Akkerbouw

Foto & video

Inhaalslag Zeeuwse telers toen het even kon

In Zeeland was vorige week volop activiteit op het land. Telers waren nog bezig met de aardappeloogst terwijl anderen alweer wintertarwe zaaiden.

Foto

 • Tot voor kort was het mooi weer voor de akkerbouwer. Dat weer is uiteraard een belangrijke factor voor het oogstwerk en het andere landwerk dat voor de winter gedaan moet worden. Steven Dees in Wissenkerke op Noord-Beveland (Zld.) rooit zijn Agria voor consumptie met een door John Deere 6820 getrokken tweerij-AVR Spirit 9200.

  Tot voor kort was het mooi weer voor de akkerbouwer. Dat weer is uiteraard een belangrijke factor voor het oogstwerk en het andere landwerk dat voor de winter gedaan moet worden. Steven Dees in Wissenkerke op Noord-Beveland (Zld.) rooit zijn Agria voor consumptie met een door John Deere 6820 getrokken tweerij-AVR Spirit 9200.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 02 In het perceel zit zo goed als geen rot en wat er zat, wordt er door de rooier uitgedraaid. In de kiepwagen komt dan ook een mooie oogst, vrijwel vrij van grond.

  02 In het perceel zit zo goed als geen rot en wat er zat, wordt er door de rooier uitgedraaid. In de kiepwagen komt dan ook een mooie oogst, vrijwel vrij van grond.

 • Op een ander perceel van Dees waar hij Agria-pootgoed teelde is collega Jan Zuidweg voor hem aan het woelen.

  Op een ander perceel van Dees waar hij Agria-pootgoed teelde is collega Jan Zuidweg voor hem aan het woelen.

 • Om de ondergrond zo min mogelijk te verstoren laat Dees op ongeveer 30 centimeter woelen.

  Om de ondergrond zo min mogelijk te verstoren laat Dees op ongeveer 30 centimeter woelen.

 • Over het algemeen ging het woelen voorspoedig. Alleen bij de spuitsporen en de kopakker moest er flink aan getrokken worden. Hoezeer hier de bodem is vastgereden, is te zien aan de brokken door zuurstofgebrek blauwgekleurde grond.

  Over het algemeen ging het woelen voorspoedig. Alleen bij de spuitsporen en de kopakker moest er flink aan getrokken worden. Hoezeer hier de bodem is vastgereden, is te zien aan de brokken door zuurstofgebrek blauwgekleurde grond.

 • Bij het rooien van het pootgoed is een lange strook, wellicht een oude waterloop, overgeslagen omdat hier rot in kon zitten.

  Bij het rooien van het pootgoed is een lange strook, wellicht een oude waterloop, overgeslagen omdat hier rot in kon zitten.

 • Bij Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland rooide loonbedrijf Van der Velde met AVR Puma een perceel Fontane voor akkerbouwbedrijf Thes Agro. Ook hier in de bunker een vrijwel schone aardappel.

  Bij Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland rooide loonbedrijf Van der Velde met AVR Puma een perceel Fontane voor akkerbouwbedrijf Thes Agro. Ook hier in de bunker een vrijwel schone aardappel.

 • In dit perceel zat plaatsgewijs wel rot, maar daar maakte de rooier, zoals is te zien, korte metten mee. Ondanks de pessimistische berichten van ongeveer een maand geleden dat in het zuidwesten telers tot wel 50 procent van hun oogst wegens rot moesten afschrijven, blijkt dit nu in Zeeland mee te vallen. In sommige moeilijke percelen kan hier en daar zo'n 25 procent rot hebben gezeten. Andere percelen zijn daarentegen zo goed als rotvrij. Gemiddeld is inmiddels in Zeeland naar verwachting 5 tot 7 procent weggerot en komt dus niet meer in de bunker.

  In dit perceel zat plaatsgewijs wel rot, maar daar maakte de rooier, zoals is te zien, korte metten mee. Ondanks de pessimistische berichten van ongeveer een maand geleden dat in het zuidwesten telers tot wel 50 procent van hun oogst wegens rot moesten afschrijven, blijkt dit nu in Zeeland mee te vallen. In sommige moeilijke percelen kan hier en daar zo'n 25 procent rot hebben gezeten. Andere percelen zijn daarentegen zo goed als rotvrij. Gemiddeld is inmiddels in Zeeland naar verwachting 5 tot 7 procent weggerot en komt dus niet meer in de bunker.

 • Een beeld van een kopakker tijdens oogstwerk in het najaar. Blubberig en kapotgereden.

  Een beeld van een kopakker tijdens oogstwerk in het najaar. Blubberig en kapotgereden.

 • Een medewerker van Thes Agro plaatst de temperatuurvoelers in de hoop Fontane. De kachels draaien inmiddels volop om de aardappelen voldoende droog te krijgen voor lange bewaring.

  Een medewerker van Thes Agro plaatst de temperatuurvoelers in de hoop Fontane. De kachels draaien inmiddels volop om de aardappelen voldoende droog te krijgen voor lange bewaring.

 • Het rooien verloopt dan wel zonder al te veel problemen. De rooiers slijten wel door het gebruik. Hier wordt een Grimme Tectron gerepareerd; deze was op een landweggetje stilgevallen.

  Het rooien verloopt dan wel zonder al te veel problemen. De rooiers slijten wel door het gebruik. Hier wordt een Grimme Tectron gerepareerd; deze was op een landweggetje stilgevallen.

