Akkerbouw

Foto & video

Muizenvraat groot probleem in peen

Muizen hebben flink toegeslagen in peen; in alle partijen komt vraatschade voor. Soms is een partij hierdoor zeer moeilijk verkoopbaar. Telers kunnen er niets tegen doen. “Het wordt een landelijk probleem.”

Foto

 • Muizenvraat is dit jaar een beduidend groter probleem dan normaal, merkt peenspoeler Jos Wentink van Wentink Groenten in Luttelgeest (Noordoostpolder). In alle partijen komt het voor en sommigen zijn hierdoor zelfs onverkoopbaar.

  Muizenvraat is dit jaar een beduidend groter probleem dan normaal, merkt peenspoeler Jos Wentink van Wentink Groenten in Luttelgeest (Noordoostpolder). In alle partijen komt het voor en sommigen zijn hierdoor zelfs onverkoopbaar.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De omvang van de schade komt vooral door het vreetgedrag van de muizen, vertelt Wentink. “Als ze nou de hele wortel opeten, dan valt het nog mee. Maar ze knagen alleen aan de kop van de wortelen.”

  De omvang van de schade komt vooral door het vreetgedrag van de muizen, vertelt Wentink. “Als ze nou de hele wortel opeten, dan valt het nog mee. Maar ze knagen alleen aan de kop van de wortelen.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Wentink laat wat voorbeelden zien. Inderdaad, de koppen zijn aangevreten en gaan daardoor rotten. Hier kan de spoeler niets mee. “Het leidt tot honderden kilo’s schade per kist.” Telers moeten deze partijen voor lagere bedragen afzetten.

  Wentink laat wat voorbeelden zien. Inderdaad, de koppen zijn aangevreten en gaan daardoor rotten. Hier kan de spoeler niets mee. “Het leidt tot honderden kilo’s schade per kist.” Telers moeten deze partijen voor lagere bedragen afzetten.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Voor een eventuele transactie doet Wentink een proefspoeling. “Kisten met veel muizenvraat kopen we niet. Die schade krijgen we er niet uit gesorteerd.” Het is al jaren geleden dat het zoveel voorkwam. “Muizen vermeerderen zich snel en er is niet zoveel aan te doen. Tja, hopen op een ziekte of op goede vorst.”

  Voor een eventuele transactie doet Wentink een proefspoeling. “Kisten met veel muizenvraat kopen we niet. Die schade krijgen we er niet uit gesorteerd.” Het is al jaren geleden dat het zoveel voorkwam. “Muizen vermeerderen zich snel en er is niet zoveel aan te doen. Tja, hopen op een ziekte of op goede vorst.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • Buiten de muizenschade is de kwaliteit van de peen redelijk en de afzet boven verwachting, ondanks dat er geen export is naar Rusland. “Blijkbaar vindt het product toch zijn weg. Zo gaat er nu veel naar Israël, Duitsland, Slowakije, Kroatië en Hongarije.”

  Buiten de muizenschade is de kwaliteit van de peen redelijk en de afzet boven verwachting, ondanks dat er geen export is naar Rusland. “Blijkbaar vindt het product toch zijn weg. Zo gaat er nu veel naar Israël, Duitsland, Slowakije, Kroatië en Hongarije.”

  Foto: Ruud Ploeg
 • De peenprijs is redelijk. “Voor echt goede partijen, waar we heel erg naar moeten zoeken, wordt wel €18 per 100 kilo betaald”, zegt Wentink. “Dat is meer dan vorig jaar. Toen was er geen beweging in de markt en dan wordt het voor ons spoelers erg lastig om geld te verdienen.” Maar er moet nog veel gebeuren. “Veel hangt af van de omstandigheden in het buitenland en hoe het voorjaar zich ontwikkelt.

  De peenprijs is redelijk. “Voor echt goede partijen, waar we heel erg naar moeten zoeken, wordt wel €18 per 100 kilo betaald”, zegt Wentink. “Dat is meer dan vorig jaar. Toen was er geen beweging in de markt en dan wordt het voor ons spoelers erg lastig om geld te verdienen.” Maar er moet nog veel gebeuren. “Veel hangt af van de omstandigheden in het buitenland en hoe het voorjaar zich ontwikkelt.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Wentink Groenten bv heeft een jaaromzet van 15.000 tot 20.000 ton. Het bedrijf verwerkt hoofdzakelijk het ras Nerac, het grootste bewaarpeenras in Nederland.

  Wentink Groenten bv heeft een jaaromzet van 15.000 tot 20.000 ton. Het bedrijf verwerkt hoofdzakelijk het ras Nerac, het grootste bewaarpeenras in Nederland.

  Foto: Ruud Ploeg

Of registreer je om te kunnen reageren.