Akkerbouw

Foto & video 13 reacties

Muizen vangen met alcohol

De milieuvriendelijke EKO 1000-val lokt muizen en ratten en laat ze vervolgens verdrinken in de alcohol.

Foto

 • Een aanvulling op bestaande methoden om ratten en muizen te vangen is het EKO 1000-systeem. Bij dit systeem worden de ongewenste knagers in de val gelokt en verdronken in een alcoholoplossing. Kees Kooijman in Yerseke (Zld.) is importeur en dealer voor de Benelux van het systeem.

  Een aanvulling op bestaande methoden om ratten en muizen te vangen is het EKO 1000-systeem. Bij dit systeem worden de ongewenste knagers in de val gelokt en verdronken in een alcoholoplossing. Kees Kooijman in Yerseke (Zld.) is importeur en dealer voor de Benelux van het systeem.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De biologische EKO 1000-val bestaat uit twee compartimenten. Het onderste compartiment is niet meer dan een bak met daarin een vloeistof die voor het grootste deel bestaat uit ethylalcohol aangevuld met het conserveringsmiddel formaldehyde en lokgeurstoffen zoals amandel. Het bovenste compartiment bevat het valmechanisme en lokvoer. Met een hoogte van 65 centimeter, een breedte van 35 cm en een diepte van 45cm komt het formaat ongeveer overeen met twee bierkratjes op elkaar.

  De biologische EKO 1000-val bestaat uit twee compartimenten. Het onderste compartiment is niet meer dan een bak met daarin een vloeistof die voor het grootste deel bestaat uit ethylalcohol aangevuld met het conserveringsmiddel formaldehyde en lokgeurstoffen zoals amandel. Het bovenste compartiment bevat het valmechanisme en lokvoer. Met een hoogte van 65 centimeter, een breedte van 35 cm en een diepte van 45cm komt het formaat ongeveer overeen met twee bierkratjes op elkaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De val wordt geplaatst op een plek waar aanwezigheid van muizen en/of ratten wordt vermoed. Het lokvoer bovenin de val zal een muis of rat ertoe bewegen eens poolshoogte te gaan nemen.
De emmer met schep gebruikt Kooijman om de kadavers uit de val te scheppen en af te voeren.

  De val wordt geplaatst op een plek waar aanwezigheid van muizen en/of ratten wordt vermoed. Het lokvoer bovenin de val zal een muis of rat ertoe bewegen eens poolshoogte te gaan nemen. De emmer met schep gebruikt Kooijman om de kadavers uit de val te scheppen en af te voeren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het gelokte knaagdier klimt via enkele treetjes naar boven om bij het lokvoer te komen. Door het gesloten karakter van de val is de kans dat andere dieren in deze val terechtkomen zo goed als uitgesloten.

  Het gelokte knaagdier klimt via enkele treetjes naar boven om bij het lokvoer te komen. Door het gesloten karakter van de val is de kans dat andere dieren in deze val terechtkomen zo goed als uitgesloten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Bovenin vindt het knaagdier het goed gevulde voerbakje aan het eind van een wentelplatform en zal daaruit gaan vreten. Op het voerbakje zit een metalen stripje dat dienst doet als sensor.

  Bovenin vindt het knaagdier het goed gevulde voerbakje aan het eind van een wentelplatform en zal daaruit gaan vreten. Op het voerbakje zit een metalen stripje dat dienst doet als sensor.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Zodra dit metalen stripje wordt aangeraakt activeert deze sensor het ontgrendelingmechanisme en zal door het gewicht van het dier het wentelplatform een kwart slag om de as draaien met als gevolg dat het dier in de alcoholoplossing valt en daarin verdrinkt. Door de zware alcohollucht wordt het dier al tijdens de val bedwelmd en is zo goed als bewusteloos als hij in de vloeistof valt. Door deze bedwelming en snelle dood verspreid het dier ook geen angstgeur. Dit is cruciaal omdat zo een volgend dier wat het geurspoor volgt geen argwaan krijgt en er ook keurig intuint.

  Zodra dit metalen stripje wordt aangeraakt activeert deze sensor het ontgrendelingmechanisme en zal door het gewicht van het dier het wentelplatform een kwart slag om de as draaien met als gevolg dat het dier in de alcoholoplossing valt en daarin verdrinkt. Door de zware alcohollucht wordt het dier al tijdens de val bedwelmd en is zo goed als bewusteloos als hij in de vloeistof valt. Door deze bedwelming en snelle dood verspreid het dier ook geen angstgeur. Dit is cruciaal omdat zo een volgend dier wat het geurspoor volgt geen argwaan krijgt en er ook keurig intuint.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een telwerk aan de buitenzijde geeft een indicatie van het aantal dode dieren in de val. Na het verwijderen van de gevangen dieren kan de teller handmatig weer op nul worden gezet. De stroombron voor het mechanisme is een gewone 9-volts blokbatterij.

