Akkerbouw

Foto & video 3413 x bekeken

Groenbemesters beoordelen en inwerken

Afgelopen najaar zijn er meer groenbemesters geteeld, mede door de vergroeningseisen. Reden voor CZAV, CVEL en DSV een praktijkdemonstratie te organiseren.

Foto

 • Coöperatie CZAV, werktuigenvereniging CVEL en DSV zaden organiseerden in Oosterland (Zld.) een demo met daarin negen verschillende groenbemestermengsels en methoden om de groenbemester onder te werken. Hier een demonstratie met de Spearhead mulchmaaier.

  Coöperatie CZAV, werktuigenvereniging CVEL en DSV zaden organiseerden in Oosterland (Zld.) een demo met daarin negen verschillende groenbemestermengsels en methoden om de groenbemester onder te werken. Hier een demonstratie met de Spearhead mulchmaaier.

 • De velddemo vond plaats op een perceel van akkerbouwer Jan Stouten. Als bestuurslid van de CVEL stelde hij voor om naast de rassendemo groenbemester verschillende verpulversystemen te tonen. Mechanisatiebedrijven uit de regio gaven gehoor en kwamen met genoegen hun machines demonstreren. Hier een Lemken Rubin 9 schijveneg in actie.

  De velddemo vond plaats op een perceel van akkerbouwer Jan Stouten. Als bestuurslid van de CVEL stelde hij voor om naast de rassendemo groenbemester verschillende verpulversystemen te tonen. Mechanisatiebedrijven uit de regio gaven gehoor en kwamen met genoegen hun machines demonstreren. Hier een Lemken Rubin 9 schijveneg in actie.

 • Het resultaat van de bewerking met de Lemken schijveneg. Het gewas blijft grotendeels heel en zit nog deels vast. Er zou in combinatie met Maschio klepelmaaier worden gewerkt, maar die was niet beschikbaar voor de velddemo.

  Het resultaat van de bewerking met de Lemken schijveneg. Het gewas blijft grotendeels heel en zit nog deels vast. Er zou in combinatie met Maschio klepelmaaier worden gewerkt, maar die was niet beschikbaar voor de velddemo.

 • Voordat de machines werden toegelicht was er eerst een rondgang langs een tiental proefvelden groenbemester. Adviseur Lein de Visser van CZAV toont hier de wortelontwikkeling van alexandrijnse klaver uit een groenbemestermengsel. De mengsels toonden dit jaar het beste resultaat. Minder klimaatbestendige soorten lieten het weliswaar afweten, maar dat werd gecompenseerd door de overblijvende soorten.

  Voordat de machines werden toegelicht was er eerst een rondgang langs een tiental proefvelden groenbemester. Adviseur Lein de Visser van CZAV toont hier de wortelontwikkeling van alexandrijnse klaver uit een groenbemestermengsel. De mengsels toonden dit jaar het beste resultaat. Minder klimaatbestendige soorten lieten het weliswaar afweten, maar dat werd gecompenseerd door de overblijvende soorten.

 • Deze proefvelden werden op 5 augustus gezaaid en de groenbemesters stonden voor de zware regenperiode eind augustus begon al redelijk boven. Het gewas had hier daarom minder van te lijden dan de later gezaaide groenbemester. Dit vertaalt zich dan ook in een goede beworteling in een niet al te zware grond.

  Deze proefvelden werden op 5 augustus gezaaid en de groenbemesters stonden voor de zware regenperiode eind augustus begon al redelijk boven. Het gewas had hier daarom minder van te lijden dan de later gezaaide groenbemester. Dit vertaalt zich dan ook in een goede beworteling in een niet al te zware grond.

 • Dit is de wortel van tillage rammenas. Een dergelijke paalwortel kan tot in de ploegzool doordringen. Daardoor blijft de grond ook na vertering van de wortel open. Dit bleek ook bij het ploegen de volgende dag. De ploeg doorsneed regelmatig een dergelijke wortel, waarbij een deel in de bodem achterblijft en gaat verteren. Deze tillage wortel heeft met 40 centimeter een normale lengte, waarbij ruim 10 centimeter boven de grond uitsteekt.

