Akkerbouw

Foto & video

Temperatuur bijna te hoog voor oogst witlofpennen

De witlofoogst in het zuidwesten is in volle gang. Een deel van de oogst gaat direct naar de eindafnemer, een ander deel wordt eerst opgeslagen.

Foto

 • Onder goede omstandigheden oogst loonwerker Albert Vermue uit Heinkenszand (Zld.) witlof van het ras Ventor voor Johan Priem in Ovezande (Zld.).

  Onder goede omstandigheden oogst loonwerker Albert Vermue uit Heinkenszand (Zld.) witlof van het ras Ventor voor Johan Priem in Ovezande (Zld.).

 • Deze WKM-rooier is specifiek voor het rooien van witlof gebouwd. Witlof wordt geteeld op ruggen met hartafstand 50 of 75 cm. In de ruggen op 50 cm wordt meestal een enkele rij gezaaid. In de 75 cm ruggen wordt een dubbele rij witlof geteeld. Deze 4-rijige rooier is nu ingesteld op ruggen van 75 cm, maar kan ook omgebouwd worden om 50 cm ruggen te oogsten.

  Deze WKM-rooier is specifiek voor het rooien van witlof gebouwd. Witlof wordt geteeld op ruggen met hartafstand 50 of 75 cm. In de ruggen op 50 cm wordt meestal een enkele rij gezaaid. In de 75 cm ruggen wordt een dubbele rij witlof geteeld. Deze 4-rijige rooier is nu ingesteld op ruggen van 75 cm, maar kan ook omgebouwd worden om 50 cm ruggen te oogsten.

 • Witlof rooien is een precies werk, omdat de groeipunt niet mag beschadigen. De messen van de loofklapper kunnen daarom per rij worden bediend. Het loofklappen van een rug die plaatselijk wat hoger is kan zo worden gecorrigeerd.

  Witlof rooien is een precies werk, omdat de groeipunt niet mag beschadigen. De messen van de loofklapper kunnen daarom per rij worden bediend. Het loofklappen van een rug die plaatselijk wat hoger is kan zo worden gecorrigeerd.

 • Pennen die afzonderlijk boven de rest uit staan zijn wel het haasje. Meestal betreft dit de ongeschikte bovenmaat die zich door geringe concurrentie bovenmatig heeft kunnen ontwikkelen.

  Pennen die afzonderlijk boven de rest uit staan zijn wel het haasje. Meestal betreft dit de ongeschikte bovenmaat die zich door geringe concurrentie bovenmatig heeft kunnen ontwikkelen.

 • Voorover gebogen houdt de chauffeur het rooiwerk daarom nauwlettend in de gaten en corrigeert hij de loofklappers per rij om een loofpruik van de goede lengte te houden.

  Voorover gebogen houdt de chauffeur het rooiwerk daarom nauwlettend in de gaten en corrigeert hij de loofklappers per rij om een loofpruik van de goede lengte te houden.

 • Dat de rooiomstandigheden goed zijn is ook te zien aan de banden van de rooier. Na een halve dag rooien zijn ze nog zo goed als schoon.

  Dat de rooiomstandigheden goed zijn is ook te zien aan de banden van de rooier. Na een halve dag rooien zijn ze nog zo goed als schoon.

 • Ook het veld laat een resultaat volgens het boekje zien. Geen insporing, alleen de bandafdruk in de zeefgrond.

  Ook het veld laat een resultaat volgens het boekje zien. Geen insporing, alleen de bandafdruk in de zeefgrond.

 • Een van de twee vrachtcombinaties is weer langszij de rooier om rijdend geladen te worden. De grond laat onder deze omstandigheden toe dat er met volle vrachten over het veld wordt gereden.

  Een van de twee vrachtcombinaties is weer langszij de rooier om rijdend geladen te worden. De grond laat onder deze omstandigheden toe dat er met volle vrachten over het veld wordt gereden.