 • De rooier kwam 's avonds om een uur tien op een landweg bij Goes stil te staan. De volgende dag zijn drie monteurs van dealer Louis Verburg uit Nieuwerkerk van 8.00 tot 13.00 uur in de openluchtwerkplaats bezig geweest om het euvel te verhelpen.

  De rooier kwam 's avonds om een uur tien op een landweg bij Goes stil te staan. De volgende dag zijn drie monteurs van dealer Louis Verburg uit Nieuwerkerk van 8.00 tot 13.00 uur in de openluchtwerkplaats bezig geweest om het euvel te verhelpen.

 • Het euvel was een kapotte koppelingsplaat. Om die te vervangen moet motorisch zo ongeveer de halve machine worden gedemonteerd.

  Het euvel was een kapotte koppelingsplaat. Om die te vervangen moet motorisch zo ongeveer de halve machine worden gedemonteerd.

 • Het geploegde land van Herman de Jonge in Kats op Noord-Beveland wordt door zijn dochter bewerkt. Hij zaait zelf Tataros-wintertarwe met een Massey Ferguson en een Hassia-zaaimachine uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Met dergelijke machines blijven de kosten beperkt tot brandstof en onderhoud.

  Het geploegde land van Herman de Jonge in Kats op Noord-Beveland wordt door zijn dochter bewerkt. Hij zaait zelf Tataros-wintertarwe met een Massey Ferguson en een Hassia-zaaimachine uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Met dergelijke machines blijven de kosten beperkt tot brandstof en onderhoud.

 • De Jonge met zijn dochter Talitha. Het is de bedoeling dat zij samen met haar tweelingzus Heidy naast hun baan buitenshuis het bedrijf gaan voortzetten.

  De Jonge met zijn dochter Talitha. Het is de bedoeling dat zij samen met haar tweelingzus Heidy naast hun baan buitenshuis het bedrijf gaan voortzetten.

 • Na de bietenoogst ploegen de gebroeders Hanse in Zierikzee op Schouwen-Duiveland een 7 hectare groot perceel en zaaien daar Julius-wintertarwe.

  Na de bietenoogst ploegen de gebroeders Hanse in Zierikzee op Schouwen-Duiveland een 7 hectare groot perceel en zaaien daar Julius-wintertarwe.

 • Ganzen zijn volgens Eric Hanse het grootste probleem in de tarweteelt: "Op zoek naar bietenafval versmeren en vertrappen ze de bodem, zodat het tarweplantje in de kiem wordt gesmoord. Vaak moeten we delen van het perceel overzaaien."

  Ganzen zijn volgens Eric Hanse het grootste probleem in de tarweteelt: "Op zoek naar bietenafval versmeren en vertrappen ze de bodem, zodat het tarweplantje in de kiem wordt gesmoord. Vaak moeten we delen van het perceel overzaaien."

 • Hanse vult de voorraad bak met Julius-basiszaad voor vermeerdering. In totaal telen de gebroeders Hanse 47 hectare tarwe, waarvan deze 7 hectare voor vermeerdering.

  Hanse vult de voorraad bak met Julius-basiszaad voor vermeerdering. In totaal telen de gebroeders Hanse 47 hectare tarwe, waarvan deze 7 hectare voor vermeerdering.

 • Akkerbouwbedrijf Dieleman in Kortgene laat de bieten rooien door loonbedrijf Van der Heijde. De oogst gaat door het mooie weer voorspoedig.

  Akkerbouwbedrijf Dieleman in Kortgene laat de bieten rooien door loonbedrijf Van der Heijde. De oogst gaat door het mooie weer voorspoedig.

 • Ko Dieleman lost een vracht bieten aan de hoop. Het is volgens Dieleman een normale opbrengst, met weinig tarra en hopelijk veel suiker.

  Ko Dieleman lost een vracht bieten aan de hoop. Het is volgens Dieleman een normale opbrengst, met weinig tarra en hopelijk veel suiker.

 • Met behulp van loonbedrijf Bevelander rooit akkerbouwbedrijf Van der Bijl in Brouwershaven met twee rooiers de 9 hectare Hypark zaaiuien.

  Met behulp van loonbedrijf Bevelander rooit akkerbouwbedrijf Van der Bijl in Brouwershaven met twee rooiers de 9 hectare Hypark zaaiuien.

 • Door tweewassigheid is het rooimoment aan de late kant. 14 april werd gezaaid. Daarna volgde een droge periode, waardoor het zaad onregelmatig kiemde. Pas een maand later viel voldoende regen om al het zaad te laten kiemen. De uien worden nu groen gerooid. Alleen de plekken waar de uien kort na het zaaien waren gekiemd, zijn afgestorven.

  Door tweewassigheid is het rooimoment aan de late kant. 14 april werd gezaaid. Daarna volgde een droge periode, waardoor het zaad onregelmatig kiemde. Pas een maand later viel voldoende regen om al het zaad te laten kiemen. De uien worden nu groen gerooid. Alleen de plekken waar de uien kort na het zaaien waren gekiemd, zijn afgestorven.

 • Coert van der Bijl laat de uien een week drogen voordat ze worden geraapt. Hij verwacht ruim 50 ton van een hectare te halen. De uien zijn gezien de omstandigheden niet uitzonderlijk, maar wel van een goede kwaliteit. Als de uien binnen een week zijn in te schuren, kan dit nog een mooie ui opleveren.

  Coert van der Bijl laat de uien een week drogen voordat ze worden geraapt. Hij verwacht ruim 50 ton van een hectare te halen. De uien zijn gezien de omstandigheden niet uitzonderlijk, maar wel van een goede kwaliteit. Als de uien binnen een week zijn in te schuren, kan dit nog een mooie ui opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.