Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Simpele buis om groenbemester onder te ploegen

Akkerbouwer Jaap Kloosterman ploegt anderhalve meter lange gele mosterd probleemloos onder.

Foto

 • Net als vele collega-telers op de zwaardere gronden ploegt akkerbouwer Jaap Kloosterman in het Zeeuwse Lewedorp groenbemesters onder. Om de vaak forse lengte van de gele mosterd goed onder te krijgen, maakt hij gebruik van een eenvoudige doch doeltreffende methode. Foto's: Anton Dingemanse

  Net als vele collega-telers op de zwaardere gronden ploegt akkerbouwer Jaap Kloosterman in het Zeeuwse Lewedorp groenbemesters onder. Om de vaak forse lengte van de gele mosterd goed onder te krijgen, maakt hij gebruik van een eenvoudige doch doeltreffende methode. Foto's: Anton Dingemanse

 • Aan de frontgewichten van de trekker heeft hij een stalen buis gehangen van ongeveer 30 kilo die bij rijden op land net de grond raakt. Aangezien tijdens het ploegen in de voor wordt gereden, sleept de buis dan zwaar over de grond en drukt de groenbemester daarbij tegen de grond.

  Aan de frontgewichten van de trekker heeft hij een stalen buis gehangen van ongeveer 30 kilo die bij rijden op land net de grond raakt. Aangezien tijdens het ploegen in de voor wordt gereden, sleept de buis dan zwaar over de grond en drukt de groenbemester daarbij tegen de grond.

 • De brede frontgewichten van de trekker duwen de stengels al voorover. De buis veegt vervolgens de stengels als het ware tegen de grond, zodat bij het keren van de grond het groenbemesterpakket geheel onder de grond verdwijnt.

  De brede frontgewichten van de trekker duwen de stengels al voorover. De buis veegt vervolgens de stengels als het ware tegen de grond, zodat bij het keren van de grond het groenbemesterpakket geheel onder de grond verdwijnt.

 • Dat de gele mosterd plat tegen de grond ligt, is goed te zien bij deze foto van de situatie tussen frontgewicht en voorwielen.

  Dat de gele mosterd plat tegen de grond ligt, is goed te zien bij deze foto van de situatie tussen frontgewicht en voorwielen.

 • Jaap Kloosterman is heel tevreden over zijn methode "Ongeveer dertig jaar geleden heb ik dit bedacht en ik pas het sindsdien altijd toe bij hoge groenbemester. Vorig jaar stond de gele mosterd zeker 2 meter hoog, maar dat vormde geen probleem voor de veegbuis. Het klein maken van de groenbemester is eigenlijk beter, maar mijn kostenbesparende methode weegt naar mijn idee wel op tegen het mogelijk moeilijker verteren van de groenbemester."

  Jaap Kloosterman is heel tevreden over zijn methode "Ongeveer dertig jaar geleden heb ik dit bedacht en ik pas het sindsdien altijd toe bij hoge groenbemester. Vorig jaar stond de gele mosterd zeker 2 meter hoog, maar dat vormde geen probleem voor de veegbuis. Het klein maken van de groenbemester is eigenlijk beter, maar mijn kostenbesparende methode weegt naar mijn idee wel op tegen het mogelijk moeilijker verteren van de groenbemester."

 • Op dit perceel is de gele mosterd tot 1,5 meter hoog. Met behulp van de veegbuis gaat het onderwerken van de groenbemester probleemloos. Dat is ook te zien aan het geploegde deel, er komt nergens groen boven de voren uit.

  Op dit perceel is de gele mosterd tot 1,5 meter hoog. Met behulp van de veegbuis gaat het onderwerken van de groenbemester probleemloos. Dat is ook te zien aan het geploegde deel, er komt nergens groen boven de voren uit.

Laatste reacties

 • ...............

  Nou ja, als je de laatste foto goed bekijkt dan zie je nog wel wat groene plukken.

 • M.harmsen

  ik was in de veronderstelling dat inkuilen van groenbemester juist niet gewenst was?

 • Zandboertje

  Als de plant in volle lengte zich ergens tussen de voren ligt is dat nog niet helemaal inkuilen. Dat is meer als alles onderin ligt. Zelf zie ik liever nog behoorlijk wat groene massa tussen de voren doorsteken. Dan is de verdeling beter en de plant gaat toch wel dood. Nog liever gewoon kapot maken en op zandgrond de cutivator erdoor en dan poten/zaaien. Geen erosie en mooi organisch materiaal bovenin.

 • Tiny1946

  Jonge Ploegers stel de ploeg goed af en gebruik goede voor scharen dan loopt alles gesmeerd.

 • frebo

  Deze laatste opmerking geld niet voor oudere ploegers??

 • ed12345

  Nee die doen heel doodgewoon een buis voor de trekker '
  Wat dat fijn maken betreft :een extra bewerking en dus verdichting .Ik ben het helemaal met Kloosterman eens gewoon onderploegen maar zorgen dat het niet allemaal onderin ligt

 • pinkeltje

  Gele mosterd lijkt een heel pak groen maar in werkelijkheid is het maar een klein beetje organische stof. Het gaat vooral om wat er onder de grond zit. Daardoor valt dat met dat inkuilen ook wel mee. Als het verkleint ligt de moes net zo goed of zelfs nog wel meer onderin.

 • ed12345

  Pinkeltje daar heb je gelijk in het is net spinazie je denkt dat je een hele boel hebt maar er blijft weinig van over

 • landboer

  Denk niet dat het bij rogge zou werken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.