Akkerbouw

Foto & video

Spruitenoogst gaat ook bij nat weer door

Maatschap Klompe Van der Linde in Dreischor teelt, oogst en verpakt spruiten voor rechtstreekse afzet naar de supermarkt.

Foto

 • Ondanks de natte omstandigheden gaat de spruitoogst bij spruitenbedrijf Klompe Van der Linde in het Zeeuwse Dreischor gewoon door. Wel moet een strak schema worden gehanteerd voor pluk en levering om te grote voorraden in de supermarkten te voorkomen. De spruiten zijn door het hogere vochtgehalte gevoelig voor versnelde kwaliteitsvermindering. Foto's: Anton Dingemanse

  Ondanks de natte omstandigheden gaat de spruitoogst bij spruitenbedrijf Klompe Van der Linde in het Zeeuwse Dreischor gewoon door. Wel moet een strak schema worden gehanteerd voor pluk en levering om te grote voorraden in de supermarkten te voorkomen. De spruiten zijn door het hogere vochtgehalte gevoelig voor versnelde kwaliteitsvermindering. Foto's: Anton Dingemanse

 • De kopakker ziet er dramatisch uit. Toch wordt de blubber maar gevormd door de bovenste 4 à 5 centimeter die voor het planten van de spruiten werd bewerkt. Omdat Klompe de percelen waar spruiten worden geplant niet ploegt maar woelt, blijft de bodem onder de rotorlaag stevig en spoort nauwelijks in.

  De kopakker ziet er dramatisch uit. Toch wordt de blubber maar gevormd door de bovenste 4 à 5 centimeter die voor het planten van de spruiten werd bewerkt. Omdat Klompe de percelen waar spruiten worden geplant niet ploegt maar woelt, blijft de bodem onder de rotorlaag stevig en spoort nauwelijks in.

 • In het veld waar alleen de plukmachine op rupsen komt, blijft de bodem intact. De machine zakt hooguit door de bovenste losse laag.

  In het veld waar alleen de plukmachine op rupsen komt, blijft de bodem intact. De machine zakt hooguit door de bovenste losse laag.

 • Nadat de spruiten van de stengel zijn gestript worden de stengels in stukken gehakt. Er blijven vrij veel grove gewasresten op het land achter. Om deze resten goed onder te krijgen, moet Klompe wel ploegen. Alleen na een spruitenteelt wordt een perceel geploegd. Andere jaren wordt voor dieptebewerking alleen gewoeld.

  Nadat de spruiten van de stengel zijn gestript worden de stengels in stukken gehakt. Er blijven vrij veel grove gewasresten op het land achter. Om deze resten goed onder te krijgen, moet Klompe wel ploegen. Alleen na een spruitenteelt wordt een perceel geploegd. Andere jaren wordt voor dieptebewerking alleen gewoeld.

 • De bunker van de plukmachine wordt op de kopakker gelost. Onderin de kiepwagen is de ventilatiekoker te zien om lucht door de spruiten te blazen.

  De bunker van de plukmachine wordt op de kopakker gelost. Onderin de kiepwagen is de ventilatiekoker te zien om lucht door de spruiten te blazen.

 • Elke vracht gaat eerst een dag de koelcel in, waar de spruiten in de wagen naar 3 graden worden gekoeld. De drogende koellucht zorgt ervoor dat de natte spruiten opdrogen. De spruiten die zo zijn geconditioneerd, komen met een constante kwaliteit in het sorteerproces.

  Elke vracht gaat eerst een dag de koelcel in, waar de spruiten in de wagen naar 3 graden worden gekoeld. De drogende koellucht zorgt ervoor dat de natte spruiten opdrogen. De spruiten die zo zijn geconditioneerd, komen met een constante kwaliteit in het sorteerproces.

 • De spruiten die het sorteertraject ingaan, worden opgevoerd naar een rollensorteerder die op maat sorteert en een deel van de tarra eruit haalt.

  De spruiten die het sorteertraject ingaan, worden opgevoerd naar een rollensorteerder die op maat sorteert en een deel van de tarra eruit haalt.

