Akkerbouw

Foto & video

Plantuien vlot de grond in

Het voorjaarswerk komt in het Zuidwesten langzaam op gang. De tweedejaars plantuien worden het eerst aan de grond toevertrouwd.

Foto

 • Het voorjaarswerk op de akker komt in het zuidwesten weer op gang. Onder goede maar heiige omstandigheden plant Bram Bevelander in Kerkwerve (Zld.) als een van de eersten tweedejaars plantuien.

  Het voorjaarswerk op de akker komt in het zuidwesten weer op gang. Onder goede maar heiige omstandigheden plant Bram Bevelander in Kerkwerve (Zld.) als een van de eersten tweedejaars plantuien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Vrijdag 13 februari plantte Bevelander eerst 4 hectare Jagro. Maandag 16 februari kwam het Jetset-plantgoed binnen. Daar is het bedrijf meteen mee begonnen, met planten.

  Vrijdag 13 februari plantte Bevelander eerst 4 hectare Jagro. Maandag 16 februari kwam het Jetset-plantgoed binnen. Daar is het bedrijf meteen mee begonnen, met planten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Thuis op het erf staan de pas geleverde bigbags met plantuien klaar om uitgeplant te worden. Ze moeten wel eerst vanuit de bigbag in de kieper overgedraaid worden.

  Thuis op het erf staan de pas geleverde bigbags met plantuien klaar om uitgeplant te worden. Ze moeten wel eerst vanuit de bigbag in de kieper overgedraaid worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De planter wordt weer bijgevuld vanuit de kieper.

  De planter wordt weer bijgevuld vanuit de kieper.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij het planten wordt Powerstart-granulaat toegevoegd, voor een goede start van de groei. Bevelander geeft voorkeur aan granulaat boven vloeibare bemesting. Voor de ontwikkeling van het gewas maakt het volgens de teler niet uit. Alleen de apparatuur voor vloeibare toediening vraagt een grotere investering.

  Bij het planten wordt Powerstart-granulaat toegevoegd, voor een goede start van de groei. Bevelander geeft voorkeur aan granulaat boven vloeibare bemesting. Voor de ontwikkeling van het gewas maakt het volgens de teler niet uit. Alleen de apparatuur voor vloeibare toediening vraagt een grotere investering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het granulaat verdwijnt samen met de plantuitjes in de plantbeker.

  Het granulaat verdwijnt samen met de plantuitjes in de plantbeker.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De grond waarin wordt geplant heeft door de goede voorbewerking een mooie structuur.

  De grond waarin wordt geplant heeft door de goede voorbewerking een mooie structuur.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van tijd tot tijd wordt gecontroleerd of het gewenste aantal van 20 à 22 uitjes nog steeds per meter vallen. Op 2 meter werden 39 uitjes gemeten. Er mogen dus wat meer uitjes per meter vallen.

  Van tijd tot tijd wordt gecontroleerd of het gewenste aantal van 20 à 22 uitjes nog steeds per meter vallen. Op 2 meter werden 39 uitjes gemeten. Er mogen dus wat meer uitjes per meter vallen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ook wordt van tijd tot tijd de spoorafstand van 50 centimeter gecontroleerd. Hoewel het planten met gps gebeurt, blijft meten zeker weten.

  Ook wordt van tijd tot tijd de spoorafstand van 50 centimeter gecontroleerd. Hoewel het planten met gps gebeurt, blijft meten zeker weten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bram Bevelander is loonwerker en akkerbouwer. Hij probeert elk jaar zijn eigen teelt eerst in de grond te hebben en daarna klaar te zijn voor de klant. Deze teelt doet hij samen met maatschap Den Boer in Zonnemaire. Den Boer brengt de grond in, Bevelander het plantgoed en de teelt doen ze gezamenlijk.

  Bram Bevelander is loonwerker en akkerbouwer. Hij probeert elk jaar zijn eigen teelt eerst in de grond te hebben en daarna klaar te zijn voor de klant. Deze teelt doet hij samen met maatschap Den Boer in Zonnemaire. Den Boer brengt de grond in, Bevelander het plantgoed en de teelt doen ze gezamenlijk.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De eerste bewerking van de grond is ploegen op 15 à 20 centimeter. Dit is een perceel gerstestoppel met gras in de ondergroei.

  De eerste bewerking van de grond is ploegen op 15 à 20 centimeter. Dit is een perceel gerstestoppel met gras in de ondergroei.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De volgende bewerking is het plantbed met rotoreg klaarleggen. Om de bodem zo min mogelijk te belasten en om een zo egaal mogelijk plantbed te verkrijgen, staat de trekker van de combinatie op lagedrukbanden.

  De volgende bewerking is het plantbed met rotoreg klaarleggen. Om de bodem zo min mogelijk te belasten en om een zo egaal mogelijk plantbed te verkrijgen, staat de trekker van de combinatie op lagedrukbanden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze voor Zeeuwse begrippen lichte grond laat zich over het algemeen vroeg in het jaar goed bewerken. Links zoals het geploegd ligt en rechts na bewerking met de rotoreg.

  Deze voor Zeeuwse begrippen lichte grond laat zich over het algemeen vroeg in het jaar goed bewerken. Links zoals het geploegd ligt en rechts na bewerking met de rotoreg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het geleverde plantgoed, in dit geval Jetset. Bevelander kiest voor goed uitgangsmateriaal omdat dit de grootste kans geeft op een hoge opbrengst.

  Het geleverde plantgoed, in dit geval Jetset. Bevelander kiest voor goed uitgangsmateriaal omdat dit de grootste kans geeft op een hoge opbrengst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Als pootgoedteler weet Aart-Jan den Boer als geen ander hoe belangrijk het uitgangsmateriaal is. De langjarige samenwerking met Bevelander bevalt hem uitstekend en de plantuien passen goed in zijn teeltplan. Nu wordt op zijn grond 4 hectare Jagro en 12 hectare Jetset geplant.

  Als pootgoedteler weet Aart-Jan den Boer als geen ander hoe belangrijk het uitgangsmateriaal is. De langjarige samenwerking met Bevelander bevalt hem uitstekend en de plantuien passen goed in zijn teeltplan. Nu wordt op zijn grond 4 hectare Jagro en 12 hectare Jetset geplant.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bevelander vult de planter weer bij voor de volgende plantronde. Hij plant 1.600 kilo per hectare. Het is nog vroeg in het jaar, maar de eerste uien zullen hooguit over twee tot drie weken bovenkomen. Een milde vorstperiode kunnen ze volgens de telers wel verdragen.

  Bevelander vult de planter weer bij voor de volgende plantronde. Hij plant 1.600 kilo per hectare. Het is nog vroeg in het jaar, maar de eerste uien zullen hooguit over twee tot drie weken bovenkomen. Een milde vorstperiode kunnen ze volgens de telers wel verdragen.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.