foto: Sytze Bakker
 • De bunkerinhoud is voldoende groot om er twee rondjes mee te poten. Het vullen van de bunker vanuit de kipper is met een hydraulisch aangedreven transportbandje goed en vlot te doen.

  De bunkerinhoud is voldoende groot om er twee rondjes mee te poten. Het vullen van de bunker vanuit de kipper is met een hydraulisch aangedreven transportbandje goed en vlot te doen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Op het scherm in de cabine is de aardappelstroom goed in de gaten te houden. Vooral bij gesneden pootgoed geen overbodige luxe.

  Op het scherm in de cabine is de aardappelstroom goed in de gaten te houden. Vooral bij gesneden pootgoed geen overbodige luxe.

  Foto: Sytze Bakker
 • Voorop de trekker vormt de volleveldsfrees de ruggen. Deze lichte grond is voor de machine geen enkel probleem en vraagt daarom weinig vermogen.

  Voorop de trekker vormt de volleveldsfrees de ruggen. Deze lichte grond is voor de machine geen enkel probleem en vraagt daarom weinig vermogen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Onder de trekker liggen strak gevormde ruggen.

  Onder de trekker liggen strak gevormde ruggen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een kijkje tussen de dubbellucht door op de pootmachine. De dubbele montering heeft voldoende draagkracht om insporing tegen te gaan.

  Een kijkje tussen de dubbellucht door op de pootmachine. De dubbele montering heeft voldoende draagkracht om insporing tegen te gaan.

  Foto: Sytze Bakker
 • Om schade door vrij levende aaltjes tegen te gaan, geeft Kaat 10 kg Vydate 10G granulaat per hectare.

  Om schade door vrij levende aaltjes tegen te gaan, geeft Kaat 10 kg Vydate 10G granulaat per hectare.

  Foto: Sytze Bakker
 • De aanaardschijven hebben op deze lichte grond weinig moeite om de poters goed te bedekken. Mocht er nog vorst komen, dan zullen de knollen niet snel bevriezen.

  De aanaardschijven hebben op deze lichte grond weinig moeite om de poters goed te bedekken. Mocht er nog vorst komen, dan zullen de knollen niet snel bevriezen.

  Foto: Sytze Bakker
 • Nog een gang en dan is de aansluiting met het van tevoren gepote sproeispoor vol gepoot.

  Nog een gang en dan is de aansluiting met het van tevoren gepote sproeispoor vol gepoot.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • bert bert


  Gelukkig beginnen  ze vroeg te poten ,hopelijk naar de 100 ton en nog een beetje lagere prijs .Goed voor de industrie ,en de gelukkige boer heeft een hoge opbrengst ,beiden gelukkkig en wat moet je meer 

 • jan007

  Wilbert heeft het goed voor elkaar! 

 • Koen123

  Ik zelf teel al jaren geen aardappels meer, toch voel ik de kriebels als ik deze mooie reportage zie, veel succes met de teelt wilbert en een mooie oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.