Akkerbouw

Foto & video

Moeizame oogst laatste suikerbieten

Dit seizoen eindigt de bietencampagne rond kerst. Dat is vroeger dan in voorgaande seizoenen toen in januari de laatste bieten verwerkt werden. Telers moesten daarom voor kerst alles rooien en konden niet meer wachten op betere omstandigheden.

Foto

 • Bij Nagele in Flevoland rooit loonbedrijf Vedelaar bij Rik Rienks 7 hectare Anneliesa met een Grimme Maxtron 620. De lichte grond is ongeveer 20 procent afslibbaar. Foto's: Sytze Bakker

  Bij Nagele in Flevoland rooit loonbedrijf Vedelaar bij Rik Rienks 7 hectare Anneliesa met een Grimme Maxtron 620. De lichte grond is ongeveer 20 procent afslibbaar. Foto's: Sytze Bakker

 • Het rooien gaat uitstekend. Dankzij de lage druk banden blijft de insporing van de kippers op deze niet zo draagkrachtige grond beperkt.

  Het rooien gaat uitstekend. Dankzij de lage druk banden blijft de insporing van de kippers op deze niet zo draagkrachtige grond beperkt.

 • Bij het transport ontstaat wel een duidelijk spoor.

  Bij het transport ontstaat wel een duidelijk spoor.

 • Chauffeur op de rooier van Vedelaar is Guus Schilder. Rik Rienks en zijn broer Peter rijden de bieten naar het erf.

  Chauffeur op de rooier van Vedelaar is Guus Schilder. Rik Rienks en zijn broer Peter rijden de bieten naar het erf.

 • In een spuitspoor is te zien dat er veel regen is gevallen,  voor de Grimme-rooier op rups is dat op deze grond geen probleem.

  In een spuitspoor is te zien dat er veel regen is gevallen,  voor de Grimme-rooier op rups is dat op deze grond geen probleem.

 • Als het aan Rienks lag had hij nu nog niet gerooid. Hij wachtte al enige tijd op betere omstandigheden, maar Suiker Unie adviseerde hem om nu toch maar te gaan rooien. De bieten zijn binnen een week opgehaald.

  Als het aan Rienks lag had hij nu nog niet gerooid. Hij wachtte al enige tijd op betere omstandigheden, maar Suiker Unie adviseerde hem om nu toch maar te gaan rooien. De bieten zijn binnen een week opgehaald.

 • In een mistig Gronings Uithuizermeeden is loonbedrijf Wieringa uit Roodeschool nog 17 hectare bieten van het ras Maximiliana KWS aan het rooien voor akkerbouwbedrijf Doff.

  In een mistig Gronings Uithuizermeeden is loonbedrijf Wieringa uit Roodeschool nog 17 hectare bieten van het ras Maximiliana KWS aan het rooien voor akkerbouwbedrijf Doff.

 • Ronald Splinter van loonbedrijf Wieringa is de chauffeur op een Vervaet 9 rijer. Deze rooier heeft een uitschuifbare as. Op de 60 procent afslibbare klei levert de rooier nog redelijk werk.

  Ronald Splinter van loonbedrijf Wieringa is de chauffeur op een Vervaet 9 rijer. Deze rooier heeft een uitschuifbare as. Op de 60 procent afslibbare klei levert de rooier nog redelijk werk.

 • Op de kopakker laten de kippers best wel wat sporen achter.

  Op de kopakker laten de kippers best wel wat sporen achter.

 • In het voorjaar zijn in deze regio veel bieten overgezaaid. Doff deed dat niet getuige de open plekken tussen de bieten. De teler schat het plantaantal op 38.000 per hectare.

  In het voorjaar zijn in deze regio veel bieten overgezaaid. Doff deed dat niet getuige de open plekken tussen de bieten. De teler schat het plantaantal op 38.000 per hectare.

 • Ondanks dit aantal planten wordt de opbrengst geschat op zo'n 100 ton per hectare. Sommige bieten wegen wel 8 kilo!

  Ondanks dit aantal planten wordt de opbrengst geschat op zo'n 100 ton per hectare. Sommige bieten wegen wel 8 kilo!

 • De grote bunker kan geen hele gang van 600 meter houden. Daarom zijn er 3 kippers ingezet om de bieten naar het erf te rijden. Met de mist is het soms lastig om de rooier te vinden.

