Akkerbouw

Foto & video

Harde kluiten breken nog net bij aardappelen

Na een korte regenperiode begin oktober kwam de aardappeloogst in Zeeland weer op gang. De dichtgeslagen grond droogt hard op.

Foto

 • Na de korte regenperiode komt het aardappelrooien weer op gang. Loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp rooit met een Grimme Tectron 6,7 hectare Innovator voor Antonie Langebeeke in Serooskerke op Walcheren (Zld.).

  Na de korte regenperiode komt het aardappelrooien weer op gang. Loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp rooit met een Grimme Tectron 6,7 hectare Innovator voor Antonie Langebeeke in Serooskerke op Walcheren (Zld.).

 • Enkele weken eerder viel er in één etmaal op Walcheren 40 millimeter regen. Met man en macht werden geulen gegraven om van de aardappel te redden wat er te redden viel.

  Enkele weken eerder viel er in één etmaal op Walcheren 40 millimeter regen. Met man en macht werden geulen gegraven om van de aardappel te redden wat er te redden viel.

 • Uiteindelijk viel de schade mee. Alleen de laagste delen van de percelen lieten onderin de rug rot zien. Inmiddels zijn de aangetaste knollen zover weggerot dat ze makkelijk door het zeefsysteem van de rooier vallen.

  Uiteindelijk viel de schade mee. Alleen de laagste delen van de percelen lieten onderin de rug rot zien. Inmiddels zijn de aangetaste knollen zover weggerot dat ze makkelijk door het zeefsysteem van de rooier vallen.

 • Door de vele regen is de bodem dermate dichtgeslagen dat het toplaagje veel weg heeft van een cementvloertje. Over de rug lopen laat niet of nauwelijks een indruk achter.

  Door de vele regen is de bodem dermate dichtgeslagen dat het toplaagje veel weg heeft van een cementvloertje. Over de rug lopen laat niet of nauwelijks een indruk achter.

 • Doordat de ruggen erg vast zijn, komen ze bijna heel op de rooimat en vallen dan in grote brokken uit elkaar.

  Doordat de ruggen erg vast zijn, komen ze bijna heel op de rooimat en vallen dan in grote brokken uit elkaar.

 • Verderop in het zeeftraject is de grond al voor het grootste deel verdwenen. Uiteindelijk komen de aardappelen vrij van grond in de bunker.

  Verderop in het zeeftraject is de grond al voor het grootste deel verdwenen. Uiteindelijk komen de aardappelen vrij van grond in de bunker.

 • Een indruk van hoe de rug er van binnen uitziet. Een erg vaste maar poreuze grondmassa die in grote brokken loskomt maar dan, nog door een betrekkelijk hoog vochtgehalte, makkelijk uit elkaar valt.

  Een indruk van hoe de rug er van binnen uitziet. Een erg vaste maar poreuze grondmassa die in grote brokken loskomt maar dan, nog door een betrekkelijk hoog vochtgehalte, makkelijk uit elkaar valt.

 • Het is duidelijk dat bij een dergelijke grondstructuur insporing nauwelijks aan de orde is.

  Het is duidelijk dat bij een dergelijke grondstructuur insporing nauwelijks aan de orde is.

 • Antonie Langebeeke is tevreden over het rooiwerk. "Kloosterman komt eigenlijk een dag eerder dan gepland. Maar dat komt nu wel goed uit, want als deze ruggen gaan drogen, wordt de grond zo hard dat grote en scherpe kluiten mee de bunker ingaan en de aardappelen beschadigen. Mocht toch een rotte aardappel mee de bunker ingaan, dan wordt die er achter de stortbak wel uitgelezen".

  Antonie Langebeeke is tevreden over het rooiwerk. "Kloosterman komt eigenlijk een dag eerder dan gepland. Maar dat komt nu wel goed uit, want als deze ruggen gaan drogen, wordt de grond zo hard dat grote en scherpe kluiten mee de bunker ingaan en de aardappelen beschadigen. Mocht toch een rotte aardappel mee de bunker ingaan, dan wordt die er achter de stortbak wel uitgelezen".

 • Drie paar geroutineerde ogen staan aan de band om het ongewenste materiaal uit te lezen.

  Drie paar geroutineerde ogen staan aan de band om het ongewenste materiaal uit te lezen.

 • In de bewaring komt nu een mooie partij Innovator. Langebeeke schat dat 50 tot 55 ton per hectare van het land komt.

  In de bewaring komt nu een mooie partij Innovator. Langebeeke schat dat 50 tot 55 ton per hectare van het land komt.

 • Kees Kloosterman is klaar met dit perceel en zorgt dat de in de bunker achtergebleven aardappelen de wagen ingaan. Dan de rooier nog schoonmaken en naar de volgende klant, in Vrouwenpolder.

  Kees Kloosterman is klaar met dit perceel en zorgt dat de in de bunker achtergebleven aardappelen de wagen ingaan. Dan de rooier nog schoonmaken en naar de volgende klant, in Vrouwenpolder.

Of registreer je om te kunnen reageren.