Akkerbouw

Foto & video

Eerste aardappelen alweer gepoot

Primeuraardappelteler Wim Hage in Sint-Annaland (Zld.) poot half januari de eerste Dore's in de kas. Deze kan hij in mei al oogsten.

Foto

 • Wim Hage in Sint-Annaland kiemt aardappelen voor de primeurteelt voor in de kas. Naast aardappelen teelt hij bloemzaden en kropsla in kassen. Het is nog te vroeg om nu al aardappelen buiten te planten maar in zijn kassen gaat al 500 vierkante meter de grond in. Hiermee is hij zelfs een beetje aan de late kant. Meestal worden de kasaardappelen tussen kerst en nieuwjaar geplant.

  Wim Hage in Sint-Annaland kiemt aardappelen voor de primeurteelt voor in de kas. Naast aardappelen teelt hij bloemzaden en kropsla in kassen. Het is nog te vroeg om nu al aardappelen buiten te planten maar in zijn kassen gaat al 500 vierkante meter de grond in. Hiermee is hij zelfs een beetje aan de late kant. Meestal worden de kasaardappelen tussen kerst en nieuwjaar geplant.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Deze Doré pootaardappel heeft al een mooie kiem gevormd en is klaar om in de kas te worden uitgeplant.

  Deze Doré pootaardappel heeft al een mooie kiem gevormd en is klaar om in de kas te worden uitgeplant.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In het zomerseizoen teelt Hage bloem- en groentezaden in zijn kassencomplex. Als deze zaadteelt is afgrond, wordt er sla geteeld. Na de slateelt reserveert de teler een gedeelte van de kas voor aardappelen.

  In het zomerseizoen teelt Hage bloem- en groentezaden in zijn kassencomplex. Als deze zaadteelt is afgrond, wordt er sla geteeld. Na de slateelt reserveert de teler een gedeelte van de kas voor aardappelen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Voor het poten is eerst tegen onkruid gespoten en is kunstmest gestrooid.

  Voor het poten is eerst tegen onkruid gespoten en is kunstmest gestrooid.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De pootmachine paste Hage voor dit seizoen aan. Oorspronkelijk was het een drierijige pootmachine met aanaardschijven en een rijafstand van 65 centimeter. Hage geeft echter de voorkeur aan een bredere rug. Daarom bouwde hij de planter om naar een tweerijer op een rijafstand van 70 centimeter. De schijven verving hij door twee kappen die in één keer de rug opbouwen.

  De pootmachine paste Hage voor dit seizoen aan. Oorspronkelijk was het een drierijige pootmachine met aanaardschijven en een rijafstand van 65 centimeter. Hage geeft echter de voorkeur aan een bredere rug. Daarom bouwde hij de planter om naar een tweerijer op een rijafstand van 70 centimeter. De schijven verving hij door twee kappen die in één keer de rug opbouwen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De trekker voor de planter is een John Deere 3036 E met 26 kW (36 pk). Dit type compact trekker met kleine draaicirkel en variabele transmissie is uitermate geschikt voor werk waarbij de handelingen elkaar snel opvolgen, zoals hier bij werk in een kassencomplex.

  De trekker voor de planter is een John Deere 3036 E met 26 kW (36 pk). Dit type compact trekker met kleine draaicirkel en variabele transmissie is uitermate geschikt voor werk waarbij de handelingen elkaar snel opvolgen, zoals hier bij werk in een kassencomplex.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De frees maakt meer losse grond dan voor de rugopbouw nodig is. Daardoor ontstaat er aan de zijkanten een ruggetje overtollige grond. Deze wordt nu nog met de hand weggewerkt. Hage zoekt nog een manier om overtollige grond te voorkomen.

  De frees maakt meer losse grond dan voor de rugopbouw nodig is. Daardoor ontstaat er aan de zijkanten een ruggetje overtollige grond. Deze wordt nu nog met de hand weggewerkt. Hage zoekt nog een manier om overtollige grond te voorkomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De aardappelen worden om de 20 cm geplant tegen 25 cm met smallere rug. Door de grotere ruggen wordt de kans op blootliggende aardappelen kleiner.

