Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Laatste keer zelf de bieten naar fabriek rijden

Suiker Unie beëindigt vanwege een efficiëntieslag de zelfbrengregeling van suikerbieten naar de fabriek. In Dinteloord (N.-Br.) kon het nog; 19 bietentelers brengen zelf hun bieten naar de fabriek. Akkerbouwer Martijn Voorbraak is één van hen.

Foto

 • Akkerbouwer Martijn Voorbraak brengt nog zelf zijn bieten naar de fabriek.

  Akkerbouwer Martijn Voorbraak brengt nog zelf zijn bieten naar de fabriek.

 • Loonbedrijf Fijnaart BV rooit de 6,3 hectare bieten van Voorbraak. Vier kippers rijden af en aan. Naast Martijn rijden ook zijn vader, zwager en loonwerker mee.

  Loonbedrijf Fijnaart BV rooit de 6,3 hectare bieten van Voorbraak. Vier kippers rijden af en aan. Naast Martijn rijden ook zijn vader, zwager en loonwerker mee.

 • De kipper is vol. Voorbraak rijdt naar de fabriek, die vijf kilometer verderop ligt.

  De kipper is vol. Voorbraak rijdt naar de fabriek, die vijf kilometer verderop ligt.

 • Aangekomen bij de fabriek wordt eerst de volle vracht gewogen.

  Aangekomen bij de fabriek wordt eerst de volle vracht gewogen.

 • Voorbraak meldt zich aan met een pasje. De vracht wordt ingecheckt. Het systeem geeft vervolgens aan of de vracht moet worden bemonsterd, of dat Voorbraak deze gelijk kan opkippen. Een vrachtwagenchauffeur draait zijn raampje open en checkt in, trekkerchauffeurs moeten uitstappen. Deze vracht moet getarreerd worden.

  Voorbraak meldt zich aan met een pasje. De vracht wordt ingecheckt. Het systeem geeft vervolgens aan of de vracht moet worden bemonsterd, of dat Voorbraak deze gelijk kan opkippen. Een vrachtwagenchauffeur draait zijn raampje open en checkt in, trekkerchauffeurs moeten uitstappen. Deze vracht moet getarreerd worden.

 • Op naar het tarreerpunt, verderop op het terrein van de suikerfabriek.

  Op naar het tarreerpunt, verderop op het terrein van de suikerfabriek.

 • Een meetunit pakt automatisch een monster bieten uit de kipper.

  Een meetunit pakt automatisch een monster bieten uit de kipper.

 • Voorbraak kipt de bieten in de grote verzamelput.

  Voorbraak kipt de bieten in de grote verzamelput.

 • Eerst nog even leeg wegen en dan terug naar de rooier voor een volgende vracht. Voorbraak vindt het jammer dat dit de laatste keer was dat hij zelf zijn bieten naar de fabriek rijdt, maar hij heeft er wel begrip voor. "Tijdens rooien worden de bieten sowieso in kippers gestort, dus is het een kleine moeite ze gelijk naar de fabriek te rijden." Volgend jaar moet hij de bieten aan de hoop rijden en worden ze met vrachtwagens opgehaald, net als bij elke andere bietenteler. "Voordeel daarvan is dat het rooien van de bieten dan wel makkelijker te plannen is. Nu krijg je van de fabriek twee dagen de tijd om de bieten naar de fabriek te rijden. In die twee dagen moet het dan ook gebeuren, of het nu mooi of slecht weer is."

  Eerst nog even leeg wegen en dan terug naar de rooier voor een volgende vracht. Voorbraak vindt het jammer dat dit de laatste keer was dat hij zelf zijn bieten naar de fabriek rijdt, maar hij heeft er wel begrip voor. "Tijdens rooien worden de bieten sowieso in kippers gestort, dus is het een kleine moeite ze gelijk naar de fabriek te rijden." Volgend jaar moet hij de bieten aan de hoop rijden en worden ze met vrachtwagens opgehaald, net als bij elke andere bietenteler. "Voordeel daarvan is dat het rooien van de bieten dan wel makkelijker te plannen is. Nu krijg je van de fabriek twee dagen de tijd om de bieten naar de fabriek te rijden. In die twee dagen moet het dan ook gebeuren, of het nu mooi of slecht weer is."

Laatste reacties

 • Schoenmakers

  zoals bij zoveel dingen gaat de bietenfabriek maar een regel op, als het voor de fabriek een euro oplevert geeft het niet dat het verder in de kolom tien euro kost

 • Jan-Zonderland

  Kreeg men dan ook een meerprijs voor de bieten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.