  De grote bunker kan geen hele gang van 600 meter houden. Daarom zijn er 3 kippers ingezet om de bieten naar het erf te rijden. Met de mist is het soms lastig om de rooier te vinden.

 • Opvallend is het grote aantal schieters in dit perceel. Waarschijnlijk veroorzaakt door het koude voorjaar.

  Opvallend is het grote aantal schieters in dit perceel. Waarschijnlijk veroorzaakt door het koude voorjaar.

 • De opbrengst van de 17 hectare bieten wordt naar twee stortplaatsen gebracht. Hier op het eigen bedrijf waar vader Jan Doff zoon Henk aanwijzing geeft waar hij de kipper moet lossen.

  De opbrengst van de 17 hectare bieten wordt naar twee stortplaatsen gebracht. Hier op het eigen bedrijf waar vader Jan Doff zoon Henk aanwijzing geeft waar hij de kipper moet lossen.

 • Met een schepbak op de heftruck worden de gaten in de hoop opgevuld om zoveel mogelijk bieten te kunnen storten.

  Met een schepbak op de heftruck worden de gaten in de hoop opgevuld om zoveel mogelijk bieten te kunnen storten.

 • Bij buurman Marinus de Winter wordt ook een deel van de bieten gelost. Bij elkaar is er nu voldoende ruimte om alle bieten te kunnen bergen. Lang hoeven ze niet meer te liggen binnen een week worden ze geladen.

  Bij buurman Marinus de Winter wordt ook een deel van de bieten gelost. Bij elkaar is er nu voldoende ruimte om alle bieten te kunnen bergen. Lang hoeven ze niet meer te liggen binnen een week worden ze geladen.

 • Een waarschuwingsbord voor modder op de weg is vooral met deze mist geen overbodige luxe.

  Een waarschuwingsbord voor modder op de weg is vooral met deze mist geen overbodige luxe.

 • Loonbedrijf Pomper uit het Drentse Smilde rooit voor akkerbouwer Gert Seubring uit het Drentse Beilen totaal 15 hectare suikerbieten van het ras Isabella KWS.

  Loonbedrijf Pomper uit het Drentse Smilde rooit voor akkerbouwer Gert Seubring uit het Drentse Beilen totaal 15 hectare suikerbieten van het ras Isabella KWS.

 • Seubring heeft een gedeelte van zijn bieten op een door landruil verkregen perceel  staan bij buurman en veehouder Ad van den Boomen.

  Seubring heeft een gedeelte van zijn bieten op een door landruil verkregen perceel  staan bij buurman en veehouder Ad van den Boomen.

 • De Maxtron 620 wordt bestuurd door Robert Pomper. Dit zijn voor Pomper de laatste suikerbieten. Daarna moet hij nog 4 hectare voederbieten rooien.

  De Maxtron 620 wordt bestuurd door Robert Pomper. Dit zijn voor Pomper de laatste suikerbieten. Daarna moet hij nog 4 hectare voederbieten rooien.

 • De bieten worden in een sleufsilo gestort. De ruimte is wel nodig om alle bieten kwijt te kunnen. Met de hoog op het onderstel staande kipper is een grote storthoogte te halen.

  De bieten worden in een sleufsilo gestort. De ruimte is wel nodig om alle bieten kwijt te kunnen. Met de hoog op het onderstel staande kipper is een grote storthoogte te halen.

 • Erwin Zwiers, werkzaam bij Seubring, checkt even of alles goed vol ligt.

  Erwin Zwiers, werkzaam bij Seubring, checkt even of alles goed vol ligt.

 • Bietenagent Jan Kunst houdt zich op de hoogte van de vordering van de oogst. De laatste bieten gaan uiterlijk zondag na kerst weg.

  Bietenagent Jan Kunst houdt zich op de hoogte van de vordering van de oogst. De laatste bieten gaan uiterlijk zondag na kerst weg.

 • Het rooien van de bieten op deze zandgrond gaat op zich uitstekend. Maar er zitten wel een paar erg natte plekken in het perceel.

  Het rooien van de bieten op deze zandgrond gaat op zich uitstekend. Maar er zitten wel een paar erg natte plekken in het perceel.

 • Zelfs met rups is daar maar met moeite door te komen. De rooier zakte wel weg, maar bleef niet vast zitten.

  Zelfs met rups is daar maar met moeite door te komen. De rooier zakte wel weg, maar bleef niet vast zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.