Akkerbouw

Foto & video 4592 x bekeken 1 reactie

Knolselderij rooien met AVR Puma-aardappelrooier.

Doorgaans gebeurt knolselderij oogsten met een bietenrooier. Akkerbouwbedrijf Boudeling paste teelt en rooier aan om het gewas met de eigen aardappelrooier te kunnen oogsten.

Foto

 • Dit jaar startte Piet Boudeling in Swifterbant (Fl.) met de teelt van knolselderij. Hij teelt 6 hectare van het ras Otago. Foto's: Sytze Bakker

  Dit jaar startte Piet Boudeling in Swifterbant (Fl.) met de teelt van knolselderij. Hij teelt 6 hectare van het ras Otago. Foto's: Sytze Bakker

 • Adriaan Boudeling is dit gewas nu aan het oogsten met hun AVR Puma-aardappelrooier. De AVR is op wat punten aangepast om de knolselderij te kunnen rooien.

  Adriaan Boudeling is dit gewas nu aan het oogsten met hun AVR Puma-aardappelrooier. De AVR is op wat punten aangepast om de knolselderij te kunnen rooien.

 • De knolselderij is op 75 centimeter gezaaid vanwege de wens om zelf met de aardappelrooier te kunnen oogsten.

  De knolselderij is op 75 centimeter gezaaid vanwege de wens om zelf met de aardappelrooier te kunnen oogsten.

 • Om het loof zo goed mogelijk te klappen zijn de lange klepels in de klapper verwijderd en blijven de korte klepels boven de rijen zitten om zo goed en vlak klapwerk te krijgen.

  Om het loof zo goed mogelijk te klappen zijn de lange klepels in de klapper verwijderd en blijven de korte klepels boven de rijen zitten om zo goed en vlak klapwerk te krijgen.

 • Knolselderij heeft veel (haar)wortels, waardoor de knollen stevig in de grond zitten. Voor het rooien zorgen aan weerszijden van de rijen schijven dat de knollen losgesneden worden voor ze gelicht worden.

  Knolselderij heeft veel (haar)wortels, waardoor de knollen stevig in de grond zitten. Voor het rooien zorgen aan weerszijden van de rijen schijven dat de knollen losgesneden worden voor ze gelicht worden.

 • Met speciale lichters worden de knollen omhoog gewerkt tussen de schijven. De open constructie laat overbodige grond door.

  Met speciale lichters worden de knollen omhoog gewerkt tussen de schijven. De open constructie laat overbodige grond door.

 • De knolselderij zou zonder grond eraan vast moeilijk met de rooimat mee omhooggaan. De grond met haarwortels zorgen dat de ronde knollen aan elkaar vast blijven zitten. Zo gaan ze per drie of vier stuks bij elkaar de rooimat op.

  De knolselderij zou zonder grond eraan vast moeilijk met de rooimat mee omhooggaan. De grond met haarwortels zorgen dat de ronde knollen aan elkaar vast blijven zitten. Zo gaan ze per drie of vier stuks bij elkaar de rooimat op.

 • Achterin de rooier willen de vrij dikke knollen nog wel eens blijven hangen in de nauwe opening onder de egelband. Dat lost zich op als even gestopt wordt om ze weer tijd te geven om tussen de banden te vallen.

  Achterin de rooier willen de vrij dikke knollen nog wel eens blijven hangen in de nauwe opening onder de egelband. Dat lost zich op als even gestopt wordt om ze weer tijd te geven om tussen de banden te vallen.

 • De leesband van de rooier ligt vol met dikke knollen en aanhangende grond. Boudeling schat de bruto-opbrengst op ongeveer 100 ton per hectare. Met drie kippers worden de knollen naar de bewaring gereden.

  De leesband van de rooier ligt vol met dikke knollen en aanhangende grond. Boudeling schat de bruto-opbrengst op ongeveer 100 ton per hectare. Met drie kippers worden de knollen naar de bewaring gereden.

 • De chauffeurs laden de kippers eerst voorin vol. Onder deze natte omstandigheden is dat nodig om voldoende druk op de trekker te houden. Anders komen ze niet van het land.

  De chauffeurs laden de kippers eerst voorin vol. Onder deze natte omstandigheden is dat nodig om voldoende druk op de trekker te houden. Anders komen ze niet van het land.

 • De rooier mag dan voorzien zijn van een bunker maar deze word niet vol gerooid als er even geen kipper is. Lossen van een te volle bunker blijkt lastig te gaan.

  De rooier mag dan voorzien zijn van een bunker maar deze word niet vol gerooid als er even geen kipper is. Lossen van een te volle bunker blijkt lastig te gaan.

 • Met behulp van monitoren houdt Boudeling het rooiproces in de gaten. Bij dreigende verstopping kan hij dan op tijd ingrijpen. De besturing gebeurt grotendeels handmatig en vergt de nodige aandacht vanwege de schijven die dicht langs de rijen lopen.

  Met behulp van monitoren houdt Boudeling het rooiproces in de gaten. Bij dreigende verstopping kan hij dan op tijd ingrijpen. De besturing gebeurt grotendeels handmatig en vergt de nodige aandacht vanwege de schijven die dicht langs de rijen lopen.

 • Het is behoorlijk nat, maar met de brede banden spoort de rooier weinig in.

  Het is behoorlijk nat, maar met de brede banden spoort de rooier weinig in.

 • De knolselderij gaat grotendeels in de bewaring en wordt na kerst in kisten in de koeling gezet. Een deel van de oogst is af-land afgezet. Dit is in kisten bij De Groene Agri in Rutten in de koeling gezet.

  De knolselderij gaat grotendeels in de bewaring en wordt na kerst in kisten in de koeling gezet. Een deel van de oogst is af-land afgezet. Dit is in kisten bij De Groene Agri in Rutten in de koeling gezet.

 • De oogst is bijna klaar en Boudeling is tevreden met het resultaat van dit seizoen. De zelfrijdende rooier is zo breder inzetbaar, maar zal voor volgend seizoen nog wel iets aangepast worden

  De oogst is bijna klaar en Boudeling is tevreden met het resultaat van dit seizoen. De zelfrijdende rooier is zo breder inzetbaar, maar zal voor volgend seizoen nog wel iets aangepast worden

Eén reactie

 • wbrooymans

  neem aan dat dit industrieteelt is. versmarktteelt is met ongeveer 60 ton/ha wel klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.