Akkerbouw

Foto & video 8 reacties

Kistenbewaring met automatisch oprolbare zuigkleden

Akkerbouwer Peter Timmermans in Marknesse (Fl.) heeft tussen zijn bestaande schuren een nieuwe aardappelbewaarloods gebouwd. Timmermans werkt met kistenbewaring. De kleden van het zuigsysteem zijn automatisch oprolbaar. Boerderij bezocht de open dag op 17 januari.

Foto

 • Peter (49) en Margreet (47) Timmermans hebben een akkerbouwbedrijf in Marknesse (Fl.). In de nieuwe bewaarloods zijn drie cellen gebouwd, waarvan er eentje ook voor uien geschikt is. De automatisch oprolbare zuigkleden zijn een blikvanger. Nu het bedrijf ruimer in het jasje zit, sluit het echtpaar een areaaluitbreiding niet uit.

  Peter (49) en Margreet (47) Timmermans hebben een akkerbouwbedrijf in Marknesse (Fl.). In de nieuwe bewaarloods zijn drie cellen gebouwd, waarvan er eentje ook voor uien geschikt is. De automatisch oprolbare zuigkleden zijn een blikvanger. Nu het bedrijf ruimer in het jasje zit, sluit het echtpaar een areaaluitbreiding niet uit.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het oprollen van de zuigkleden is een vervelende klus en moet met twee man gebeuren, anders gaat het scheef. Dit is automatische oprolsysteem is ideaal voor Timmermans. “Ik werk vaak alleen, dus het moet praktisch en veilig zijn. Bij het sorteren, in- en uitschuren ben ik dagelijks met het kleed bezig. Dat maakt deze investering de moeite waard.”

  Het oprollen van de zuigkleden is een vervelende klus en moet met twee man gebeuren, anders gaat het scheef. Dit is automatische oprolsysteem is ideaal voor Timmermans. “Ik werk vaak alleen, dus het moet praktisch en veilig zijn. Bij het sorteren, in- en uitschuren ben ik dagelijks met het kleed bezig. Dat maakt deze investering de moeite waard.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De automatisch oprolbare zuigkleden zijn opmerkelijk en erg aangenaam in het werken, vindt Timmermans. De capaciteit is met de nieuwbouw uitgebreid. “Ik kan nu 1.080 kisten kwijt, dat waren dat er 700. De oude opslagloods was 13 bij 20 meter, de nieuwe 24 bij 28,5 meter.” Bovendien zijn de rijlijnen, het logistieke verhaal dus, enorm verbeterd.

  De automatisch oprolbare zuigkleden zijn opmerkelijk en erg aangenaam in het werken, vindt Timmermans. De capaciteit is met de nieuwbouw uitgebreid. “Ik kan nu 1.080 kisten kwijt, dat waren dat er 700. De oude opslagloods was 13 bij 20 meter, de nieuwe 24 bij 28,5 meter.” Bovendien zijn de rijlijnen, het logistieke verhaal dus, enorm verbeterd.

  Foto: Mark Pasveer
 • De bewaring is computer gestuurd. “Natuurlijk moet je blijvend controleren of de waardes goed zijn. Een instellingsfout is zo gemaakt. Je moet alle cellen in de gaten houden.”

  De bewaring is computer gestuurd. “Natuurlijk moet je blijvend controleren of de waardes goed zijn. Een instellingsfout is zo gemaakt. Je moet alle cellen in de gaten houden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • Timmermans koos na wat wikken en wegen voor een zuigsysteem. Elk systeem heeft voor- en nadelen, maar over het algemeen zijn er – volgens adviesbureau DLV – met een zuigsysteem de minste problemen. Zo is de drukverdeling over de partij beter.

  Timmermans koos na wat wikken en wegen voor een zuigsysteem. Elk systeem heeft voor- en nadelen, maar over het algemeen zijn er – volgens adviesbureau DLV – met een zuigsysteem de minste problemen. Zo is de drukverdeling over de partij beter.

  Foto: Mark Pasveer
 • Kijken bij collega’s is een goede manier om erachter te komen hoe je het zelf wilt hebben. “Ik was eens bij een collega die via een steile trap en verschillende luiken naar boven moest klimmen. Zo wilde ik het beslist niet hebben. Veiligheid voorop.” Daarop bedacht hij een trap met bordessen.