  Dit is de wortel van tillage rammenas. Een dergelijke paalwortel kan tot in de ploegzool doordringen. Daardoor blijft de grond ook na vertering van de wortel open. Dit bleek ook bij het ploegen de volgende dag. De ploeg doorsneed regelmatig een dergelijke wortel, waarbij een deel in de bodem achterblijft en gaat verteren. Deze tillage wortel heeft met 40 centimeter een normale lengte, waarbij ruim 10 centimeter boven de grond uitsteekt.

 • Een Kuhn BC4000 hakselaar maait zijn eerste ronde in het toegewezen deel van het groenbemesterveld. Om een goede indruk te krijgen wat de verschillende machines op de verschillende groenbemesters doen, wordt haaks door de zaaibanen gewerkt.

  Een Kuhn BC4000 hakselaar maait zijn eerste ronde in het toegewezen deel van het groenbemesterveld. Om een goede indruk te krijgen wat de verschillende machines op de verschillende groenbemesters doen, wordt haaks door de zaaibanen gewerkt.

 • Het inwendige van de Kuhn. De klepels zitten op een massieve stalen cilinder.

  Het inwendige van de Kuhn. De klepels zitten op een massieve stalen cilinder.

 • Het klepelgeweld van deze Kuhn hakselaar in actie.

  Het klepelgeweld van deze Kuhn hakselaar in actie.

 • Een Agrimaster klepelmaaier in de front met achteraan een Evers schijveneg om de kleingemaakte groenbemester onder te werken.

  Een Agrimaster klepelmaaier in de front met achteraan een Evers schijveneg om de kleingemaakte groenbemester onder te werken.

 • Deze combinatie maaide een gang. In een volgende gang werd maaien gecombineerd met onderwerken. Het resultaat van beide methoden wordt toegelicht.

  Deze combinatie maaide een gang. In een volgende gang werd maaien gecombineerd met onderwerken. Het resultaat van beide methoden wordt toegelicht.

 • Teler Harald Simmelink demonstreert hier zijn Votex klepelmaaier. Hij ploegt zijn percelen niet, maar laat de wormen resten groenbemester onderwerken.

  Teler Harald Simmelink demonstreert hier zijn Votex klepelmaaier. Hij ploegt zijn percelen niet, maar laat de wormen resten groenbemester onderwerken.

 • Naast de klepelmaaiers werd ook een demonstratie gegeven met deze Spearhead mulchmaaier met drie rotors. De breedste uitvoering van 7,3 meter vergt wel 200 pk van de trekker. De kwaliteit van alle gedemonstreerde methoden ontliep elkaar niet zoveel. Wel de capaciteit en het benodigde vermogen.

  Naast de klepelmaaiers werd ook een demonstratie gegeven met deze Spearhead mulchmaaier met drie rotors. De breedste uitvoering van 7,3 meter vergt wel 200 pk van de trekker. De kwaliteit van alle gedemonstreerde methoden ontliep elkaar niet zoveel. Wel de capaciteit en het benodigde vermogen.

 • De Spearhead kan worden uitgevoerd met 2 typen rotorbladen. Deze is uitgevoerd met HD6. Twee bladen zijn boven elkaar geplaatst. Het bovenste blad snijdt eerst het bovendeel van het gewas en een fractie later snijdt het onderste blad er nog een stuk af.

  De Spearhead kan worden uitgevoerd met 2 typen rotorbladen. Deze is uitgevoerd met HD6. Twee bladen zijn boven elkaar geplaatst. Het bovenste blad snijdt eerst het bovendeel van het gewas en een fractie later snijdt het onderste blad er nog een stuk af.

 • Het resultaat van de mulchmaaier. Bij het ploegen was weinig te merken van de verschillende methoden. Wel zal bij nat weer bij de opengewerkte grond wat eerder slip optreden. Er is verschil tussen de groenbemesters. Bij de meervoudige mengsels is de grond duidelijk beter doorworteld en ze laten een betere structuur achter.

  Het resultaat van de mulchmaaier. Bij het ploegen was weinig te merken van de verschillende methoden. Wel zal bij nat weer bij de opengewerkte grond wat eerder slip optreden. Er is verschil tussen de groenbemesters. Bij de meervoudige mengsels is de grond duidelijk beter doorworteld en ze laten een betere structuur achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.