  Een telwerk aan de buitenzijde geeft een indicatie van het aantal dode dieren in de val. Na het verwijderen van de gevangen dieren kan de teller handmatig weer op nul worden gezet. De stroombron voor het mechanisme is een gewone 9-volts blokbatterij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Kooijmans gebruikt zonnebloempitten als lokvoer. Muizen en ratten zijn hier gek op en de pitten zijn overal verkrijgbaar.

  Kooijmans gebruikt zonnebloempitten als lokvoer. Muizen en ratten zijn hier gek op en de pitten zijn overal verkrijgbaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een van de bedrijven die de EKO 1000 op uitgebreide schaal inzet is de CZAV in Wemeldinge. Vervuiling van de agrarische handelsproducten doordat muizen of ratten met gif gaan slepen wordt door geen enkele afnemer geaccepteerd. De ekoval is in een aluminium behuizing geplaatst die door Kooijman zelf is ontwikkeld.

  Een van de bedrijven die de EKO 1000 op uitgebreide schaal inzet is de CZAV in Wemeldinge. Vervuiling van de agrarische handelsproducten doordat muizen of ratten met gif gaan slepen wordt door geen enkele afnemer geaccepteerd. De ekoval is in een aluminium behuizing geplaatst die door Kooijman zelf is ontwikkeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Bij het inloopgat van de behuizing is duidelijk te zien dat de knaagdieren de weg naar de val inmiddels goed weten te vinden. Een pluspunt van dit systeem is dat ook zwarte ratten zich er door laten verschalken.

  Bij het inloopgat van de behuizing is duidelijk te zien dat de knaagdieren de weg naar de val inmiddels goed weten te vinden. Een pluspunt van dit systeem is dat ook zwarte ratten zich er door laten verschalken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Om een indruk te krijgen van de knaagdierpopulatie zet Kooijman soms een camera in. Er wordt dan aan de hand van deze gegevens gekeken naar de noodzaak en de beste plaats voor de ekoval.

  Om een indruk te krijgen van de knaagdierpopulatie zet Kooijman soms een camera in. Er wordt dan aan de hand van deze gegevens gekeken naar de noodzaak en de beste plaats voor de ekoval.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Kooijman haalt dit keer één muis uit de val. Het lijkt erop dat de muizenpopulatie al geminimaliseerd is.

  Kooijman haalt dit keer één muis uit de val. Het lijkt erop dat de muizenpopulatie al geminimaliseerd is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Zonodig wordt de vloeistof aangevuld. De gebruiksduur van de vloeistof is ongeveer een jaar. Doordat deze biologische vloeistof geen gifstoffen bevat mag dit EKO1000-systeem zonder vergunning worden toegepast.

  Zonodig wordt de vloeistof aangevuld. De gebruiksduur van de vloeistof is ongeveer een jaar. Doordat deze biologische vloeistof geen gifstoffen bevat mag dit EKO1000-systeem zonder vergunning worden toegepast.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • geert150

  wat een mooie dood ...

 • geert150

  wat een mooie dood

 • masmas

  mooie val maar 900 euro is veel te veel geld.Met 100 euro aan vergif zijn ze allemaal dood, ik woon wel in belgie

 • suikerbiet

  Met 1 pot pinda kaas vang ik 300 muizen met een klem.
  Kosten is centenwerk wel veel tijd. jan

 • PetervanKempen

  Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? allemaal Beeestjes, beeeeestjes overal om me heen , ik zie beestjes......:-) Leverancier ziet euros denk ik
  Niet zo praktisch voor 40 hectare ellende

 • Boer koekoek

  Muizen dood slaan krijg je een boete in Friesland.en alcohol mag wel zeker en ramptenaar goedgekeurd.

 • koestal

  Is Marianne al gesignaleerd in Friesland ?

 • rub2

  Beetje laf om nu voor veel geld zo'n ding te promoten terwijl we allemaal weten dat je hier het muizenprobleem in friesland natuurlijk niet mee op gaat lossen. Vraag me werkelijk af in hoeverre het vakblad boerderij 'onafhankelijk' is of was....... Hoeveel euro's heeft de promotie van dit artikel het vakblad boerderij opgebracht...

 • agro1

  weet je toch bij b. niks nieuws. het hoofd moet toch boven water blijven????

 • Leo Tholhuijsen

  rub2, je vraagt hoeveel euro's deze fotoserie Boerderij heeft opgebracht. Het antwoord is: Niets.
  We hebben de foto's geplaatst, omdat we vinden dat het een ingenieus systeem is, interessant genoeg om te laten zien.
  Ik ben het met je eens dat dit apparaat niet de oplossing is voor het veldmuizenprobleem Friesland, niemand zegt dat trouwens.

  En inderdaad is het een duur ding en zijn er goedkopere systemen. Of het te duur is om ratten te vangen in voedselverwerkende bedrijven, weet ik niet.
  Op youtube staat er een mooi filmpje van: <>

 • rub2

  dank je voor je reactie leo

 • Tiny1946

  Een oud recept een stel katten aan schaffen en alles is op gelost.

 • wimschaap

  OP CURCUS KNAAGDIERENBESTRIJDING WORD DAT ALS VERBODEN GELEERD MAAR

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.