Akkerbouw

Foto & video

Gladiolen direct na oogst verwerkt

De omstandigheden voor de oogst en verwerking van gladiolen zijn goed, en de handel loopt vlot. Reden voor tevredenheid bij ondernemer Martin Kesselaar in 's-Gravenpolder.

Onder goede omstandigheden kan het gladiolen- en plantuienbedrijf Kesselaar in het Zeeuwse 's-Gravenpolder aan de slag met de oogst en de verwerking van gladiolen. Daarvoor heeft Boerderij in deze fotoreportage alle stappen in beeld gebracht.

 

Gladiolen hebben een knol, géén bol

Alvast één interessant puntje uit de fotoreportage: hoewel in de dagelijkse praktijk wordt gesproken van gladiolenbollen, is die term niet correct, zoals ook in deze reportage wordt uitgelegd. In feite zijn het knollen, en geen bollen. Zie voor uitleg hierover de tekst bij de laatste foto.

Foto

 • Onder goede omstandigheden rooit gladiolen- en plantuienbedrijf Kesselaar in 's-Gravenpolder de gladiolen. Dit seizoen teelt Martin Kesselaar tien rassen op 75 hectare. Hier oogsten ze op een perceel bij Oudelande het ras Jessica.

  Onder goede omstandigheden rooit gladiolen- en plantuienbedrijf Kesselaar in 's-Gravenpolder de gladiolen. Dit seizoen teelt Martin Kesselaar tien rassen op 75 hectare. Hier oogsten ze op een perceel bij Oudelande het ras Jessica.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voordat rooien mogelijk is, moeten eerst de stengels en het blad worden gemaaid. De aftakas drijft de maaier aan en achteruitrijdend wordt het loof verwijderd. Er is weleens geprobeerd om in een werkgang te maaien en te rooien maar dit leverde toch niet de gehoopte kwaliteit en arbeidsbesparing op.

  Voordat rooien mogelijk is, moeten eerst de stengels en het blad worden gemaaid. De aftakas drijft de maaier aan en achteruitrijdend wordt het loof verwijderd. Er is weleens geprobeerd om in een werkgang te maaien en te rooien maar dit leverde toch niet de gehoopte kwaliteit en arbeidsbesparing op.

 • Het beeld op de eerste zeefmatten: losse grond en vrij liggende bollen.

  Het beeld op de eerste zeefmatten: losse grond en vrij liggende bollen.

 • In de bunker is alle losse grond eruit.

  In de bunker is alle losse grond eruit.

 • Van insporing door de rupsen van de rooier is nauwelijks sprake. Niet meer dan de zeefgrond toelaat. Goed is te zien dat de gladiolen gevarieerd in rug zijn geplant. Het is dan ook de bedoeling om een evenwichtige variatie in maten te verkrijgen.

  Van insporing door de rupsen van de rooier is nauwelijks sprake. Niet meer dan de zeefgrond toelaat. Goed is te zien dat de gladiolen gevarieerd in rug zijn geplant. Het is dan ook de bedoeling om een evenwichtige variatie in maten te verkrijgen.

 • De eigenaar van de grond laat er geen gras over groeien. Hij is meteen na het rooien begonnen met ploegen.

  De eigenaar van de grond laat er geen gras over groeien. Hij is meteen na het rooien begonnen met ploegen.

 • Een vracht van een ander perceel is bij de stortbak gearriveerd en gaat op het bedrijf meteen de verwerking in. Over het algemeen komt vrij veel grond mee, omdat ook de kleinste bollen handelswaar zijn en daarom met fijne zeefmatten worden gerooid.

  Een vracht van een ander perceel is bij de stortbak gearriveerd en gaat op het bedrijf meteen de verwerking in. Over het algemeen komt vrij veel grond mee, omdat ook de kleinste bollen handelswaar zijn en daarom met fijne zeefmatten worden gerooid.

 • Achter de stortbak wordt de grond door zeefrollen uitgezeefd, waarna de bollen een spoeltrommel in gaan.  Dat is om de bollen in veel water schoon te weken en het wortelkontje zacht te laten worden, om makkelijk te verwijderen.

  Achter de stortbak wordt de grond door zeefrollen uitgezeefd, waarna de bollen een spoeltrommel in gaan.  Dat is om de bollen in veel water schoon te weken en het wortelkontje zacht te laten worden, om makkelijk te verwijderen.

 • Dit proces van spoelen gaat in het verloop van het zeefproces nog door. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk tarra wordt uitgezeefd; ook de kraaltjes zijn voor Kesselaar tarra. Bij teelt voor vermeerdering gaat het juist om de kraaltjes. Maar Kesselaar teelt vanuit gecertificeerd plantgoed een handelsbol en daarbij zijn de kraaltjes niet van belang.