  Kijken bij collega’s is een goede manier om erachter te komen hoe je het zelf wilt hebben. “Ik was eens bij een collega die via een steile trap en verschillende luiken naar boven moest klimmen. Zo wilde ik het beslist niet hebben. Veiligheid voorop.” Daarop bedacht hij een trap met bordessen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bijzonder aan de nieuwe bewaarschuur is dat hij tussen bestaande schuren is gebouwd. Hiermee heeft Timmermans veel ruimte bespaard. “Je loopt dan wel tegen een aantal zaken aan”, merkte Timmermans. “Gelukkig waren de vloeren gelijk en konden we de staalconstructie van de machineloods gebruiken. Dat laatste zorgt ervoor dat een van de drie cellen ook geschikt is voor de uienbewaring, want daarvoor heb je een breder zuigpad nodig.”

  Bijzonder aan de nieuwe bewaarschuur is dat hij tussen bestaande schuren is gebouwd. Hiermee heeft Timmermans veel ruimte bespaard. “Je loopt dan wel tegen een aantal zaken aan”, merkte Timmermans. “Gelukkig waren de vloeren gelijk en konden we de staalconstructie van de machineloods gebruiken. Dat laatste zorgt ervoor dat een van de drie cellen ook geschikt is voor de uienbewaring, want daarvoor heb je een breder zuigpad nodig.”

  Foto: Mark Pasveer

Theo Galama en Petra Vos

Laatste reacties

 • flyinghollander

  @Redactie, zie alleen een titel, klopt niet helemaal.

 • Mels

  Ik vraag me vaak af waar je DLV voor nodig hebt. Je weet toch wat je wilt of bespreekt dat met collegas om een idee te krijgen en nodigt een aannemer uit en ook de leverancier van ventilatie systeem om de voors en tegens te bespreken? Het zou kunnen dat DLV geld bespaart op de aanneemsom maar ook de DLVer wil betaald worden. Kan iemand mij het nut uitleggen?

 • new kids

  Het vergunningentraject hier in Nederland kan je helemaal kierewiet maken. De wetgeving op dat gebied is hier van het 'padje af'. Nietsnutten die de hele dagen geen bijdrage leveren aan de maatschappij maar zichzelf heel belangrijk vinden en hun banen gezamenlijk met elkaar en gesteund door elkaar in stand weten te houden zijn langdurig met vergunningverlening, handhaving en al dat soort zaken bezig en teren op de portemonnee van de bedrijven die zorgen dat de economie blijft draaien in BV Nederland.
  Als je hoofd vol zit Mels en je tijd ook en alle stress van een bouw met voorbereiding wil je niet op je schouders kan ik mij voorstellen dat je het uitbesteed.
  Dan is DLV een prima keuze, kun je het zelf dan moet je het mooi zelf doen.

 • new kids

  Mooi systeem trouwens, die kleden want daar gaat het verhaal over.

 • DLV Communicatie

  Naast het vergunningstraject is DLV natuurlijk een onafhankelijke en onpartijdige partij. Hierdoor krijg je advies wat bij jou past en niet door welke verkoper het beste verkooppraatje houdt.Daarnaast kijkt DLV verder dan alleen die ene schuur, wat zijn de toekomst plannen, hoe kun je daar bij deze schuur al op in spelen zodat bij een volgende schuur ook de routing en dergelijke intern en op het erf nog kloppen. Uiteraard kost DLV ook geld, mijn ervaring is dat je die weer terug verdient met aanbesteden. Als akkerbouwer ben je het jaar door rond bezig met je producten, de meesten hebben daarbij ook teeltbegeleiding. Waarom zou dan voor iets wat je eens in de 10 jaar doet geen begeleiding nemen.

 • landboer

  Areaal uitbreiding in de Noordoostpolder zal niet meevallen!

 • o.k.cleveringa@hotmail.com

  DLV mooie naam voor een voorlichtingsdienst. Toch vreemd dat zij wel de kennis hebben maar als je simpel nadenkt waar halen ze die kennis dan vandaan.
  BIJ DE BOEREN NATUURLIJK.
  Ik zou als boer er iets anders mee omgaan, en zuiniger zijn met kennisoverdracht.
  Kennis is macht en de DLV neemt het gratis mee en verkoopt zijn kennis weer aan de boeren ze zijn dus eigenlijk wel slimme boeren.

 • ed12345

  Jeroen dat had ik ook maar ben een paar keer effe terug geweest op @mail en weer terug op boerderij toen lukte het wel
  Grotejes ed

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.