Akkerbouw

Foto & video 1 reactielaatste update:5 okt 2015

Eerste bloembollen geplant in Flevoland

Op 1 oktober is in Flevoland het bollenplantseizoen gestart. De omstandigheden om te planten zijn goed. De bodemtemperatuur zal snel genoeg dalen met de eerste nachtvorsten.

Foto

 • Loonbedrijf Heyboer bv plant een perceel van ruim 10 hectare in de buurt van  Biddinghuizen (Fl.), in opdracht van bloembollentelers Gebroeders Van Ruiten in Nieuwe Wetering (N.-H.).

  Loonbedrijf Heyboer bv plant een perceel van ruim 10 hectare in de buurt van  Biddinghuizen (Fl.), in opdracht van bloembollentelers Gebroeders Van Ruiten in Nieuwe Wetering (N.-H.).

  Foto: Sytze Bakker
 • Heyboer heeft voor dit seizoen geïnvesteerd in een nieuwe planter. Deze wordt volgens Marco van der Klooster, machinist van Heyboer, geheel elektrisch aangestuurd. Aan de kleur is al te zien dat het om een Pink Planter gaat. Voor de planter staat een John Deere 6510 R op vier smalle rupsen.

  Heyboer heeft voor dit seizoen geïnvesteerd in een nieuwe planter. Deze wordt volgens Marco van der Klooster, machinist van Heyboer, geheel elektrisch aangestuurd. Aan de kleur is al te zien dat het om een Pink Planter gaat. Voor de planter staat een John Deere 6510 R op vier smalle rupsen.

 • De behoorlijk zware grond wordt met een New Holland T 7050 in één werkgang plantklaar gelegd. Om een goed plantbed te krijgen wordt de grond achtereenvolgens gefreesd, gespit, weer gefreesd en weer aangedrukt met een pakkerrol. Chauffeur van de combinatie is Klaas Jan Geschiere uit Swifterbant. Hij wordt, samen met de combinatie, ingehuurd door Heyboer.

  De behoorlijk zware grond wordt met een New Holland T 7050 in één werkgang plantklaar gelegd. Om een goed plantbed te krijgen wordt de grond achtereenvolgens gefreesd, gespit, weer gefreesd en weer aangedrukt met een pakkerrol. Chauffeur van de combinatie is Klaas Jan Geschiere uit Swifterbant. Hij wordt, samen met de combinatie, ingehuurd door Heyboer.

 • In de fronthef van de New Holland hangt een volvelds hakenfrees die de wintertarwestoppel voorbewerkt.

  In de fronthef van de New Holland hangt een volvelds hakenfrees die de wintertarwestoppel voorbewerkt.

 • Bij een onderaanzicht van de spitmachinefrees zien we de brede spaden van de spitter en de messen van de messenfrees en de pakkerrol in detail. Voor de spitmachine zijn woelers gemonteerd, om eventuele storende lagen onder de bouwvoor op te breken.

  Bij een onderaanzicht van de spitmachinefrees zien we de brede spaden van de spitter en de messen van de messenfrees en de pakkerrol in detail. Voor de spitmachine zijn woelers gemonteerd, om eventuele storende lagen onder de bouwvoor op te breken.

 • Machinist Van der Klooster houdt het plantproces in de gaten en kan dit vanaf deze plek zo nodig bijsturen.

  Machinist Van der Klooster houdt het plantproces in de gaten en kan dit vanaf deze plek zo nodig bijsturen.

 • Jeroen Geschiere bedient de John Deere. Dankzij de gps-besturing zijn de monitoren goed in de gaten te houden.

  Jeroen Geschiere bedient de John Deere. Dankzij de gps-besturing zijn de monitoren goed in de gaten te houden.

 • Midden in de voorraadbunker op de John Deere is de gele John Deere-gps-antenne gemonteerd.

  Midden in de voorraadbunker op de John Deere is de gele John Deere-gps-antenne gemonteerd.

 • De compacte elektrische bediening omvat onder meer een telmachine die voor de juiste plantafstand en -dichtheid zorgt.

  De compacte elektrische bediening omvat onder meer een telmachine die voor de juiste plantafstand en -dichtheid zorgt.

 • De bollen gaan vervolgens via een trilgoot richting de dubbele netten.

  De bollen gaan vervolgens via een trilgoot richting de dubbele netten.

 • Hier het moment dat de bollen tussen twee netten verder gaan richting het plantbed.

  Hier het moment dat de bollen tussen twee netten verder gaan richting het plantbed.

 • 12 De bollen worden op bedden van 1,80 meter geplant. Hier is te zien hoe de bollen in het bed liggen, net voordat er grond overheen gaat.

  12 De bollen worden op bedden van 1,80 meter geplant. Hier is te zien hoe de bollen in het bed liggen, net voordat er grond overheen gaat.

 • Aan het eind van een werkgang worden de netten afgesneden. De einden moeten voldoende lang zijn om ze bij de oogst weer op te kunnen pakken.

  Aan het eind van een werkgang worden de netten afgesneden. De einden moeten voldoende lang zijn om ze bij de oogst weer op te kunnen pakken.

 • Na dit perceel moet Heyboer nog zo'n 140 hectare bollen planten. De loonwerker heeft hiervoor twee plantcombinaties beschikbaar.

  Na dit perceel moet Heyboer nog zo'n 140 hectare bollen planten. De loonwerker heeft hiervoor twee plantcombinaties beschikbaar.

Eén reactie

 • Videofarmer

  onder foto 02 hoort deze tekst...: Heyboer heeft voor dit seizoen een nieuwe planter aangeschaft die volgens Marco van der Klooster van Heyboer geheel elektrisch word aangestuurd.En de kleur geeft mede aan dat het om een "Pink Planter" gaat. Met een John Deere 6510 R op 4x smalle rups

Of registreer je om te kunnen reageren.