Akkerbouw

Foto & video laatste update:7 dec 2015

Cichorei nog vrij schoon uit de grond

Adrie de Putter in Kamperland (Zld.) profiteert van een paar mooie dagen om de late cichorei te oogsten.

Foto

 • In december worden de laatste percelen cichorei gerooid. Akkerbouwbedrijf De Putter in Kamperland (Zld.) profiteert van een paar droge dagen, door de cichorei te laten rooien door loonbedrijf Van der Heijde, ook uit Kamperland. Foto's: Anton Dingemanse

  In december worden de laatste percelen cichorei gerooid. Akkerbouwbedrijf De Putter in Kamperland (Zld.) profiteert van een paar droge dagen, door de cichorei te laten rooien door loonbedrijf Van der Heijde, ook uit Kamperland. Foto's: Anton Dingemanse

 • De rooier van Wim van der Heijde is oorspronkelijk een bietenrooier, maar is bij aankoop meteen door fabrikant Vervaet omgebouwd, specifiek voor het rooien van cichorei. In de praktijk komt het erop neer dat alles fijner is afgesteld. De axiaalrollen hebben bijvoorbeeld een kleinere diameter en staan dichter op elkaar. Er staan meer spijlen in de zonnen en zo is het gehele rooimechanisme aangepast aan de kleinere cichoreiwortel.

  De rooier van Wim van der Heijde is oorspronkelijk een bietenrooier, maar is bij aankoop meteen door fabrikant Vervaet omgebouwd, specifiek voor het rooien van cichorei. In de praktijk komt het erop neer dat alles fijner is afgesteld. De axiaalrollen hebben bijvoorbeeld een kleinere diameter en staan dichter op elkaar. Er staan meer spijlen in de zonnen en zo is het gehele rooimechanisme aangepast aan de kleinere cichoreiwortel.

 • Ondanks de natte bodem komen de cichoreiwortels behoorlijk schoon uit de grond.

  Ondanks de natte bodem komen de cichoreiwortels behoorlijk schoon uit de grond.

 • Het perceel in de Spieringpolder is decennia geleden gediepspit en heeft nu, doordat zand uit de ondergrond door de bovenliggende kleilaag is gemengd, ook voor cichorei een prima bouwvoor.

  Het perceel in de Spieringpolder is decennia geleden gediepspit en heeft nu, doordat zand uit de ondergrond door de bovenliggende kleilaag is gemengd, ook voor cichorei een prima bouwvoor.

 • Teler Adrie de Putter is blij dat indertijd is gediepspit. "Doordat in de jaren '70 van de vorige eeuw tot een meter diep is gespit, kan ik hier nu cichorei telen. Alleen tegen de dijk aan bleek de kleilaag zo dik te zijn, dat er nauwelijks zand naar boven kwam."

  Teler Adrie de Putter is blij dat indertijd is gediepspit. "Doordat in de jaren '70 van de vorige eeuw tot een meter diep is gespit, kan ik hier nu cichorei telen. Alleen tegen de dijk aan bleek de kleilaag zo dik te zijn, dat er nauwelijks zand naar boven kwam."

 • Dat bleek ook tijdens het rooien. Meekomende kleiklompen versperden de zonnen. Gelukkig werd het probleem verholpen door de zonnen afwisselend linksom en rechtsom te laten draaien.

  Dat bleek ook tijdens het rooien. Meekomende kleiklompen versperden de zonnen. Gelukkig werd het probleem verholpen door de zonnen afwisselend linksom en rechtsom te laten draaien.

 • Chauffeur Leo van der Moere houdt het rooien daarom nauwlettend in de gaten. "Het is een specifiek vak waar je niet per se voor naar school hoeft. Je moet het in de vingers hebben."

  Chauffeur Leo van der Moere houdt het rooien daarom nauwlettend in de gaten. "Het is een specifiek vak waar je niet per se voor naar school hoeft. Je moet het in de vingers hebben."

 • Ondanks de nattigheid laat de kopakker geen overdreven insporing zien. Het perceel ligt in de buurt van het bedrijf. Voor transport is één combinatie voldoende. Er kan zelfs worden doorgerooid zonder de bunker en de kipper overdreven vol te maken.

  Ondanks de nattigheid laat de kopakker geen overdreven insporing zien. Het perceel ligt in de buurt van het bedrijf. Voor transport is één combinatie voldoende. Er kan zelfs worden doorgerooid zonder de bunker en de kipper overdreven vol te maken.

 • De cichorei wordt bij het bedrijf aan de hoop gekipt. Midden december worden ze opgehaald. De Putter rooit nu, omdat hij niet het risico wil lopen op nog slechtere omstandigheden. "Ze zijn eruit en wat het weer in de komende weken nog gaat doen, blijft ongewis."

  De cichorei wordt bij het bedrijf aan de hoop gekipt. Midden december worden ze opgehaald. De Putter rooit nu, omdat hij niet het risico wil lopen op nog slechtere omstandigheden. "Ze zijn eruit en wat het weer in de komende weken nog gaat doen, blijft ongewis."

Of registreer je om te kunnen reageren.