 • Een hectare witlof levert 170.000 tot 200.000 pennen op in een verhandelbare maatsortering. Het gemiddelde ligt dit jaar op zo'n 185.000 pennen per hectare.

  Een hectare witlof levert 170.000 tot 200.000 pennen op in een verhandelbare maatsortering. Het gemiddelde ligt dit jaar op zo'n 185.000 pennen per hectare.

 • Op het bedrijf van Johan Priem gaan de pennen via de stortbak op de vrachtwagen voor levering naar België.

  Op het bedrijf van Johan Priem gaan de pennen via de stortbak op de vrachtwagen voor levering naar België.

 • In de stortbak een oogst van schone pennen met een goede maat en mooie loofpruik.

  In de stortbak een oogst van schone pennen met een goede maat en mooie loofpruik.

 • Rein Heijboer, medewerker van bemiddelingskantoor Agri Link, bemonstert zo goed als elke vracht voor deze de vrachtwagen opgaat. De maat die de afnemer heeft besteld is 3,25 tot 6,6 cm. Heijboer meet twijfelgevallen.

  Rein Heijboer, medewerker van bemiddelingskantoor Agri Link, bemonstert zo goed als elke vracht voor deze de vrachtwagen opgaat. De maat die de afnemer heeft besteld is 3,25 tot 6,6 cm. Heijboer meet twijfelgevallen.

 • Een kist wordt voor bemonstering gewogen. Na bemonstering en telling wordt wat overblijft aan te grote en te kleine maat weer gewogen. Dit wordt in mindering gebracht op het totaalgewicht en is bepalend voor de uiteindelijke oogstopbrengst.

  Een kist wordt voor bemonstering gewogen. Na bemonstering en telling wordt wat overblijft aan te grote en te kleine maat weer gewogen. Dit wordt in mindering gebracht op het totaalgewicht en is bepalend voor de uiteindelijke oogstopbrengst.

 • De vrachtwagenchauffeur mag niet meer dan 28 ton laden. Zoals te zien is de vrachtwagen dan zeker nog niet vol.

  De vrachtwagenchauffeur mag niet meer dan 28 ton laden. Zoals te zien is de vrachtwagen dan zeker nog niet vol.

 • Aan de hand van de luchtdrukmeters van trekker en oplegger kan de chauffeur (door ervaring) redelijk precies het geladen gewicht inschatten.

  Aan de hand van de luchtdrukmeters van trekker en oplegger kan de chauffeur (door ervaring) redelijk precies het geladen gewicht inschatten.

 • Niet alle telers leveren direct aan een afnemer. Een deel van de witlofoogst wordt daarom gesorteerd en gekoeld bewaard door koelbedrijf Vermue in Heinkenszand. Een nieuwe vracht komt binnen en wordt op het bedrijf aan de hoop gestort.

  Niet alle telers leveren direct aan een afnemer. Een deel van de witlofoogst wordt daarom gesorteerd en gekoeld bewaard door koelbedrijf Vermue in Heinkenszand. Een nieuwe vracht komt binnen en wordt op het bedrijf aan de hoop gestort.

 • Met een shovel worden de pennen vanaf de hoop in de stortbak gestort. Zo hoeft de trekker met vracht niet een tijd aan de stortbak te staan, maar kan de trekker meteen weer naar het veld voor een volgende vracht.

  Met een shovel worden de pennen vanaf de hoop in de stortbak gestort. Zo hoeft de trekker met vracht niet een tijd aan de stortbak te staan, maar kan de trekker meteen weer naar het veld voor een volgende vracht.

 • Vanuit de stortbak gaan de pennen via zeef en verdeelmatten naar de sorteerunit. Om broei te voorkomen moeten witlofpennen binnen een etmaal na oogst in de koeling staan.

  Vanuit de stortbak gaan de pennen via zeef en verdeelmatten naar de sorteerunit. Om broei te voorkomen moeten witlofpennen binnen een etmaal na oogst in de koeling staan.