  De aardappelen worden om de 20 cm geplant tegen 25 cm met smallere rug. Door de grotere ruggen wordt de kans op blootliggende aardappelen kleiner.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Na ongeveer 2 uur zit het veld er bijna in en moeten alleen de kopakker en de uiteinden van de rij nog geplant worden. Planten en nabewerken met traditionele methode vergt al snel een dag werk.

  Na ongeveer 2 uur zit het veld er bijna in en moeten alleen de kopakker en de uiteinden van de rij nog geplant worden. Planten en nabewerken met traditionele methode vergt al snel een dag werk.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een Doré poter in de rug aan het eind van een rij. Doordat de knollen van Doré zich rondom de moederknol ontwikkelen, moet de deze niet te diep worden geplant. 8 à 10 cm onder de rugkruin is diep genoeg.

  Een Doré poter in de rug aan het eind van een rij. Doordat de knollen van Doré zich rondom de moederknol ontwikkelen, moet de deze niet te diep worden geplant. 8 à 10 cm onder de rugkruin is diep genoeg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Hage beschikt in deze periode over ruim voldoende oppervlakte in zijn kassencomplex, daarom zet hij de kistjes met kiemende aardappelen schuin tegen elkaar. Dit is even zo neer gezet als voorbeeld. Binnenkort wordt een groot deel van het pootgoed voor 14 ha in buitenteelt zo weg gezet. Er gaat dan wel eerst plastic over de grond om te voorkomen dat de poters gaan wortelen. Deze opstelling zorgt voor een egale kieming en goed afgeharde spruiten.

  Hage beschikt in deze periode over ruim voldoende oppervlakte in zijn kassencomplex, daarom zet hij de kistjes met kiemende aardappelen schuin tegen elkaar. Dit is even zo neer gezet als voorbeeld. Binnenkort wordt een groot deel van het pootgoed voor 14 ha in buitenteelt zo weg gezet. Er gaat dan wel eerst plastic over de grond om te voorkomen dat de poters gaan wortelen. Deze opstelling zorgt voor een egale kieming en goed afgeharde spruiten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De teler heeft een partij Eigenheimer pootgoed van discutabele kwaliteit. De partij was al gekiemd en de spruiten zijn weer geheel of gedeeltelijk afgestorven. Dit hoeft voor de primeurteelt geen probleem te zijn. Minder stengels leveren nu eenmaal minder aardappelen maar wel grovere. En voor de primeurteelt geld hoe vlugger er knollen van acceptabele grofte beschikbaar zijn hoe beter. Bij wijze van proef plant Hage een deel van de Eigenheimer in de kas om een indruk te krijgen van de kwaliteit van dit pootgoed en wat hij er in de buitenteelt van kan verwachten.

  De teler heeft een partij Eigenheimer pootgoed van discutabele kwaliteit. De partij was al gekiemd en de spruiten zijn weer geheel of gedeeltelijk afgestorven. Dit hoeft voor de primeurteelt geen probleem te zijn. Minder stengels leveren nu eenmaal minder aardappelen maar wel grovere. En voor de primeurteelt geld hoe vlugger er knollen van acceptabele grofte beschikbaar zijn hoe beter. Bij wijze van proef plant Hage een deel van de Eigenheimer in de kas om een indruk te krijgen van de kwaliteit van dit pootgoed en wat hij er in de buitenteelt van kan verwachten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Inmiddels zit de kopakker er ook in en worden met de hand de rijuiteinden geplant en aangeaard. Over ongeveer 4 maanden zullen de eerste nieuwe aardappelen oogstbaar zijn.

  Inmiddels zit de kopakker er ook in en worden met de hand de rijuiteinden geplant en aangeaard. Over ongeveer 4 maanden zullen de eerste nieuwe aardappelen oogstbaar zijn.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.