 • De eerste sorteerlijn bestaat uit een camerasorteerder en een leesunit. Daarna gaan de gesorteerde spruiten in plastic kuubkisten naar de koelcel op 1 graad.

  De eerste sorteerlijn bestaat uit een camerasorteerder en een leesunit. Daarna gaan de gesorteerde spruiten in plastic kuubkisten naar de koelcel op 1 graad.

 • De spruiten voordat ze onder de camera's komen. In deze unit worden spruiten eruit gesorteerd die wit, geel, bruin, paars, rood of zwart zien. Daarnaast wordt de combinatie geel en zwart uitgesorteerd. De camera's maken van elke spruit 6 opnamen om zo goed mogelijk uit te sorteren.

  De spruiten voordat ze onder de camera's komen. In deze unit worden spruiten eruit gesorteerd die wit, geel, bruin, paars, rood of zwart zien. Daarnaast wordt de combinatie geel en zwart uitgesorteerd. De camera's maken van elke spruit 6 opnamen om zo goed mogelijk uit te sorteren.

 • In de leeskamer hebben beide dames hun handen vol om nog ongewenst materiaal uit te sorteren.

  In de leeskamer hebben beide dames hun handen vol om nog ongewenst materiaal uit te sorteren.

 • De spruiten klaar voor de volgende sortering.

  De spruiten klaar voor de volgende sortering.

 • Een kuubkist met spruiten wordt in de kistenkantelaar geplaatst waarna de inhoud gedoseerd naar een laatste leesunit gaat voor ze naar de inpakmachine worden opgevoerd.

  Een kuubkist met spruiten wordt in de kistenkantelaar geplaatst waarna de inhoud gedoseerd naar een laatste leesunit gaat voor ze naar de inpakmachine worden opgevoerd.

 • De spruiten worden daar verdeeld over 14 vulgoten. De machine laat vanuit elke goot een handvol spruiten in de vulkoker vallen. Om tot het gewenste vulgewicht van 506 gram te komen pakt de machine vanuit verschillend vulkokers de spruiten en telt de gewichten bij elkaar op om zeker het minimale gewicht in te pakken.

  De spruiten worden daar verdeeld over 14 vulgoten. De machine laat vanuit elke goot een handvol spruiten in de vulkoker vallen. Om tot het gewenste vulgewicht van 506 gram te komen pakt de machine vanuit verschillend vulkokers de spruiten en telt de gewichten bij elkaar op om zeker het minimale gewicht in te pakken.

 • De zakjes met minimaal 506 gram spruiten komen op een inpakplateau waar rappe handen de verpakkingen met inhoud inpakken. Afhankelijk van de maatsortering gaan er 8 of 10 zakjes in een krat. Zo heeft Klompe Van der Linde in het gehele traject van pluk tot kleinverpakking voor supermarkt in handen.

  De zakjes met minimaal 506 gram spruiten komen op een inpakplateau waar rappe handen de verpakkingen met inhoud inpakken. Afhankelijk van de maatsortering gaan er 8 of 10 zakjes in een krat. Zo heeft Klompe Van der Linde in het gehele traject van pluk tot kleinverpakking voor supermarkt in handen.

 • De kratjes gaan op pallets de koelcel in waar ze op 1 graad worden bewaard tot ze worden geleverd. Hier staan ook de kuubkisten met voorgesorteerde spruiten die nog moeten worden ingepakt.

  De kratjes gaan op pallets de koelcel in waar ze op 1 graad worden bewaard tot ze worden geleverd. Hier staan ook de kuubkisten met voorgesorteerde spruiten die nog moeten worden ingepakt.

 • De zakjes met spruiten in kratten klaar voor levering aan een regionale supermarktketen. Dit is de maat 23-30 voor de Nederlandse markt. De Duitse markt, waar het overgrote deel van de teelt naartoe gaat, verlangt een grotere maat. Daarvoor is de sortering 31-41 bestemd.

  De zakjes met spruiten in kratten klaar voor levering aan een regionale supermarktketen. Dit is de maat 23-30 voor de Nederlandse markt. De Duitse markt, waar het overgrote deel van de teelt naartoe gaat, verlangt een grotere maat. Daarvoor is de sortering 31-41 bestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.