 • Op de rollenbaan van de sorteerunit worden de pennen achtereenvolgens van kleine tot grote diameter gesorteerd. Op het sorteerbed is duidelijk dat de te grote maat boven 6,6 cm zo goed als niet voorkomt. Het zuidwesten kende dit jaar een oogst van zeker 90% sortering in de gewilde maten 3,25 tot 6,6 cm.

  Op de rollenbaan van de sorteerunit worden de pennen achtereenvolgens van kleine tot grote diameter gesorteerd. Op het sorteerbed is duidelijk dat de te grote maat boven 6,6 cm zo goed als niet voorkomt. Het zuidwesten kende dit jaar een oogst van zeker 90% sortering in de gewilde maten 3,25 tot 6,6 cm.

 • Ook de ondermaat wordt opgeslagen, omdat voor fijne kroppen belangstelling is vanuit onder andere restaurants. Pennen leveren op zich nauwelijks iets op, maar de koel- en bewaarkosten worden wel vergoed door de afnemer.

  Ook de ondermaat wordt opgeslagen, omdat voor fijne kroppen belangstelling is vanuit onder andere restaurants. Pennen leveren op zich nauwelijks iets op, maar de koel- en bewaarkosten worden wel vergoed door de afnemer.

 • De pennen gaan in houten kisten voor de bewaring. Aangezien het vochtgehalte van de pennen hoog ligt, wordt geen gebruik gemaakt van kunststof kisten. De pennen die tegen de kunststof wand liggen kunnen verstikken en bij lange bewaring gaan rotten. Bij hout is dit niet aan de orde, omdat hout absorbeert en ademt.

  De pennen gaan in houten kisten voor de bewaring. Aangezien het vochtgehalte van de pennen hoog ligt, wordt geen gebruik gemaakt van kunststof kisten. De pennen die tegen de kunststof wand liggen kunnen verstikken en bij lange bewaring gaan rotten. Bij hout is dit niet aan de orde, omdat hout absorbeert en ademt.

 • Elke kist wordt gelabeld met de naam van de teler, het ras en de maat. Indien verkocht, staat ook de naam van de koper op het label. Aan het eind van de sorteerlijn wordt regelmatig een monster genomen. Aangezien al gesorteerd is, wordt hier gekeken naar het aantal pennen per kilo.

  Elke kist wordt gelabeld met de naam van de teler, het ras en de maat. Indien verkocht, staat ook de naam van de koper op het label. Aan het eind van de sorteerlijn wordt regelmatig een monster genomen. Aangezien al gesorteerd is, wordt hier gekeken naar het aantal pennen per kilo.

 • Uiteindelijk gaan de kisten de koeling in. Hier worden de pennen teruggekoeld naar 1 graad Celsius. Zo blijven ze een week of twee staan en ze worden dan teruggekoeld naar de bewaartemperatuur van iets onder nul. Late rassen kunnen zo zonder probleem een jaar blijven staan, tot de nieuwe oogst beschikbaar is.

  Uiteindelijk gaan de kisten de koeling in. Hier worden de pennen teruggekoeld naar 1 graad Celsius. Zo blijven ze een week of twee staan en ze worden dan teruggekoeld naar de bewaartemperatuur van iets onder nul. Late rassen kunnen zo zonder probleem een jaar blijven staan, tot de nieuwe oogst beschikbaar is.

 • Mits er niet te veel neerslag valt en de temperatuur niet te hoog wordt, verwacht Vermue de witlofoogst half november af te ronden. Bij een dagtemperatuur boven 18 graden is het beter niet te rooien, omdat het groeipunt dan gaat uitlopen en de pennen minder goed kunnen worden teruggekoeld.

  Mits er niet te veel neerslag valt en de temperatuur niet te hoog wordt, verwacht Vermue de witlofoogst half november af te ronden. Bij een dagtemperatuur boven 18 graden is het beter niet te rooien, omdat het groeipunt dan gaat uitlopen en de pennen minder goed kunnen worden teruggekoeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.