Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Perfecte verspreider van spuiwater

De Vlaamse akkerbouwer Jeroen Hindryckx bouwde zelf een sproeimachine voor spuiwater. De akkerbouwer gebruikt drijfmest en spuiwater in al zijn gewassen.

Foto

 • 

De Vlaamse akkerbouwer Jeroen Hindryckx uit Koekelare (B.) is de Vlaamse winnaar van de Inno Potato Award 2014, de prijs voor de meest innovatieve aardappelteler van Vlaanderen en Wallonië. Hij is getrouwd met Eveline Verhelst.

  De Vlaamse akkerbouwer Jeroen Hindryckx uit Koekelare (B.) is de Vlaamse winnaar van de Inno Potato Award 2014, de prijs voor de meest innovatieve aardappelteler van Vlaanderen en Wallonië. Hij is getrouwd met Eveline Verhelst.

  Foto: Input Output fotografie
 • 
Hindryckx bouwde zelf een sproeimachine voor spuiwater. De akkerbouwer gebruikt drijfmest en spuiwater in al zijn gewassen.

  Hindryckx bouwde zelf een sproeimachine voor spuiwater. De akkerbouwer gebruikt drijfmest en spuiwater in al zijn gewassen.

  Foto: Input Output fotografie
 • 

Spuiwater is een stikstofrijk restproduct van luchtwassers die lucht zuiveren van ammoniak. Het echtpaar breidde in 2009 de varkenstak flink uit. Emissiearm bouwen was verplicht, dus werd de varkensstal voorzien van een chemische luchtwasser. Deze bindt met behulp van een oplossing van zwavelzuur en water de ammoniak uit de ventilatielucht. De installatie produceert jaarlijks zo'n 92 kuub spuiwater. Spuiwater is in België erkend als kunstmest en hoeft dus niet emissiearm worden aangewend.

  Spuiwater is een stikstofrijk restproduct van luchtwassers die lucht zuiveren van ammoniak. Het echtpaar breidde in 2009 de varkenstak flink uit. Emissiearm bouwen was verplicht, dus werd de varkensstal voorzien van een chemische luchtwasser. Deze bindt met behulp van een oplossing van zwavelzuur en water de ammoniak uit de ventilatielucht. De installatie produceert jaarlijks zo'n 92 kuub spuiwater. Spuiwater is in België erkend als kunstmest en hoeft dus niet emissiearm worden aangewend.

  Foto: Input Output fotografie
 • 

De sproeimachine bestaat uit een tweedehands rvs-vat uit 1978 van 6.300 liter, dat werd gemonteerd op een zelfgebouwd frame. Het vat kostte hem €3.500. Ook vond hij een geschikte tweedehands as met twee 650/50-25 Goodyear-banden.

  De sproeimachine bestaat uit een tweedehands rvs-vat uit 1978 van 6.300 liter, dat werd gemonteerd op een zelfgebouwd frame. Het vat kostte hem €3.500. Ook vond hij een geschikte tweedehands as met twee 650/50-25 Goodyear-banden.

  Foto: Input Output fotografie
 • 

Achterop bouwde hij een hefmast met twee sproeibomen met kunststof leidingen. De werkbreedte bedraagt 16 meter. De bomen zijn hydraulisch in- en uitklapbaar, al moeten de topeinden handmatig worden uitgeklapt. De bomen hangen niet pendelend maar star, maar met behulp van een hydraulische cilinder kan de neiging van de bomen worden bijgesteld.

  Achterop bouwde hij een hefmast met twee sproeibomen met kunststof leidingen. De werkbreedte bedraagt 16 meter. De bomen zijn hydraulisch in- en uitklapbaar, al moeten de topeinden handmatig worden uitgeklapt. De bomen hangen niet pendelend maar star, maar met behulp van een hydraulische cilinder kan de neiging van de bomen worden bijgesteld.

  Foto: Input Output fotografie
 • 


De pomp is een zuurbestendige zelfaanzuigende rotatiepomp met hydromotor van Rehwald. Die heeft een capaciteit van 700 liter per minuut. Met een olieregelaar kan hij het debiet van de pomp regelen.

  De pomp is een zuurbestendige zelfaanzuigende rotatiepomp met hydromotor van Rehwald. Die heeft een capaciteit van 700 liter per minuut. Met een olieregelaar kan hij het debiet van de pomp regelen.

  Foto: Input Output fotografie
 • 
Voor de spuitdoppen ging Hindryckx bij de Belgische spuitenfabrikant Beyne te rade. Daar zag hij rvs-sproeikoppen met een erg groot debiet. Op vliegvelden worden deze doppen gebruikt voor het sproeien van vloeibare pekel, voor het ijsvrij houden van de startbanen. De opening is zodanig groot dat ook dode vliegen er doorheen gaan. De grotere druppels van de pekeldoppen geven ook minder drift dan de vloeibare kunstmestdoppen.

  Voor de spuitdoppen ging Hindryckx bij de Belgische spuitenfabrikant Beyne te rade. Daar zag hij rvs-sproeikoppen met een erg groot debiet. Op vliegvelden worden deze doppen gebruikt voor het sproeien van vloeibare pekel, voor het ijsvrij houden van de startbanen. De opening is zodanig groot dat ook dode vliegen er doorheen gaan. De grotere druppels van de pekeldoppen geven ook minder drift dan de vloeibare kunstmestdoppen.

  Foto: Input Output fotografie

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Verbrand het gras niet?

 • Mels

  Wordt het enkel in Belgie gezien als kunstmest of in meer landen? Nederland zal het wel weer als stront zien en ook als zodanig verplichten aan te wenden.

 • wbrooymans

  Zie ik liever een spaakwielbemester.

 • ed12345

  Mels in Belgie zijn ze voor de landbouw in het algemeen wat tolleranter dan in NL behalve Natuura 2000 daar hebben de belgen ook behoorlijk last van

 • joohoo

  Mooi gemaakt,zal hier wel geen goedkeuring krijgen- te eenvoudig.

 • cocoma

  Inderdaad verbrand het gras niet? en vervliegt er niet veel stikstof op deze manier? Tijdens een regenbui lijkt mij beter.

 • FIEN

  stikstof mag in Belgie vervliegen. Kijk maar naar mestverwerkingsinstallatie met beluchting, alle stikstof weg ,enkel fosfor en kali blijft over zodat deze jaarrond mag uitgedumpt worden op de velden.
  Maar als je een melkveebedrijf met 100 koeien hebt op 200 meter van de huizen(geen probleem) ,maar op 500 meter van natuurgebied, heb je teveel stikstofuitstoot (PAS regeling) dan is het einde vergunning, einde bedrijf,
  restwaarde bedrijf 0 €.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.