Akkerbouw

Foto & video

Degelijke schuur voor zetmeelaardappelen

Maatschap Brandts in De Krim (ov.) bouwde vorig jaar een nieuwe aardappelschuur. Vorige week organiseerde Omnivent als leverancier van de bewaartechniek een open dag.

Foto

 • Maatschap Brandts in De Krim (Ov.) bouwde een bewaarschuur voor 2.600 ton aardappelen.

  Maatschap Brandts in De Krim (Ov.) bouwde een bewaarschuur voor 2.600 ton aardappelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bewaring is gebouwd door Agrinbo-Geerkens, onderdeel van de Altez-groep. De bouwwijze kenmerkt zich door een aan de buitenkant geplaatste staalconstructie. De wanden bestaan uit voorgefabriceerde drukvaste en geïsoleerde betonpanelen.

  De bewaring is gebouwd door Agrinbo-Geerkens, onderdeel van de Altez-groep. De bouwwijze kenmerkt zich door een aan de buitenkant geplaatste staalconstructie. De wanden bestaan uit voorgefabriceerde drukvaste en geïsoleerde betonpanelen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Door deze manier van bouwen ontstaat aan de binnenkant een vlakke betonwand die glad afgewerkt is

  Door deze manier van bouwen ontstaat aan de binnenkant een vlakke betonwand die glad afgewerkt is

  Foto: Ronald Hissink
 • De drukvaste wandelementen zijn 28 centimeter dik met in het midden een PIR-isolatie van 8 centimeter. Wanden met dikkere isolatie zijn ook leverbaar. Gepatenteerde kunststof afstandhouders voorkomen het ontstaan van koudebruggen tussen de betonnen delen.

  De drukvaste wandelementen zijn 28 centimeter dik met in het midden een PIR-isolatie van 8 centimeter. Wanden met dikkere isolatie zijn ook leverbaar. Gepatenteerde kunststof afstandhouders voorkomen het ontstaan van koudebruggen tussen de betonnen delen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het dak steekt relatief ver over. Daardoor blijft de wand langer in de schaduw en warmt de wand minder snel op waardoor de warmte langer buiten blijft. Bouwconsulent Frank Hoeckx van Agrinco-Geerkens schat dat aardappelen in deze bewaring, zonder mechanische koeling wel tot in mei of juni bewaard kunnen worden.

  Het dak steekt relatief ver over. Daardoor blijft de wand langer in de schaduw en warmt de wand minder snel op waardoor de warmte langer buiten blijft. Bouwconsulent Frank Hoeckx van Agrinco-Geerkens schat dat aardappelen in deze bewaring, zonder mechanische koeling wel tot in mei of juni bewaard kunnen worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dwars door de schuur staat een vaste betonwand. De opening kan met planken dichtgemaakt worden. Boven de wand is de ruimte open zodat voor beide delen van de bewaring geen apart temperatuur regime aangehouden kan worden.

  Dwars door de schuur staat een vaste betonwand. De opening kan met planken dichtgemaakt worden. Boven de wand is de ruimte open zodat voor beide delen van de bewaring geen apart temperatuur regime aangehouden kan worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer is een volledige roostervloer met ondergrondse kanalen voor los gestorte bewaring. Ondergrondse kanalen zijn weliswaar duurder dan een systeem met bovengrondse kanalen, maar werkt zowel bij inschuren als uitschuren veel makkelijker. Ook wordt bij uitschuren steeds groter materiaal gebruikt waardoor bovengrondse kanalen eerder beschadigingen oplopen.

  De vloer is een volledige roostervloer met ondergrondse kanalen voor los gestorte bewaring. Ondergrondse kanalen zijn weliswaar duurder dan een systeem met bovengrondse kanalen, maar werkt zowel bij inschuren als uitschuren veel makkelijker. Ook wordt bij uitschuren steeds groter materiaal gebruikt waardoor bovengrondse kanalen eerder beschadigingen oplopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Inkijk in een ondergronds kanaal, na één seizoen ligt er nog niet veel grond.

  Inkijk in een ondergronds kanaal, na één seizoen ligt er nog niet veel grond.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de zijwanden zijn gaten gemaakt om van buitenaf kiemremmers toe te kunnen dienen.

  In de zijwanden zijn gaten gemaakt om van buitenaf kiemremmers toe te kunnen dienen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vanaf de controlegang is het eenvoudig om de aardappelen gedurende de bewaarperiode te controleren.

  Vanaf de controlegang is het eenvoudig om de aardappelen gedurende de bewaarperiode te controleren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het enige dat in de bewaring van hout is, zijn de ventilatieluiken.

  Het enige dat in de bewaring van hout is, zijn de ventilatieluiken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een OmniCuro bewaarcomputer van Omnivent stuurt de bewaring aan.

  Een OmniCuro bewaarcomputer van Omnivent stuurt de bewaring aan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De bewaarcomputer wordt via een touchscreen in de bewaring bediend.

  De bewaarcomputer wordt via een touchscreen in de bewaring bediend.

  Foto: Ronald Hissink
 • Daarnaast kan via internet met telefoon, tablet of computer contact gemaakt worden met het bewaarsysteem. Fred Schra, commercieel technisch adviseur van Omnivent laat tijdens de open dag zien hoe het werkt. Omnivent kan zo meekijken in de bewaring en op afstand storingen oplossen en insteladvies geven.

  Daarnaast kan via internet met telefoon, tablet of computer contact gemaakt worden met het bewaarsysteem. Fred Schra, commercieel technisch adviseur van Omnivent laat tijdens de open dag zien hoe het werkt. Omnivent kan zo meekijken in de bewaring en op afstand storingen oplossen en insteladvies geven.

  Foto: Ronald Hissink
 • De ventilatiecapaciteit is met 110 kuub per kuub aardappelen per uur ruim bemeten. Onder moeilijke omstandigheden kunnen deze extra druk geven om de luchtverdeling te verbeteren. Via frequentieregelaars kan de capaciteit aangepast worden aan de omstandigheden.

  De ventilatiecapaciteit is met 110 kuub per kuub aardappelen per uur ruim bemeten. Onder moeilijke omstandigheden kunnen deze extra druk geven om de luchtverdeling te verbeteren. Via frequentieregelaars kan de capaciteit aangepast worden aan de omstandigheden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zowel voor als achter in de bewaring zitten luiken om de ventilatielucht af te voeren.

  Zowel voor als achter in de bewaring zitten luiken om de ventilatielucht af te voeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om in perioden dat de grote ventilatoren stil staan condensvorming op de aardappelen te voorkomen, is er in beide cellen een condensventilator met een verwarmingselement geplaatst.

  Om in perioden dat de grote ventilatoren stil staan condensvorming op de aardappelen te voorkomen, is er in beide cellen een condensventilator met een verwarmingselement geplaatst.

Of registreer je om te kunnen reageren.