  Dit proces van spoelen gaat in het verloop van het zeefproces nog door. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk tarra wordt uitgezeefd; ook de kraaltjes zijn voor Kesselaar tarra. Bij teelt voor vermeerdering gaat het juist om de kraaltjes. Maar Kesselaar teelt vanuit gecertificeerd plantgoed een handelsbol en daarbij zijn de kraaltjes niet van belang.

 • Na de zeef- en wasstraat gaan de bollen schoon en nat in kisten voor het volgend traject.

  Na de zeef- en wasstraat gaan de bollen schoon en nat in kisten voor het volgend traject.

 • Eerst worden de kisten voor een droogwand geplaatst waar ze bij een temperatuur van 30 graden veertien dagen blijven staan broeien voor ze geschikt zijn voor de volgende verwerking. Links de kisten met 'Jessica' die daags tevoren bij Oudelande waren gerooid.

  Eerst worden de kisten voor een droogwand geplaatst waar ze bij een temperatuur van 30 graden veertien dagen blijven staan broeien voor ze geschikt zijn voor de volgende verwerking. Links de kisten met 'Jessica' die daags tevoren bij Oudelande waren gerooid.

 • De bult bollen van een net geleegde kist in de stortbak richting pelmachine.

  De bult bollen van een net geleegde kist in de stortbak richting pelmachine.

 • Het pellen gebeurt op een rollenplateau waarbij de rollen tegen elkaar in draaien met de bedoeling dat de wortels tussen de rollen komen en zo van de bol worden los getrokken.

  Het pellen gebeurt op een rollenplateau waarbij de rollen tegen elkaar in draaien met de bedoeling dat de wortels tussen de rollen komen en zo van de bol worden los getrokken.

 • Hierna gaan de bollen naar een pelzaal, waar met de hand de bollen worden gecontroleerd en zo nodig nagepeld.

  Hierna gaan de bollen naar een pelzaal, waar met de hand de bollen worden gecontroleerd en zo nodig nagepeld.

 • De volgende fase is het sorteren in 6 maten, van 8 centimeter omtrek oplopend tot 16 centimeter. Omdat de gladiolenbol feitelijk een schijf is, wordt de maat bepaald door de omtrek van de bol in centimeters. Een goed geteeld gladiolenperceel moet een bruikbare variatie aan maten opleveren. Te dik geplant geeft te veel kleine maat en te dun geplant uiteraard teveel grote maat.

  De volgende fase is het sorteren in 6 maten, van 8 centimeter omtrek oplopend tot 16 centimeter. Omdat de gladiolenbol feitelijk een schijf is, wordt de maat bepaald door de omtrek van de bol in centimeters. Een goed geteeld gladiolenperceel moet een bruikbare variatie aan maten opleveren. Te dik geplant geeft te veel kleine maat en te dun geplant uiteraard teveel grote maat.

 • De sortering van een grote maat in de kist. De opbrengst van een perceel wordt niet bepaald door de kilo's maar door het aantal bollen per hectare. Gemiddeld komen er 700.000 stuks van een hectare. Er wordt op het bedrijf zo'n 3 hectare per dag verwerkt.

  De sortering van een grote maat in de kist. De opbrengst van een perceel wordt niet bepaald door de kilo's maar door het aantal bollen per hectare. Gemiddeld komen er 700.000 stuks van een hectare. Er wordt op het bedrijf zo'n 3 hectare per dag verwerkt.

 • Uiteindelijk gaan de bollen door de laatste handmatige controle voordat ze per sortering worden geteld.

  Uiteindelijk gaan de bollen door de laatste handmatige controle voordat ze per sortering worden geteld.

 • Het tellen gebeurt automatisch. Elke sortering heeft zijn eigen standaardaantal in een kistje. Hiervan kan, op verzoek van de klant, worden afgeweken. Van de kleinste maat, 8 centimeter, gaan er bijvoorbeeld 1.000 stuks in een kistje en van de grootste maat (16 centimeter) 400 stuks.

  Het tellen gebeurt automatisch. Elke sortering heeft zijn eigen standaardaantal in een kistje. Hiervan kan, op verzoek van de klant, worden afgeweken. Van de kleinste maat, 8 centimeter, gaan er bijvoorbeeld 1.000 stuks in een kistje en van de grootste maat (16 centimeter) 400 stuks.

 • Een kistje met gladiolenbollen wordt gelabeld en is nu klaar voor levering. Overigens is de term bol bij gladiolen niet juist. Het is een geheel vlezige knol, zoals een aardappel. Een bol is opgebouwd uit rokken, zoals bij de ui of tulp.

  Een kistje met gladiolenbollen wordt gelabeld en is nu klaar voor levering. Overigens is de term bol bij gladiolen niet juist. Het is een geheel vlezige knol, zoals een aardappel. Een bol is opgebouwd uit rokken, zoals bij de ui of tulp.

Of registreer je om te kunnen reageren.